06 березня 2017, 12:49

Ukrainian Women in Law 2017

Опубліковано в №10-11 (560-561)

Олена Осмоловська
Олена Осмоловська «Юридична газета» генеральний директор, т.в.о. головного редактора

Серед цілей сталого розвитку, які є показниками на довгострокову перспективу й новими орієнтирами розвитку держави в цілому та бізнесу зокрема, важливе місце відводиться забезпеченню гендерної рівності, розширенню прав і можливостей всіх жінок. Сьогодні антидискримінаційний напрямок є одним з найактуальніших компонентів політик європейських країн та складовою бізнесу, що регулюється не лише відповідними міжнародними документами, але й гендерними квотами у політиці та бізнесі.


Маєте Телеграм? Два кліки - і ви не пропустите жодної важливої юридичної новини. Нічого зайвого, лише #самасуть. З турботою про ваш час!


Вже другий рік поспіль «Юридична Газета» проводить спеціальне дослідження Ukrainian Women in Law, яке визначає роль жінок у вітчизняному юридичному бізнесі, які своєю професійною, соціальною, громадською діяльністю вплинули на розвиток суспільства, сформували основні тенденції тих чи інших практик у певних галузях права, зробили значний внесок у динамічне зростання не лише професійної сфери, але й громадського та суспільно-політичного життя країни.

Дослідження проводилося шляхом анкетування та ґрунтувалося на результатах даних, отриманих в результаті зворотного зв’язку від юридичних компаній. Період дослідження охоплює 2016 р. За результатами аналізу було сформовано список переможців, які подаються за алфавітним принципом у відповідній номінації.

Дослідження Ukrainian Women in Law 2017 базується на наступних критеріях:

  • визнання на міжнародному рівні шляхом включення у загальновизнані міжнародні рейтинги: The Chambers, The Legal 500, IFLR 1000, Best Lawyers;
  • визнання за результатами експертної оцінки редакції «Юридичної Газети»;
  • соціальна та громадська активність, що включає участь у професійних заходах, професійних організаціях, законодавчу ініціативність, ефективну взаємодію з громадськими інституціями;
  • індекс публічності, який включає аналіз згадувань жінок-юристів на україномовних, російськомовних, англомовних ресурсах, в інтернет-виданнях, стрічках інформагенцій, на сторінках газет, представлених у мережі Інтернет;
  • підтримка колег, яка визначається кількістю голосів за підсумками опитування.

Експертна оцінка відбувалася за спеціальною методикою, яка охоплювала аналіз трьох критеріїв: професійна успішність (досягнення високих професійних результатів, авторитет у професійному середовищі); вплив на галузь; особиста популярність та харизма.

Одним з головних критеріїв дослідження Ukrainian Women in Law 2017 був індекс публічності – коефіцієнт оцінки активності на ринку. Редакцією «Юридичної Газети» проведено аналіз згадуваності жінок-юристів у ЗМІ впродовж 2016 р. Аналіз джерел інформації відбувався за пошуковими системами Google, Яндекс та вираховувався за спеціальною формулою обчислення кількісних показників, отриманих в результаті моніторингу зазначених пошукових систем у співвідношенні до якості публікацій. Під час підрахунку кількості згадувань не бралися до уваги публікації на корпоративних сайтах, блогах та власних інтернет-ресурсах. За підсумками аналізу медіа-присутності було визначено 12 лідерів жінок-юристів. Моніторинг кількості згадувань у мас-медіа – це певна оцінка активності ринку, яка дозволяє сформувати основні тенденції 2016 р.

За результатами дослідження Ukrainian Women in Law 2017 визначено трійку лідерів, які своєю активністю вплинули на розвиток вітчизняного бізнесу. Переможці у цій номінації визначалися за наступними критеріями:

  • входження до вищезазначених рейтингів;
  • щонайменше останні 3 роки є дольовим партнером фірми або власником бізнесу;
  • активна громадська позиція на ринку, участь в юридичному житті країни;
  • найвища кількість балів від колег.

Безымянный

Безымянный

У межах дослідження Ukrainian Women in Law 2017 редакція визначила жінок-юристів, які є успішними на українському ринку юрпослуг за версією ЮГ.

В цьому році дослідження Ukrainian Women in Law 2017 має дві нові номінації: успішні жінки-корпоративні юристи та успішні жінки-державні службовці й політики. В анкетах було запропоновано визначити 5 найбільш ефективних жінок-юристів, які на сьогодні поповнили лави державних службовців та політиків, а також 5 найбільш кваліфікованих жінок-корпоративних юристів.

Аналіз результатів дослідження показав, що у вітчизняному юридичному бізнесі присутня велика різниця у співвідношенні жінок та чоловіків серед категорії керуючих партнерів та партнерів. Однак якщо порівнювати результати з показниками минулого року в категорії керуючих партнерів, то за це час різниця скоротилася на 7%. У 2015 р. серед керуючих партнерів було 13% жінок, у 2016 стало 20%.

Безымянный

Безымянныйит

Економічна та політична криза посилила позиції жінок у керівному складі. Жіноча «керівна рука» має низку переваг у кризовий період та дозволяє пережити цей стан з меншими втратами, забезпечує різнобічний погляд на розвиток компанії, покращує її репутацію, збільшує інтерес інвесторів до фірми. Також у минулому році у власний бізнес повернулися жінки-політики. В категорії партнерів у 2015 р. було 37% жінок. За 2016 р. частка зменшилася до 32%.

0002

цус

Найбільші зрушення у позитивному напрямку відбулися в категорії радники: 23% жінок у 2015 р. проти 41% у 2016 р. Навіть суто «чоловічі» юридичні фірми, які так себе позиціонують на ринку, маркетинг яких просуває «традиційно чоловічий» стиль управління, запрошують радниками жінок-юристів. Майже незмінними залишилися показники в категоріях старших юристів та юристів: 49,5% проти 51% у 2016 р. та 51% проти 53% у 2016 р. Традиційно склалося, що найбільша частка жінок в юридичному бізнесі представлена неюридичним професіями (маркетинг, PR- менеджмент, фінансовий відділ, секретаріат) – 70% у 2015 р. проти 74% у 2016 р.

Ми не ставили собі за мету здійснити глибокий аналіз причин, які зумовлюють такий розподіл. Дослідження має переважно інформативний характер для формування більшої обізнаності та вимірювання активного потенціалу жінок-юристів як у професії, так і в громадському житті. Ми впевнено проголошуємо, що успішність у бізнесі, в тому числі юридичному, забезпечується основним фактором – конкретною характеристикою можливостей особистості, її максимальною самореалізацією, активною діяльністю та високим рівнем відповідальності за її результати.

Єдиною мотивацією у бізнесі є досягнення певного результату. Сучасний світ стрімко трансформується, межі стираються, стереотипи руйнуються. Кожен має однакові можливості, щоб займатися улюбленою справою та нарощувати кар’єрний потенціал. Головним критерієм на ринку праці залишається професіоналізм.

(для перегляду натисніть на зображення)

0001

вакен

Page2

1
0

Додати коментар

Відмінити Опублікувати