27 серпня 2014, 11:41

Squeeze-out для акціонерних товариств

Прес-служба Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку

В Україні буде впроваджено процедуру, коли мажоритарні акціонери при зосередженні ними 95 % акцій набувають права вимагати від решти акціонерів продажу належних їм акцій, а, в той же час, міноритарії мають продати свої пакети цінних паперів мажоритаріям.

Такі зміни передбачені проектом Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення рівня корпоративного управління в акціонерних товариствах», що був розроблений Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку та схвалений сьогодні Кабміном.

Ініціатори створення документу також зазначають, що важливим моментом є встановлення справедливої ціни акцій, і даний законопроект прописує умови її визначення з дотриманням інтересів усіх акціонерів.

За словами голови комісії Дмитра Тевелєва, на жаль, наразі на практиці, у випадку придбання акціонером великого пакету акцій, дрібні акціонери повністю виключаються із процесів, які впливають на роботу компанії, і прийняття рішень на зборах.

Проблема паритетного врахування інтересів власників великих пакетів акцій і міноритаріїв у законодавстві багатьох країн значною мірою вирішується шляхом застосування такого права на обов’язковий викуп акцій, як сквіз-аут (squeeze-out). Ця процедура спрямована на захист міноритарного акціонера, якому як компенсація пропонується викуп належних йому акцій за справедливою ціною.

Процедура сквіз-аут також спрямована на унеможливлення рейдерского захоплення підприємств. Так, за захистом своїх порушених прав до суду може звернутися будь-який акціонер, навіть власник однієї акції, який буде незадоволений  невеликим технічним огріхом у процедурі ухвалення рішень загальними зборами акціонерів тощо. Потім може бути застосована рейдерська схема втягування акціонерного товариства у судові спори, які створюють перепони в управлінні підприємством.

0
0

Додати коментар

Відмінити Опублікувати