17 листопада 2014, 20:31

Про людей та мишей, або Буря у склянці води

Ці вихідні були проведені у роздумах. Про порядність, людські цінності, повагу, справедливість, професійну честь, а також професійний обов’язок… Про життя та смерть, надію та справедливість, красу розуму та здоров’я – фізичного, духовного, душевного… І якщо іноді здоров’я фізичне нас підводить (роки вже не ті, чи якась хвороба замучила, чи щось підточує зсередини – скажімо, черв’ячок якогось сумніву, або «зашкалює» самооцінка від власного статусу), то інші цінності є вічними та непохитними.

Згадуються слова Вольтера: «Я ненавиджу ваші погляди, та готовий віддати життя за те, щоб ви їх висловили». Святий обов’язок журналістів – висвітлювати події, де б, коли і в який би спосіб вони не відбувалися. Не висловлюючи свого ставлення до них (якщо це просто інформація) і не замовчуючи їх, незалежно від того, подобаються вони кому(в т.ч. й авторові матеріалу) чи ні.

Ситуація, через яку здійнялася справжня буря у склянці води, склалася навколо невеликої (на 3 абзаци) замітки у форматі новини, що була розміщена на сайті «Юридичної газети» в суботу, 15 листопада близько 19 години. У ній повідомлялося про заяву адвоката Циганкова на так званому альтернативному зібранні адвокатів – коли вони невеликою групкою зібралися у приміщенні ТПП, щоб обговорити результати конференції (http://yur-gazeta.com/news/advokat-tsyhankov-zayavyv-pro-tysk-z-boku-koleh-ta-povidomyv-pro-provedennya-alternatyvnoyi-konferen.html). Далі йшла цитата – пряма мова пана Циганкова, в якій наводилася інформація про погрози, що нібито звучали на його адресу. Свого ставлення до ситуації журналісти «ЮГ» ніяк не висловлювали – просто процитували слова адвоката.

Проте невдовзі після появи цієї новини у групі «Рада Адвокатів України» на Facebook (https://www.facebook.com/groups/radaadvokativ/?fref=ts «Вот оказывается, что было, что будет. Чем сердце успокоится?» від 15.11.14р. та https://www.facebook.com/savinova.nataliia?fref=ufi «Обращение доктора юридических наук, адвоката Н.Савиновой к хозяйке издания "Юридическая Газета", Светлане Максимовой» і знялося справжнє торнадо. Яке, на повірку, саме й виявилося бурею у склянці води. Не хочеться опускатися до цитування емоційних висловлювань та відвертих грубощів – адвокати, що зареєстровані у Facebook, можуть самі прочитати коментарі дописувачів групи. Не хочеться й нічого коментувати – все і так зрозуміло.

Особисто я, як адвокат, підтримую позицію, висловлену більшістю адвокатів на Київській конференції, що проходила у п’яницю в Гольф клубі. Про що я неодноразово заявляла. Ба, навіть вступила у словесну перепалку з паном Циганковим, який сидів поряд зі мною на зібранні. Однак, як журналіст і шеф-редактор видання, навіть через особисте прохолодне ставлення до адвоката Циганкова я не мала права не розміщувати якісь матеріали щодо нього чи інших адвокатів, які є інформаційним приводом. І не буду робити цього й надалі, адже наше видання, будучи загальноукраїнським ЗМІ, має подавати правдиву і всебічну інформацію. Хоча б для того, щоб правники могли зробити власні висновки. Але ж – професійні.

Мало не забула. Будучи людиною чесною і об’єктивною, зазначаю, що жодного тиску на пана Циганкова на Конференції адвокатів м. Києва не здійснювалось. Принаймні нічого подібного особисто я не спостерігала. Але журналіст, який був на заході разом з іншими представниками ЗМІ, що проходив в ТПП, на Конференції адвокатів м. Києва присутнім не був, та, відповідно не знав і не міг знати, що там відбувалося -  просто процитував адвоката Циганкова.

Висновки, шановні колеги, щодо неупередженості і об’єктивності «ЮГ» робіть самі.

Залишаючи всі сумнівні випади коментаторів, що стосуються мене особисто, на совісті тих, хто їх робив, пройдемося по фактам.

1. «Юридична газета» є друкованим ЗМІ, у якого є група засновників, які не змінювалися протягом 5 років. А «видавець» і «власник» – це речі різні і юридично, і фактично.

2. Ні «Юстініан», ні «Юридичний журнал», ані «Юридична газета» або жоден співробітник ТОВ «Юридична газета», в т.ч. я особисто, жодного стосунку до прес-центру НААУ не мають. Колись, на початку діяльності НААУ, ми зверталися до її керівництва з пропозицією інформаційної підтримки та співпраці, однак відгуку у керівництва асоціації ця пропозиція не знайшла.

3. Жодних «замовних» матеріалів «Юридична газета» не розміщувала, не розміщує і не розміщуватиме, оскільки цей принцип є редакційною політикою видання.

4. Щодо оперативності розміщення матеріалів на сайті. Повідомляю колегам, що «ЮГ» існує у двох режимах: газети, що виходить раз на тиждень (там публікуються ґрунтовні аналітичні матеріали з коментарями), та в режимі онлайн-порталу, куди (увага!!!) інформація заноситься без цензури в оперативному режимі САМИМИ журналістами, які щойно були на якомусь заході. Така інформація викладається оперативно, без коментарів і без втручання шеф-редактора. Навіть у страшному сні не хочу уявляти ситуацію, коли мені доводилося б переглядати УСІ новини, що публікуються журналістам на сайті! І хочеться нагадати тим, хто «полює на відьом»: дуже складно шукати чорну кішку у темній кімнаті, особливо, коли її там немає. Складно виправдовуватися у тому, чому саме якась новина оперативно з’явилася на сайті… Та тому, панове, що там УСІ новини з’являються швидко – це залежить тільки від того, як швидко журналіст добереться до редакції. Такий вже він загадковий, цей режим он-лайн! Зокрема, ЦЯ новина, яка стала каменем спотикання, з’явилася на сайті приблизно о 7 вечора, а журналіст Єгор Желтухін був на події приблизно о 12.00. Тому не можна сказати, що новина з’явилася миттєво. Бажаємо власному виданню більшої оперативності. Так само оперативно повинні з’являтися ВСІ новини на сайті, адже це он-лайн портал!!!

5. Святий обов’язок журналістів – інформувати про все, що відбувається на теренах інформаційного простору. Подобається це комусь чи ні. «ЮГ» це робила, робить і буде робити.

6. І ще. Можливо, деякі журналісти, які працюють у «ЮГ», ще не досить досвідчені, не є «акулами пера», але не дай їм Боже почати займатися самоцензурою і оглядатися, розміщуючи ту чи іншу інформацію, на те, що скажуть «сильні світу цього». Я не знаю, про які «слабкості» йдеться у роздумах на Facebook, але всебічне, різноманітне і повне висвітлення інформації є силою, а не слабкістю. А щодо об’єктивності… Перегляньте матеріали «ЮГ», які швидко, оперативно та об’єктивно висвітлювали і висвітлюватимуть події в адвокатурі: «Збій у роботі: адвокати зникли з ЄРАУ» – «ЮГ» №33-34 від 4 листопада 2014 р. (http://yur-gazeta.com/publications/actual/zbiy-u-roboti-kiyivski-advokati-znikli-z-erau.html), автор Христина Венгриняк, «Суд зобов’язав НААУ повернути адвокатів в реєстр» – «ЮГ» №35-36 від 11 листопада 2014 р. (http://yur-gazeta.com/news/sud-zobovyazav-naau-povernuty-advokativ-v-reiestr.html), автор Єгор Желтухін, «Обрано делегатів від Києва на ІІІ з’їзд адвокатів» – http://yur-gazeta.com/news/obrano-delegativ-vid-kieva-na-iii-zyizd-advokativ-.html. Крім того, на сайті ВКДКА є посилання на матеріали «ЮГ», до яких немає жодних претензій (http://vkdka.org/sam-sobi-suddya-abo-hto-maje-rozglyadati-skargi-na-advokativ-obranih-do-organiv-advokatskogo-samovryaduvannya/).

До речі, у найближчому номері «ЮГ» вийдуть матеріали Петра Бойка та Катерини Коваль з абсолютно протилежними позиціями. Навіть уявити страшно, до чого доведеться готуватися після їх появи… Крім того, матеріал присвячений Конференції, був запланований і вийде у друкованому, більш широкому форматі, ніж новина на сайті, з коментарями у наступному номері, оскільки в день Конференції «ЮГ» вже йшла до друку, а, отже, написати повноцінний матеріал журналісти не мали фізичної можливості.

Та наостанок, і це вже до фактів ніякого відношення немає. Це, скоріше, до емоцій. Викликає лише посмішку бажання погратися «у війнушку», «дуелі» і таке інше у той час, коли просто необхідно згуртуватися і працювати. Однак у всіх є свій професійний обов’язок, і кожен має його виконувати з честю. Що робить і колектив «ЮГ», і я особисто.

Шановні колеги! Наприкінці бажаю нам усім виваженості, мудрості, терпіння й професіоналізму, а також поваги один до одного і до свободи слова. Бажаю удачі і київським адвокатам в обстоюванні власних прав та прав делегації від Києва у складі 62 адвокатів на з’їзді, що відбудеться за декілька днів! Адже сама голосувала за цих делегатів і цілком підтримую рішення Конференції адвокатів м. Києва.

Маю честь!

Шеф-редактор «Юридичної газети»

адвокат Світлана МАКСИМОВА

0
0

Додати коментар

Відмінити Опублікувати