28 лютого 2023, 14:53

Компенсація за зруйноване майно: огляд Закону №7198

Владислав Булай
Владислав Булай «Максим Боярчуков та Партнери» юрист

Прийнятий 23 лютого 2023 року Верховною Радою України ЗУ «Про компенсацію за пошкодження та знищення окремих категорій об’єктів нерухомого майна внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених військовою агресією російської федерації» №7198 (далі – Закон №7198), є безумовно позитивною законодавчою ініціативою авторів цього Закону. 


Маєте Телеграм? Два кліки - і ви не пропустите жодної важливої юридичної новини. Нічого зайвого, лише #самасуть. З турботою про ваш час!


Загалом прийнятий Закон направлений на відновлення та створення нової інфраструктури після закінчення війни в нашій країні, розвитку ринку будівельної галузі, створення нових робочих місць, а головне – забезпечення населення житлом. Тож пропонуємо розглянути, як прийнятий закон буде працювати. 

Закон №7198 спрямований на забезпечення компенсації майна, яке пошкоджене та/або знищене з 24 лютого 2022 року. Компенсація надаватиметься шляхом: 

  1. надання грошової компенсації вартості пошкодженого та/або знищеного майна;

  2. фінансування нового будівництва;

  3. фінансування виконання будівельних робіт з відновлення пошкодженого спільного майна багатоквартирного будинку. 

Отримати компенсацію згідно з Законом №7198 зможуть фізичні особи – громадяни України які є: власниками пошкоджених та/або знищених об’єктів нерухомого майна; особами, які здійснили інвестування та фінансування будівництва об'єктів житлового будівництва щодо яких отримано право на виконання будівельних робіт та які не прийнято в експлуатацію; членами житлово-будівельних (житлових) кооперативів, які викупили квартиру, інше житлове приміщення кооперативу, але не оформили право власності на нього; або є спадкоємцями вказаних осіб.

Також можуть отримати компенсацію об’єднання співвласників багатоквартирних будинків, управителі багатоквартирних будинків, житлово-будівельні (житловими) кооперативи, які здійснюють утримання відповідних будинків, щодо відновлення пошкодженого спільного майна багатоквартирного будинку.  

Як працюватиме кожен із видів компенсації

Грошова компенсація: якщо власник пошкодженого або знищеного майна обрав цей вид компенсації, він зможе отримати суму грошових коштів на вказаний ним рахунок, відкритий в банківській установі країни. Розмір грошової компенсації визначатиметься за результатами оцінки вартості відновлення відповідного пошкодженого об’єкта нерухомого майна з урахуванням ступеню його пошкодження. Гранична сума компенсації за пошкоджений об’єкт нерухомого майна не перевищуватиме вартості компенсації за знищений об’єкт нерухомого майна. 

Інакше кажучи, якщо будинок зруйновано частково та власник і надалі має бажання у ньому проживати, за результатами оцінки він може отримати суму на його відновлення. Якщо ж будинок настільки знищений, що його відновлення є нераціональним, грошова компенсація не може перевищувати його вартість. 

Компенсація у вигляді об’єкта нерухомого майна: така компенсація здійснюватиметься шляхом фінансування будівництва нового об’єкта нерухомого майна з рівноцінною площею (у тому числі житловою), типом (квартира, інше житлове приміщення в будівлі, приватний житловий будинок,  садовий та дачний будинок) та функціональним призначенням. Граничний розмір компенсації у вигляді об’єкта нерухомого майна не може перевищувати вартості 150 м2 за один об’єкт нерухомого майна.

Звертаємо увагу на деякі особливості: квартира, інше житлове приміщення в будівлі надається у будівлі, що зводиться на місці знищеного об’єкта нерухомого майна, а у разі неможливості – в межах кварталу (мікрорайону), у якому знаходилось знищене нерухоме майно, а в разі такої неможливості – у суміжних кварталах (мікрорайонах) відповідного населеного пункту. 

Отримувач компенсації має право відмовитись від квартири, іншого житлового приміщення в будівлі, та самостійно обрати об’єкт нерухомого майна, на будівництво яких можуть спрямовуватися кошти, а також новозбудовані об’єкти у тому числі в іншому кварталі (мікрорайоні) відповідного населеного пункту або в іншому населеному пункті відповідної категорії.

Приватні житлові будинки, садові та дачні будинки зводяться на земельній ділянці, на яких вони розміщувались.

Отримувачі цього виду компенсації не мають право  відчужувати об’єкт нерухомого майна, отриманий ними у вигляді компенсації, протягом трьох років з дня державної реєстрації права власності на нього.

Фінансування виконання будівельних робіт з відновлення пошкодженого спільного майна багатоквартирного будинку: цей вид компенсації буде надатись за бажанням отримувача компенсації за пошкоджений об’єкт нерухомого майна - багатоквартирний будинок. Розмір компенсації у вигляді фінансування виконання будівельних робіт визначається за результатами оцінки вартості відновлення пошкодженого спільного майна багатоквартирного будинку з урахуванням ступеню його пошкодження. Під час проведення оцінки вартості відновлення пошкодженого спільного майна багатоквартирного будинку встановлюється ступінь пошкодження та ціна його відновлення.

Цей вид компенсації передбачений для об’єднання співвласників багатоквартирних будинків, управителів багатоквартирних будинків, житлово-будівельні (житловими) кооперативи, які здійснюють утримання відповідних будинків та провели відновлення пошкодженого спільного майна багатоквартирного будинку.

Що необхідно робити для отримання компенсації

Для отримання компенсації власнику пошкодженого та/або знищеного майна необхідно буде звернутися до Комісії з розгляду питань щодо надання компенсації, які будуть створені виконавчими органами ради за місцем знаходження знищених та/або пошкоджених об’єктів нерухомого майна.

Заява власника про надання компенсації може бути подана двома способами:

1) в електронній формі через Єдиний державний вебпортал електронних послуг, а також через мобільний додаток Єдиного державного вебпорталу електронних послуг - громадянином України (через портал Дія);

2) в паперовій формі через центр надання адміністративних послуг, органи соціального захисту населення, або  нотаріуса.

Слід звернути увагу, якщо у ваші власності перебуває декілька об’єктів нерухомості, які знищені та/або пошкоджені, заява подається щодо кожного пошкодженого та/або знищеного об’єкта нерухомого майна окремо. Також, якщо об’єкт нерухомості перебуває у спільній власності, заява про надання компенсації може бути подана одним із співвласників такого об’єкту. Заява подана одним зі співвласників вважається поданою всіма співвласниками.

Подача заяви про надання компенсації здійснюється незалежно від місця проживання (перебування) фізичної особи або місцезнаходження юридичної особи.

Якщо власник знищеного та/або пошкодженого майна знаходиться за межами території України, він може видати в посольстві України довіреність на представництво інтересів та уповноважити конкретну особу на подання заяви про надання компенсації в Україні, та /або укласти договір про надання правової допомоги з адвокатом, який буде здійснювати представництво інтересів такої особи у відповідному органі. 

Звертаємо увагу, що заява про надання компенсації може бути подана у строк до 90 днів з дня припинення воєнного стану на території, де знаходиться пошкоджений або знищений об’єкт нерухомого майна. 

Реєстрація заяви про надання компенсації здійснюється автоматично програмними засобами Реєстру пошкодженого та знищеного майна. Отримувач компенсації,  який подав заяву в електронній формі, автоматично отримує повідомлення засобами  Єдиного державного вебпорталу електронних послуг, зокрема засобами мобільного додатку цього порталу про реєстрацію поданої заяви про надання компенсації.

Заява про надання компенсації розглядається  Комісією з розгляду питань щодо надання компенсації не більше 30 календарних днів з дня подання заяви. Рішення про надання компенсації отримувачу компенсації – спадкоємцю приймається після отримання свідоцтва про право на спадщину.

Пільги для окремої категорії населення

Загалом компенсація здійснюється у порядку черговості надходження заяв, однак пріоритетне право на отримання компенсації мають: багатодітні сім’ї, особи  з  інвалідністю I та II груп, учасники бойових дій, особи з інвалідністю внаслідок війни, особи, визначені ч. 1 ст. 10 ЗУ «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту».

Строк отримання компенсації

На жаль, автори Закону №7198 не передбачили строків, протягом яких буде надано компенсація, адже передбачити їх на сьогоднішній день дуже важко через багато чинників, головним з яких залишається – війна. Проте у законі чітко закріплено – щорічно в державному бюджеті передбачати видатки для здійснення заходів з виплати компенсації власникам зруйнованого та/або знищеного майна.

Як бачимо, прийнятий закон є фундаментом для відновлення житла громадян, які його втратили повністю або частково та одночасно породжує для держави ряд обов’язків в частині компенсації/відбудови втраченого.

0
0

Додати коментар

Відмінити Опублікувати