22 квітня 2020, 19:22

Виклики для агробізнесу 2020

Опубліковано в Лідери ринку. Рейтинг юридичних компаній України 2019

Елліна Юрченко
Елліна Юрченко к.ю.н., координатор земельного комітету Українського клубу аграрного бізнесу

Основним і безперечним викликом для агробізнесу у 2020 р. є найбільш ймовірне відкриття ринку сільськогосподарських земель з 01.10.2020 р. До цієї події аграрії почали готуватися ще влітку 2019 р. За цей час було проведено багато дискусій щодо того, яким має бути ринок землі, на скільки відкритим, з якими обмеженнями та чи взагалі потрібно його відкривати. Наразі, коли за законопроект №2178-10 від 10.10.2019 р. «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення» голосують у другому читанні, вже немає сумнівів у наближенні відкриття ринку землі.


Маєте Телеграм? Два кліки - і ви не пропустите жодної важливої юридичної новини. Нічого зайвого, лише #самасуть. З турботою про ваш час!


Тому аграрії почали акумулювати фінансові ресурси для придбання земель та заощаджувати на придбанні нової сільськогосподарської техніки, засобів захисту рослин, насіння тощо. Це стало викликом для компаній, які виробляють і реалізують таку продукцію. За прогнозами виробників сільськогосподарської техніки, в наступні 2-3 роки їх продажі знизяться на 25%. Такі прогнози пов’язані з відкладеним попитом аграріїв на придбання сільськогосподарської техніки та наданням переваги сервісним послугам з її обслуговування і ремонту, а також закупівлі комплектуючих для ремонту.

У сфері земельних правовідносин для землекористувачів вже зараз є актуальним питання щодо пролонгації договорів оренди землі, емфітевзису, суперфіцію, що пов’язано з набранням чинності Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії рейдерству» №340-ІХ від 05.12.2019 р. З 15.07.2020 р. змінюється порядок пролонгації зазначених видів договорів. Відтепер в них повинна бути норма про поновлення договору, про що буде робитися відмітка в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно. У разі відсутності такого положення в договорі він не підлягатиме автоматичному поновленню. Зазначена вимога не поширюється на договори, укладені до набрання чинності цим Законом. Тому землекористувачам потрібно залучити юристів для розробки нових зразків договорів, в яких передбачити всі положення, які захистять права землекористувачів у майбутньому.

Окрім зазначених питань, для юристів буде купа роботи з підготовки до відкриття ринку землі. До нього аграріям потрібно також підготуватися з юридичної позиції: провести due diligence земельних відносин, виявити ризикові моменти, здійснити всі необхідні дії для їх усунення. Такими ризиками можуть бути юридичні дефекти в договорах оренди землі чи емфітевзису, користування земельними ділянками без достатніх правових підстав тощо.

З відкриттям ринку землі землекористувачі будуть зацікавлені у збереженні своїх прав на обробку землі. Тому найбільшими викликами перед ними будуть питання щодо реалізації переважного права на викуп земельних ділянок, а також обмеження кола суб’єктів права власності на землю та площі сільськогосподарських земель, які можуть набуватися у власність одним суб’єктом. Зважаючи на зазначене, землекористувачам вже зараз необхідно розробляти план зі збереження прав користування та набуття права власності на обробку земельних масивів. Для цього потрібно проводити ефективну комунікацію з власниками сільськогосподарських земель та залучати юристів для опрацювання правових аспектів, а також для розробки проектів договорів, їх укладення та реєстрації.

Окрім питання придбання сільськогосподарських земель у власність, постане питання щодо їх консолідації, яке потребує нормативного врегулювання. Це питання і зараз залишається проблемним для аграріїв та стане ще гострішим з відкриттям ринку землі. Також очікується збільшення кількості земельних спорів у судах, оскільки конкуренти будуть зацікавлені у визнанні недійсними та розірванні договорів користування земельними ділянками, які вони хочуть придбати.

Особи, які не будуть віднесені до переліку суб’єктів права власності на землі сільськогосподарського призначення, опиняться в найризикованішій ситуації, оскільки не зможуть придбати землі, які обробляють та в які вкладають ресурси впродовж багатьох років. Подальша господарська діяльність таких суб’єктів агробізнесу опиниться під великим питанням.

Враховуючи наведені обставини, 2020 р. запам’ятається агробізнесу відкриттям ринку землі з усіма перевагами, ризиками та викликами. В цій ситуації аграріям не обійтися без якісного юридичного супроводу.

0
0

Додати коментар

Відмінити Опублікувати