«Юридична Газета» No9–10 (767–768) від 31 серпня 2023 р.

Коментарі

  • Меморандум торгових мереж щодо граничних строків розрахунків як феномен саморегулювання галузі

    14 квітня найбільші торгові мережі підписали Меморандум про забезпечення стабільної роботи в Україні ланцюга постачання продуктів харчування в умовах дії воєнного стану, яким встановили граничні строки розрахунків на базові продукти харчування.

  • Роль фінансового аналізу в роботі правоохоронців та дії захисту

    Економічні злочини є серйозним викликом для суспільства, а їх розслідування вимагає співпраці різних сторін, серед яких ключову роль відіграють фахівці з фінансового аналізу. Їхні спеціалізовані знання та навички допомагають виявляти шахрайства, аналізувати фінансові потоки та забезпечувати збір об’єктивних і достовірних доказів.

  • Уряд повернув довоєнні строки надання адмінпослуг

    Воєнний стан змінив реалії взаємодії бізнесу і громадян із державними органами та установами. Наприклад, Постановою Кабінету Міністрів від 28 лютого 2022 року №165 зупинилися строки надання адміністративних послуг та строки видачі документів дозвільного характеру на час воєнного стану в Україні та протягом місяця після його скасування, крім встановлених винятків на кшталт державної реєстрації ФОП, юридичних осіб тощо.

  • Прогресивні зумери vs консервативні юристи: до чого готуватися юридичному ринку праці

    Драфт NBA — щорічна процедура відбору 30 клубами Національної баскетбольної асоціації молодих гравців, які мріють стати зірками найкращої баскетбольної ліги планети.

  • Відшкодування збитків, завданих війною рф: політика, розроблена українською владою

    Чим довше триває війна, тим більше зростають збитки держави Україна, громадян та компаній, а відповідно зростає і сума, яку росія повинна буде заплатити як відшкодування за заподіяне. Передбачуваний і зрозумілий правовий інструмент притягнення рф до відповідальності та стягнення репарацій наразі відсутній, тому ми бачимо дуже різні підходи постраждалих до того, що робити зараз.

  • До кого з 1 жовтня не будуть застосовуватися штрафи з РРО

    Закон України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» №3219-IX встановлює правові засади застосування реєстраторів розрахункових операцій (далі — РРО) та програмних реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг.

  • Приватизація земельних ділянок: що дозволено, а що заборонено під час воєнного стану

    Історія розвитку земельних відносин в Україні розпочалася ще в 1992 році з прийняттям Земельного кодексу України, а також низки супутніх постанов і законів.

  • Медіація у світі: інновації та нові розробки

    Розвиток медіації у світі має тренд на ширше її застосування з метою розвантаження судової гілки влади. У світі збільшується кількість нормативних актів, які покладають на сторони спору, а також на їхніх адвокатів і юридичних радників, обов’язки враховувати наявність медіації як альтернативного засобу вирішення спорів.

  • Як війна вплинула на реалізацію Плану дій BEPS в Україні

    Приєднання у 2017 році України до Плану протидії розмиванню бази оподаткування та виведенню прибутку з-під оподаткування (План у дій BEPS) зумовило істотні зміни податкового законодавства. Їхня мета —запобігати ухиленню від сплати податків та агресивному податковому плануванню із використанням прогалин у правилах оподаткування.

  • І знову про відшкодування шкоди, завданої агресією рф: на що потрібно звернути увагу позивачам і законодавцю

    Відшкодування шкоди фізичним та юридичним особам, завданої внаслідок агресії рф, є однією з найактуальніших тем сьогодення.

  • Спрощення процедури набуття статусу УБД. Законопроєкт №9637

    У Верховній Раді України зареєстрували законопроєкт №9637 від 21 серпня 2023 року «Про внесення змін до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» щодо впорядкування процедури надання статусів (їх категорій) ветеранам». Його розробили з метою, зокрема, спрощення процедури набуття статусу учасника бойових дій на основі інформаційних обмінів між різними реєстрами. Розглянемо це питання детальніше.

  • Пробаційний нагляд

    З метою продовження реформування пенітенціарної системи законодавцем вирішено переглянути види основних покарань, визначених ст. 51 КК України. На цьому етапі увагу сконцентровано на доцільності існування такого виду покарання, як арешт — його визнано таким, що втратив соціальне і правове значення, а також проблемним у застосуванні та виконанні у зв’язку з відсутністю необхідної інфраструктури.

  • Огляд стратегічних документів Міжнародного кримінального суду на 2023–2025 роки: порядок денний і перспективи

    У ході збройної агресії рф на території України українки/ці очікують справедливих вироків суду щодо злочинців. Особлива увага приділена залученості та активній участі саме Міжнародного кримінального суду (МКС), який є міжнародним судом, що розглядає питання притягнення до відповідальності конкретних фізичних осіб, яким пред'явлено обвинувачення у вчиненні міжнародних злочинів.

  • Реєстрація нотаріусів у ЄСІТС. Роз’яснення Мін’юсту

    21 липня 2023 року набрав чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обов’язкової реєстрації та використання електронних кабінетів в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі (ЄСІТС) або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами», який вводиться в дію 18 жовтня 2023 року.

Публікації

Інтерв'ю

  • Завдяки спільним зусиллям нам вдалося вибороти своє місце на юридичному ринку

    В амбіційних людей рано чи пізно не могло не виникнути бажання спробувати свої сили у власній справі, тому у 2015 році була заснована юридична компанія «А.Д.ХОК». Про історію її створення, потенціал команди, профільні практики та роботу під час повномасштабної війни ми поговорили з керуючим партнером Олександром Іванишиним.

  • Війна внесла кардинальні корективи у плани, але зупинятися не плануємо

    Хоча період для старту АО Alertes випав, м’яко кажучи, непростий, та зупинятися команда не планує. Наразі формування колективу продовжується, а адвокати працюють над різними кримінальними провадженнями. Які сьогодні особливості досудового розслідування злочинів, з якими нюансами захисту бізнесу під час війни зіткнулися, які законодавчі зміни до душі, а які потрібно змінювати, що б хотілося втілити в адвокатській діяльності — поділився з нами керуючий партнер адвокатського об’єднання Денис Терещенко.

  • Під час перебування суду в нарадчій серце б’ється значно швидше, ніж після пробіжки

    Наразі основне навантаження компанії Pavlenko Legal Group — судова практика. До того ж повертаються корпоративна й антимонопольна практики, які поступово отримують робочі години та запити на консультації. Під час повномасштабної війни ми вже вдруге поспілкувалися із Григорієм ПАВЛЕНКОМ, керуючим партнером Pavlenko Legal Group, про те, що найбільше болить судовій практиці, як адаптувалася до роботи команда, які справи для нього — виклик, а також про хобі, яке перетворилося на звичку, та як воно допомагає жити в сьогоднішніх реаліях.

  • Судді мають усвідомити, що часи закритості та корпоративності судової системи давно минули

    Що має зробити Україна, щоб стати повноправним учасником ЄС? Чи є ефективним українське правосуддя зараз? Чи звертають увагу в інших гілках влади на судові проблеми та чи потрібні нам військові суди? Поговорили про це з очільником Верховного Суду Станіславом Кравченком.