«Юридична Газета» №43 (385) від 22 жовтня 2013 р.

Коментарі

Публікації

  • Український судовий процес і членство України в ЄС

    Україна стрімкими темпами рухається у напрямку ЄС, бажаючи показати, що є повноцінною державою на світовій арені. Що стосується самого Європейського Союзу, то там теж досить позитивно ставляться до намірів нашої країни і всіляко заохочують. Але чи зможемо ми змінити встановлені роками системи, щоб стати повноцінним та рівнозначним учасником?

  • Доказування вимоги щодо стягнення заборгованості за правочинами оренди рухомого майна

    Відповідно до Господарського процесуального кодексу України доказами у справі є будь­які фактичні дані, на підставі яких господарський суд у визначеному законом порядку встановлює наявність чи відсутність обставин, на яких ґрунтуються вимоги і заперечення сторін, а також інші обставини, які мають значення для правильного вирішення господарського спору.

  • Арбітрабельність спорів за законодавством України

    Питання арбітрабельності спорів є, на перший погляд, досить простим. Так, наприклад, згідно з п. 2 ст. 1 Закону України «Про міжнародний комерційний арбітраж» міжнародним арбітражам підсудні спори з договірних та інших цивільно­правових відносин, що виникають при здійсненні зовнішньоторговельних та інших видів міжнародних економічних зв’язків, якщо комерційне підприємство хоча б однієї зі сторін знаходиться за кордоном, а також спори між українськими підприємствами, якщо хоч одне з них є підприємством із іноземними інвестиціями.

  • Рішення Європейського суду з прав людини щодо коментарів на інтернет-­сайтах

    Рішення Європейського суду з прав людини (далі – ЄСПЛ) від 10 жовтня цього року викликало неабияку популярність серед інтернет­видань, оскільки справа безпосередньо пов’язана з діяльністю інтернет-­ЗМІ.

  • Скасування рішень МКАС при ТПП України в державному суді

    Серед практикуючих юристів побутує точка зору, що спір комерційного характеру між двома юридичними особами краще передавати на розгляд до міжнародного комерційного арбітражу, а не до державного суду.

  • Розгляд адміністративними судами податкових спорів

    Те, що правосуддя в Україні перебуває в стані, далекому від нормального, уже давно ні для кого не секрет. Те, що з року в рік якість судочинства погіршується, мабуть, також. Як і те, що воно закінчується там, де починається політичне замовлення.

  • Реалізація основних засад судочинства в Україні

    Як відомо, правосуддя в Україні здійснюється виключно судами. Про це сказано в статті 124 Конституції України.

  • Неухильне виконання процесуальних норм – успіх при розгляді справи

    На сьогодні, коли виконання процесуальних вимог закону при здійсненні судочинства годі й чекати, хочеться звернути увагу на те, що неухильне дотримання процесуальних норм закону в поєднанні з певною стратегією дають змогу виграти справу, навіть не починаючи її розгляд по суті.

  • Неоднозначність застосування судом закону при нарахуванні неустойки (пені) за прострочення сплати аліментів

    На сьогодні досить суперечливим є питання щодо порядку нарахування неустойки (пені) за прострочення сплати аліментів. З аналізу чинного законодавства України та практики вирішення судами України справ з подібним предметом спору вбачається, що закон один, а підходи до його застосування досить різні.

  • Виконання рішень суду про звернення стягнення на предмет іпотеки

    2007–2008 роки стали для України періодом стрімкого розвитку сектору кредитування, що дало змогу швидко та безперешкодно отримувати кредити з метою придбання нерухомого та рухомого майна, а також на споживчі цілі. Лояльні умови кредитування, зокрема спрощений пакет документів, що підтверджували би платоспроможність потенційного клієнта та документи, які б засвідчували право власності на предмет застави, сприяли динамічному розвитку ринку кредитування.

  • Нове банкрутство по­-новому

    Верховною Радою України 22.12.2011 року був прийнятий Закон України «Про внесення змін до Закону «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом», яким викладено у новій редакції Закон України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом».

  • Діяльність фармацевтичних компаній

    Загалом у світі немає єдиного підходу до визначення ставок та пільг з ПДВ на лікарські засоби. Держави можна умовно розділити на 4 основні групи зі схожою практикою застосування ПДВ до лікарських засобів.

  • Дія Кримінального процесуального кодексу в 2013 році

    Робота нового Кримінального процесуального кодексу України (далі – КПК України) ще рік тому викликала критику з боку адвокатської спільноти, проте документ діє вже досить тривалий час, тож можна зробити перші висновки.

  • Рішення Конституційного Суду України щодо виплат роботодавцем працівнику

    Конституційним Судом України було розглянуто на пленарному засіданні справу за конституційним зверненням громадянки Присяжнюк Людмили Михайлівни щодо офіційного тлумачення положень ч. 2 ст. 233 Кодексу законів про працю України, ст.ст. 1, 12 Закону України «Про оплату праці».

  • Работа детективов на территории СНГ

    В современном мире деятельность детективов можно назвать одной из наиболее загадочных. Не каждый день мы видим рекламу услуг, предоставляемых детективами, однако такая профессия существует. Более того, ее представители ведут активную работу. Эта деятельность носит правовой характер, но, к сожалению, не всегда полностью легальна. Что это значит?

  • Презентація проекту ЄС «Підтримка реформ у сфері юстиції»

    11 жовтня в Міністерстві юстиції України було презентовано проект ЄС «Підтримка реформ у сфері юстиції». Його реалізація спрямована на реформування судової системи і прокуратури, вдосконалення кримінально­виконавчої сфери та системи безоплатної правової допомоги.

  • «Юрист року 2013»

    Церемонія нагородження переможців Всеукраїнського щорічного конкурсу на краще професійне досягнення.

  • Ініціативи 100 днів роботи Мін’юсту України

    Максимальне супроводження питань європейської інтеграції та лібералізації візового режиму, удосконалення виборчого законодавства, розроблення законодавчих механізмів запобігання і протидії корупції, лібералізація роботи нотаріату та контроль за ефективністю процедур банкрутства, активне впровадження безоплатної вторинної правової допомоги – ось прерогативні напрями в роботі Міністерства юстиції України.

Інтерв'ю