26 лютого 2019, 14:55

Відновлення кредитування — 2019

Чинники, які гальмують іпотечне кредитування

Опубліковано в №9 (663)

Ірина Столярчук
Ірина Столярчук «Pavlenko Legal Group» адвокат

«Відновлення кредитування» — це словосполучення з листопада 2018 р. асоціюється з відповідним Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відновлення кредитування» (далі — Закон), яким були внесені зміни до Цивільного кодексу України, Закону України «Про іпотеку», Закону України «Про заставу», Закону України «Про нотаріат» та інших нормативно‑правових актів. Такими змінами, що випливають з назви Закону, законодавець робить спробу реанімувати ринок кредитування в Україні (у тому числі сферу іпотечного кредитування).


Маєте Телеграм? Два кліки - і ви не пропустите жодної важливої юридичної новини. Нічого зайвого, лише #самасуть. З турботою про ваш час!


Зі змісту висновку Комітету Верховної Ради України з питань фінансової політики та банківської діяльності до Закону можна встановити, що основними чинниками, які негативного впливають на ринок кредитування, усунення яких передбачалося запропонованим Законом, належать наступні: фінансове навантаження на позичальників, існування схем незаконного виведення майна з‑під обтяження та необхідність вдосконалення позасудових механізмів врегулювання боргу.

Варто додати, що одним з основних негативних чинників, які гальмують іпотечне кредитування в Україні, є недовіра населення до українських банків та побоювання втрати свого житла у разі банкрутства банка‑кредитора. Така недовіра є обґрунтованою з огляду на статистику виведення неплатоспроможних банків з ринку протягом останніх 5‑ти років (зокрема тих, що здійснювали іпотечне кредитування: ПАТ «КБ «Надра», АТ «Банк Фінанси та Кредит»).

Щоб читати далі, передплатіть доступ
0
0

Додати коментар

Відмінити Опублікувати