26 квітня 2024, 13:42

Звітність резидентів Дія.City повернули: кому потрібно подати річні звіти до 01.06.2024?

Павло Журавльов
Павло Журавльов «MK Legal Service» адвокат податкової практики

Дія.City як податковий режим для технологічного бізнесу існує не так давно: він був запущений Законом України «Про стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні» № 1667-IX від 15.07.2021 (Надалі — Закон), який набрав чинності 14.08.2021 року, а фактично почав діяти з 01.01.2022 року з набранням чинності змін до Податкового кодексу України щодо питань оподаткування резидентів Дія.City. Однак уже за ці 28 місяців роботи Дія.City обрали понад 900 компаній, у яких працевлаштовано 65 тисяч фахівців.


Маєте Телеграм? Два кліки - і ви не пропустите жодної важливої юридичної новини. Нічого зайвого, лише #самасуть. З турботою про ваш час!


Резидентство в Дія.City надає його учасникам цілу низку преференцій, зокрема й податкові пільги. Водночас до таких резидентів висуваються певні вимоги та обов’язки, дотримання яких контролює Міністерство цифрової трансформації України.

Послаблення для резидентів Дія.City

Лише через 3 місяці після початку роботи режиму, під час повномасштабного вторгнення росії в Україну, влада прийняла рішення послабити вимоги до резидентів Дія.City. 29.03.2022 року Кабінет Міністрів України прийняв постанову №382 «Деякі питання функціонування правового режиму Дія.City у зв'язку із введенням воєнного стану в України» (далі — Постанова № 382).

Постанова зафіксувала такі пільги для резидентів Дія.City:

1) на період дії воєнного стану та до 1 числа календарного місяця, наступного за місяцем припинення чи скасування воєнного стану, положення пп. 2, 4, 5, 6 ч. 1 ст. 9 Закону України «Про стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні» не застосовуються;

2) до 1 січня календарного року, що настає за роком, наступним за роком припинення чи скасування воєнного стану, подання резидентом Дія.City звіту про відповідність та незалежного висновку, що передбачені ст. 13 зазначеного Закону, не вимагається.

Так, резидент Дія.City не міг втратити цей статус за:

  • перше та повторне невчасне подання звіту про відповідність або незалежного висновку;
  • підтвердження невідповідності вимогам до резидента Дія.City, які визначені ст. 5 Закону, у незалежному висновку чи звіті про відповідність;
  • набрання законної сили рішенням суду про невідповідність вимогам до резидента Дія.City

Отже, з набранням чинності Постановою №382 резидент Дія.City міг втратити свій статус лише у трьох випадках:

  • отримання від резидента Дія.City заяви про припинення статусу резидента Дія.City, тобто добровільна відмова від статусу резидента Дія.City;
  • нездійснення видів діяльності, які має право здійснювати резидент Дія.City;
  • набуття компанією ознак, через які юридична особа відповідно до ч. 2. ст. 5 Закону не може бути резидентом Дія.City.

Крім того, Постановою № 382 резиденти Дія.City звільнялися від обов’язку подавати:

  • початковий звіт про відповідність і незалежний висновок суб’єкта аудиторської діяльності до нього;
  • річний звіт про відповідність і незалежний висновок до нього.

Тобто, на період дії воєнного стану, резиденти Дія.City мали право не подавати жодних звітів про відповідність вимогам, визначеним ст. 5 Закону та висновків до них, передбачених ст. 13 Закону. Це значно спростило вступ компаній у перші місяці та дозволило прибрати зайву бюрократію на початку масштабного вторгнення.

Скасування окремих пільг для резидентів Дія.City

З 17.02.2024 року згадані правила дещо змінилися: набрала чинності постанова Кабінету Міністрів України № 163 «Деякі питання відновлення звітності резидентів Дія.City» від 13 лютого 2024 року (надалі — Постанова № 163), яка скасувала чинність Постанови № 382.

Постанова № 163 зафіксувала, що у 2024 році резиденти Дія.City, які отримали цей статус до 17.02.2024 року:

  • не втрачають статус резидента Дія.City за результатами подання звіту про відповідність або незалежного висновку;
  • не подають початковий звіт про відповідність або незалежний висновок.

Водночас резиденти Дія.City відтепер повинні подавати річний звіт у загальному порядку. Відповідно, якщо юридична особа мала статус резидента Дія.City у 2023 році, то вона має подати річний звіт про відповідність вимогам разом із незалежним висновком за 2023 рік до 01.06.2024 року.

Натомість юридичні особи, які набули статусу резидентів Дія.City після 17.02.2024 року, взагалі вже не мають жодних пільг щодо звітності.

Наша порада для технологічних компаній, які вже приєдналися до Дія.City або лише планують обрати цей режим: слідкуйте уважно за вимогами до резидентів і своєчасно подавайте всі необхідні документи та звіти, щоб не втратити переваги статусу резидента Дія.City.

0
0

Додати коментар

Відмінити Опублікувати