«Юридична Газета» Вибір клієнта. ТОП-100 юристів України - 2023 від 28 березня 2024 р.

Коментарі

  • Практика у санкційних судових справах

    Безсумнівно, одним із найпомітніших явищ у судовій практиці є судові спори у санкційних справах як щодо оскарження указів про застосування санкцій, так і масштабні судові спори щодо стягнення активів у дохід держави. Дивуватися цьому не варто, оскільки такі справи мають суттєву політичну та медійну складову, а отже, привертають значну увагу суспільства.

  • ТОП-5 особливостей практики приватних клієнтів в Україні

    Субота, 21:00. Лунає телефонний дзвінок: «Вітаю. Перепрошую, що у вихідний день, але у мене термінове питання. Отримав від командира відпустку на п’ять днів, буду в Києві. Хочу на дочку переоформити свою квартиру. Але дружина з нею за кордоном, поки війна. Можна це якось зробити, щоб вони не приїжджали?».

  • Збереження генофонду чи покоління напівсиріт: етична дилема, про яку мовчать

    В історіях навколозаконодавчих ініціатив про репродуктивні технології та відкладене батьківство увага приділяється, як правило, бажанням і правам партнерів. Проте чомусь наші інституції забувають про інтереси дітей, які ще не народилися. Та про все по черзі.

  • Фокус на сімейні спори

    У Garo Law Office ми знаємо все про складність прийняття рішень і допомагаємо приймати мудрі рішення у сімейних спорах.

  • Виклики/ризики для бізнесу у 2024 році: глобальний вплив та актуальні тренди

    Українці вже не раз довели свою стресостійкість, тому ми можемо цілком заслужено порівнювати вплив глобальних подій і місцеві виклики для бізнесу в Україні у 2024 році. Взагалі сам лише факт наявності бізнесу в країні, яка веде боротьбу за існування, вже багато чого говорить про нас.

  • Судовий захист порушених прав банків від недобросовісних дій позичальників

    Згідно з офіційно оприлюдненою НБУ інформацією станом на 1 січня 2024 року обсяг непрацюючих кредитів (NPL) загалом по банківському сектору України становив 422,36 млрд грн, а частка непрацюючих кредитів — 37,35%.

  • Виклики у роботі з даними: недоліки держреєстрів і шляхи розв’язання

    Проблеми зі збором, обробкою та використанням відкритих даних нині обтяжують отримання від них повної користі. Агрегуючи понад 200 джерел на основі відкритих даних, аналітична система YouControl забезпечує користувачеві доступність і зручність використання. Проте неповнота і некоректність інформації ускладнює роботу, особливо в контексті імен або ідентифікаційних кодів.

  • Баланс на межі: конкурентні виклики фармацевтичного ринку України

    Фармацевтичний ринок завжди перебуває у фокусі уваги Антимонопольного комітету України (АМКУ) з огляду на свою соціальну важливість. Додаткових проблем додає низка специфічних рис цього ринку.

  • Легалізація іноземців та осіб без громадянства, які проходили службу за контрактом в ЗСУ

    З початком повномасштабного вторгнення на територію України з боку російської федерації велика кількість іноземних громадян виявили бажання добровільно захищати нашу державу зі зброєю в руках.

  • Огляд трендів державних закупівель — 2024

    Зміни в закупівельному законодавстві, що мали місце протягом 2023 року, були спрямовані на якнайповніше повернення конкуренції у закупівлі та реагування на наявні потреби й виклики до електронної системи закупівель: повернути аукціони, закупівлі ремонтів укриттів вивести з переліку винятків, що дають змогу укладати прямий договір, ввести контроль за закупівлями по прямих договорах тощо.

  • Тренди та прогнози практики медичного права на 2024 рік

    Медичне право — це вузькоспеціалізований напрям юридичної практики, який нині займає вагоме місце в Україні. Ця стаття присвячена нововведенням у медичному законодавстві, питанням представництва інтересів пацієнтів та/або їхніх родичів у справах про лікарські помилки, ліцензування нових видів діяльності з медичної практики, мобілізації та лікарської таємниці.

  • Перемога — це питання вибору і волі

    Не може даність війни уникнути уваги — ми всі у повсякденному житті враховуємо стан, той вирішальний момент, у якому зараз знаходиться Україна. Кажуть, що біда чи війна є мірилом людини. Я погоджусь і додам, що війна є і мірилом для держави, для громадянського суспільства і нашої спільноти.

  • Тренди та прогнози практики морського права: чого чекає бізнес у 2024 році

    Після початку повномасштабного вторгнення зусилля чиновників і бізнесу були значною мірою сконцентровані на відновленні та максимальному збільшенні експортної спроможності водних шляхів нашої держави.

  • "Ведмежий ринок" нерухомості

    Буває час продавців, а буває покупців. На жаль, після двох років війни ринок нерухомості південного регіону перебуває в сильному занепаді, що відповідно позначається на юридичному ринку, що його супроводжує. Нове будівництво практично не ведеться (в Одесі у 2023 році було запущено лише один проєкт), будівництво зі ступенем готовності до 60-70% призупинено.

  • Діяльність АМКУ у 2023 році на шляху реалізації антимонопольної реформи

    Завдання здійснення антимонопольної реформи було формалізоване ще в Угоді про асоціацію. Україна зобов’язалася наблизити конкуренційне законодавство та практику його застосування до acquis ЄС, і якби не війна, то рухалася б у цьому напрямі впевнено та швидко.

  • Майбутнє юридичного ринку

    Зважаючи на шалений розмір збитків, завданих росією економіці України, одразу після завершення війни варто очікувати величезного інвестиційного буму. Україна може перетворитися на Ельдорадо для міжнародних фінансових і стратегічних інвесторів, й усі глобальні бізнеси захочуть бути причетними до побудови нової України.

  • Огляд ключових змін, які впливатимуть на практику міжнародної торгівлі у 2024 році

    Після повномасштабного вторгнення росії практика міжнародної торгівлі України зазнала змін. Акценти змістилися на політичні рішення, а не правові.

  • Колективна невинуватість VS персональна відповідальність керівників банку

    Сотні кримінальних і судових справ на різних стадіях процесу не дають сьогодні спокійно спати колишнім та нинішнім керівникам банків. Як показує практика, фактично немає такого терміну, після спливу якого такий керівник може чітко розуміти, що до нього немає жодних претензій ані від Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, ані від акціонерів, ані від інших третіх осіб. Особливо це стосується банків у процесі ліквідації.

  • Санкційні питання в Україні: ефективні інструменти 2024 року

    Закон України «Про санкції» (далі — Закон) діє із серпня 2014 року. Його прийняття було зумовлене необхідністю невідкладного реагування на загрози національній безпеці України в умовах російської військової агресії в Криму та на Донбасі. Окрім того, з 24 лютого 2022 року триває широкомасштабна збройна агресія російської федерації проти України та введений воєнний стан. Тому санкційне регулювання в Україні повинно ще більше бути направлене на попередження загрози національній безпеці нашої держави.

  • Партнер, команда, війна: феномен стійкості юридичного бізнесу

    Початок повномасштабного вторгнення держави-агресора суттєво вплинув на ринок праці в Україні, що мало наслідки у вигляді багатьох змін, які торкнулися низки професій.

  • На захисті бізнесу: поле битви адвокатів

    Правовий режим воєнного стану спричинив низку нових викликів для українського бізнесу, але водночас надав можливості для здійснення власного внеску в підтримку воюючої країни та наближення нашої спільної перемоги шляхом: сплати податків; створення робочих місць для українців, надання допомоги військовим, Силам територіальної оборони, а також мирним жителям, які потерпають від війни; залучення іноземних інвестицій.

  • Кримінальний метод адміністрування податків

    Чи є захист від лома? Як ефективно захиститися від необґрунтованого присвоєння статусу ризикового? Як показує досвід платників податків, судовий захист — тривалий, коштовний і неефективний, оскільки рішення суду може не виконуватися Державною податковою службою (далі — ДПС) роками або після виконання рішення суду платник отримає новий ризиковий статус. Це саме стосується блокування податкових накладних.

  • Особливості юридичного супроводу NGO в Україні

    Багато міжнародних неурядових організацій не відкривали окремі офіси/представництва донедавна. Із 2022 року таких запитів, із очевидних причин, стало значно більше.

Публікації

Інтерв'ю

  • Правосуддя має здійснюватися однаково як у мирний час, так і під час війни

    Про антикорупційну реальність, медійну площину кримінальної практики, наболіле ототожнення адвоката з клієнтом та як адвокатурі не потрапити у тенета позапроцесуальних маніпуляцій, ми поговорили з Костянтином ГЛОБОЮ, керуючим партнером АО Barristers.

  • Інвестори, які зараз підтримають українських контрагентів, будуть чемпіонами відновлення

    Hillmont Partners — юридичний бутик з офісами в Києві, Львові, Одесі та Лондоні. 2023 рік став для компанії активним та успішним з огляду на фінансові показники, рівень проєктів і результати роботи. Керуючий партнер Джеймс Харт і старші партнери Андрій Нижний і Валентин Засуха поділилися, які підходи використовують в управлінні фірмою зараз, які подальші плани щодо міжнародного розвитку та чи прийдуть інвестиції в Україну.

  • Мій стиль життя полягає в тому, що немає обмежень у висоті та швидкості

    Під час повномасштабного вторгнення ЮК MILLER рухається та розвивається швидше. Що на це вплинуло та як розвивається компанія, розповів співкеруючий партнер MILLER Олексій НОСОВ.

  • Ми всі на своєму шляху відповідальності

    Про законодавчі зміни у сфері банкрутства та реструктуризації, судову практику в банкрутних справах, тенденції ринку та роботу з клієнтами, про юридичний ринок і чому не варто недооцінювати своїх опонентів — у великому інтерв’ю з Максимом Боярчуковим, адвокатом, керуючим партнером ЮК «Максим Боярчуков та Партнери».

  • Ніші й напрями потрібно шукати вже зараз, це динамічний неперервний процес

    Ми поговорили з Юрієм Бабенком, СЕО АО Mitrax, адвокатом, медіатором, керівником практики приватних клієнтів, про відновлення довіри до судової влади, роль держави і суспільства у цьому процесі, чому корупція досі залишається головною проблемою для бізнесу, про зростаючу динаміку змін на ринку та роль партнера в оптимізації внутрішніх процесів команди.

  • Компанії стають зацікавленішими в інтеграції етичних і стійких практик у свою діяльність

    Про виклики, з якими зіштовхнувся юридичний ринок, актуальні тенденції та перспективи на ринку нерухомості, розвиток практики корпоративного права та свіжі законодавчі зміни говоримо з керуючим партнером АО ALARIUS Віктором Сурником.

  • Шлях у захисників лише один — йти вперед і боротися у процесуальному полі

    Про релокацію команди до Києва, зростання практики кримінального права і тренди запитів у 2023 році, про специфіку справ WCC Military та чому у нашій країні захист певної особи може стати клеймом надовго, про хоробрість і відповідальність адвокатів ми поговорили з Євгеном РІЯКОМ, керуючим партнером ЮК RIYAKO & PARTNERS.

  • Попри здорову конкуренцію, нам важливо будувати етичне та сильне професійне ком’юніті

    Про насичений подіями 2023 рік, глобальні та локальні виклики юридичного ринку, важливість культури обміну серед компаній, інтенсивність і нові напрями судової практики, про впевненість, небайдужість та інші «хвороби» судових юристів, а також чи варто боятися повстання машин, ми поговорили з керуючим партнером ЮК «АРМАДА» Олександром КУЗНЄЦОВИМ і співкеруючим партнером, керівником практики вирішення спорів компанії Іллею ШЕВЧЕНКОМ.

  • Активний розвиток практики WCC вимагає відпрацьованих бізнес-процесів

    Виклики та прогнози WCC у 2024 році, очікування від Сross-border розслідувань і практики санкційного права, що на порядку денному в Дениса БУГАЯ, партнера-засновника, керівника практики White-Collar Crime VB partners.