21 November 2019, 15:30

HR-бренд юридичної фірми – 2019

Анна Трішичева
Анна Трішичева журналіст, спеціально для «Юридичної Газети»

«Юридична Газета» продовжує досліджувати HR-брендинг ринку юридичних послуг. Цього року ми втретє визначаємо найбільш привабливі юридичні компанії для працевлаштування. До того ж опитування відбувається не лише з-поміж потенційних кандидатів (респонденти І етапу опитування – студенти юридичних факультетів та випускники, які залишили лави альма-матер менше ніж два роки тому), але й серед юридичних компаній. Тобто дослідження проходить у два етапи, що дозволяє глибше проаналізувати позиціонування HR-бренду юридичних фірм. Проте визначальними є голоси студентів. Таким чином, у списку ТОП-компаній 70% результату для кожної позиції формували голоси студентів, а 30% – оцінка колег.


Маєте Телеграм? Два кліки - і ви не пропустите жодної важливої юридичної новини. Нічого зайвого, лише #самасуть. З турботою про ваш час!


Новинки HR-бренд юридичної фірми – 2019:

  • В анкетах для студентів серед чинників, важливих для вибору роботи, ми додали репутацію компанії;
  • В анкетах для юридичних компаній запитували, чи мають вони стратегію брендингу роботодавця. Компанії, які мають таку стратегію, ми попросили у кількох словах описати її суть.

Для першого етапу дослідження ми звернулися за допомогою до найбільших самоврядних організацій студентів-правників (Ліга студентів АПУ та ELSA Ukraine), а також безпосередньо до юридичних факультетів провідних ВНЗ для опитування їхніх студентів.

100

 У запитаннях анкети студентам пропонувалося назвати ТОП-3 юридичні компанії, в яких вони мають бажання працювати після завершення навчання. Результати ми інтерпретували таким чином: компанія, поставлена на І місце, отримувала 2 бали, на ІІ – 1,5 бала, на ІІІ місце – 1 бал. До загальної кількості балів з кожної відповіді ми додали оцінки колег з інших юридичних фірм, які мали можливість відзначити ТОП-5 компаній з сильним HR-брендом. Як вже було зазначено, 70% голосів студентів + 30% голосів юридичних компаній сформували перелік з 18 компаній, які пропорційно до інших набрали найбільшу кількість балів. З них 1-5 позиція в рейтинговому переліку, інші – за алфавітом.

ТОП-15

Дебютанти цьогорічного дослідження – DLA Piper, Грамацький і Партнери, Moris Group, EQUITY, LCF, EVERLEGAL та ILF.

Як видно з таблиці, всі компанії з ТОП-списку, окрім харківської ILF, розташовані у столиці (хоча деякі мають регіональні відділення). Проте серед відповідей студенти та випускники називали також юридичні фірми Львова, Одеси, Дніпра, Івано-Франківська, Харкова та Запоріжжя.

Варто відзначити, що деякі респонденти написали, що після випуску з ВНЗ бажають відкрити власну компанію, а не збагачувати своєю енергією вже «готову». Також студенти-правники вказували, що бачать свою професійну долю не лише в юрбізнесі. Були варіанти про роботу інхаусом, в Генеральній прокуратурі України, Міністерстві юстиції України, Міністерстві внутрішніх справ та навіть в ООН. Також чимало побажань щодо майбутньої роботи спрямовувалося в бік судової влади: були варіанти побажань працювати у Верховному суді України, Конституційному Суді Україні та новоствореному Вищому антикорупційному суді.

Щодо джерел, з яких студенти взяли інформацію про ці компанії, найбільшу кількість разів було названо рейтинги юридичних компаній (61%), відгуки колишніх та поточних співробітників (48%), рекомендації друзів та знайомих (47% від усіх відповідей). Більш детальна «картинка» нижче:

джерела

Ми повторили досвід дослідження 2017 р. та попросили респондентів І етапу відзначити юрфірми, в яких вони категорично не хотіли б працювати. Знову ж таки, не будемо називати «щасливчиків», але причини, чому вони потрапили до цього списку, звісно, ми озвучимо. До вашої уваги найбільш яскраві цитати:

  • «Багато незадоволених співробітників розповідають про те, що внутрішній стан компанії не відповідає публічному позиціонуванню. Кажуть, що співробітників не цінують, а рейтинги не об’єктивні. Партнери йдуть з компанії та надають погані відгуки. Асоціація з тим, що намагаються вдавати, ніби компанія краща, ніж є насправді. Це відштовхує. Кажуть, що низькі заробітні плати».
  • «Працювала там, нецікаві проекти, низький рівень заробітної плати».
  • «Ведуть юридичну практику нечесним шляхом».
  • «Ходять чутки про неетичність та участь у корупції».
  • «Мені не подобається керуючий партнер цієї компанії».

Окрім того, студенти та випускники часто торкалися теми негативної репутації «небажаної» компанії, говорили про низьку заробітну плату, грубе ставлення до молодих юристів, занадто бюрократичний стиль комунікації та обман клієнтів.

Які програми стажування від юридичних компаній є найбільш помітними та цікавими для майбутніх правників? Студенти називали Arzinger Kaleidoscope, SK Innovative Summer School, Baker McKenzie Internship, Aequo Friends, Join AVELLUM, Стипендіальний конкурс АФ «Грамацький і партнери», I-Talents від Integrites.

Про складові HR-бренду

У питанні про чинники, які відіграють важливу роль у процесі вибору роботи, ми запропонували респондентам оцінити кожен варіант від 1 до 5 балів, де 1 – найменш важливий, а 5 – найбільш важливий чинник. Як бачимо з діаграми нижче, найвище оцінили можливість самореалізації та кар’єрного зростання (82%), набуття нового досвіду та знань (77%), стабільність/надійність компанії (62%), репутація компанії (58%), приваблива заробітна плата (56%).

школаУ власних варіантах відповіді на зазначене запитання респонденти говорили про важливість для них корпоративної культури, команди, work-life balance, гнучкість графіку роботи та етичність компанії.

На питання про значення кожного з чинників, які на думку студентів та випускників, формують HR-бренд компанії, 80% поставили оцінку 5 можливості кар’єрного зростання, 69% – хорошим відносинам між керівниками та підлеглими, 68% – привабливій заробітній платі.

500У питанні щодо цінностей, які формують HR-бренд юридичної фірми, ми також запропонували респондентам додати власну відповідь. Отримали такі варіанти:

  • «Налагоджені бізнес-процеси всередині компанії. Правильні люди правильно роблять правильні речі. Адекватне навантаження = гідна оплата».
  •  «Дотримання КЗпП. Щоб ніхто не звинувачував у хворобі дитини, коли береш лікарняний, у декреті тощо».
  • «Клієнтське портфоліо – 5».
  • «Мотивація співробітників та співпраця з метою підвищення професійного досвіду молодих працівників».

Про гроші

В анкетах для студентів та випускників, а також в анкетах для юридичних фірм ми цікавилися рівнем стартової заробітної плати. У перших ми запитували про те, яку зарплату вони бажають отримувати на старті, а в других – яку юрфірми можуть запропонувати. Як видно з діаграми нижче, 14% респондентів готові піти на 5,5 тис. грн і нижчу заробітну плату. Однак варто звернути увагу, що більшість респондентів цієї категорії говорили про «регіональну» оплату. 32% студентів та випускників готові працювали за зарплату в межах 6-9 тис. грн за місяць, 34% бажають отримувати від 10 до 13 тис. грн, 13% претендують на 13,5-15 тис. грн. Найменша кількість респондентів (7%) збираються просити у майбутніх роботодавців зарплату 16 тис. грн і більше.

Натомість юридичні фірми свою пропозицію зарплати на старті розподілили таким чином: найбільша кількість юрфірм (35%) пропонують молодим спеціалістам 9,5-14 тис. грн, на другому місці юрфірми (31%), які готові платити 9-7 тис. грн, 17% можуть платити не більше ніж 6 тис. грн, 15% – 15 тис. грн і більше, а 2% юрфірм готові обговорювати рівень заробітної плати в індивідуальному порядку.

600

700

HR-бренд очима юрфірми

На запитання про те, чи займається компанія просуванням HR-бренду, 88% юрфірм відповіли ствердно, а 12% не займаються цим питанням.

Серед причин першого варіанту відповіді юрфірми вказували, що HR-просування є неодмінною складовою загальної бізнес-стратегії компанії, це важливо для позитивного сприйняття фірми як роботодавця серед потенційних працівників, важливість показати кандидатам всі переваги роботи в компанії. Також пояснювали, що компанія хоче бути помітною на ринку роботодавців, щоб приваблювати кадри високого рівня та сприяти тому, щоб юристи працювали у ній 5+ років. «HR-бренд засвідчує соціальну відповідальність компанії», – пояснила у своїй анкеті одна з юрфірм.

Компанії, які не просувають HR-бренд, зазначили, що наразі не вбачають у цьому потреби, а також що вони не мають проблем з хорошими кадрами навіть за відсутності розвитку бренду роботодавця.

Щодо наявності стратегії брендингу роботодавця, 47% респондентів відзначили, що мають стратегію, але її ще потрібно вдосконалювати, 29% перебувають у процесі її розробки, 18% мають чітку стратегію, 6% не працюють над цим питанням.

800

В чому полягає суть стратегії брендингу роботодавця українських юрфірм? Коротко можна узагальнити такі аспекти роботи:

  • Робота з ВНЗ та студентами, їх організаціями (стипендіальні конкурси, надання грантів на навчання, оплачуване стажування);
  • Менторство (спеціальна платформа для підтримки комунікацій супервайзера та співробітника; можливість роботи з особистим коучем; створення середовища, в якому юристи працюють з бізнес-ідеями, з розумінням індустрії клієнта тощо);
  • Робота та розвиток навичок працівників компанії (оплата спеціалізованих заходів, курсів; система розвитку персоналу; щорічні KPI для працівників; корпоративні платформи для розвитку талантів);
  • Розвиток корпоративної культури (корпоративні заходи, свята, участь у спортивних івентах, залучення співробітників до КСО-заходів та Pro Bono роботи).

У питанні щодо заходів, які проводять юрфірми для HR-брендингу, найбільш популярними виявилися такі варіанти: «Робота зі студентами ВНЗ та студентськими організаціями», «Соціальні медіа», «Коучинг та наставництво».

101

Також ми просили юрфірми у своїх анкетах поставити від 1 до 5 балів кожному з чинників, що впливають на формування HR-бренду. Ми відібрали чинники, які більше ніж 50% наших респондентів-юрфірм оцінили як найважливіші. Вони представлені нижче в порядку спадання:

  • Корпоративна культура (73% компаній поставили оцінку «5»).
  • Умови праці («біла» зарплата, робоче місце, безпека, розташування офісу) (71%).
  • Система винагороди (59%).
  • Внутрішні комунікації (59%).
  • Навчання та розвиток (63%).
  • Робота з ВНЗ та молодими фахівцями, програми стажування (59%).
  • HR-образ у соцмережах (56%).

Які заходи, спрямовані на утримання та залучення співробітників, проводять юридичні компанії?

Найбільш популярними є корпоративні заходи, спрямовані на підвищення мотивації персоналу (98%), покращення якості/комфортності робочого місця (85%), дослідження лояльності/задоволеності поточних співробітників (74%).

105

Коментарі: 

32690334_1660019017451804_1675419162521894912_n (1) Михайло Процайло, КНУ ім. Т. Шевченка

- Що для вас є ключовим в роботі?

Найважливішим для мене є постійні виклики та простір для розвитку. Я не хочу сидіти на місці, я маю рухатися. Найкраща робота для мене та, що постійно дає можливості змагатися та перемагати. Дуже ціную свободу дій.

- Опишіть образ ідеального керівника

Образ ідеального керівника можна формувати до безкінечності. Фундаментально, на мою думку, керівник має бути лідером та турбуватися про підлеглих. Лідер задає вектор та є прикладом, як в роботі, так і в особистісному плані. Щодо організації роботи, ключовим для мене є наступне: керівник має чітко ставити завдання, задавати певні метрики оцінки успіху і далі надавати свободу дій. Якщо справа делікатна, можливо окреслити рамки, але не більше. Працівник сам звернеться за порадою, якщо виникне необхідність. Надважливою є підтримка ініціатив підлеглих та їх розвитку. Турбота щодо працівника може проявлятися у безлічі різних факторів. Це навіть більше не про матеріальне. Це про такий стан думок працівника, коли він знає, що не один, що про нього пам'ятають, що підставлять плече. Є такий вислів "вписатися за когось". Коли працівник знає, що що б не трапилось, за нього "впишуться" - це і є турбота для мене.

- Чого б не стали терпіти зі сторони роботодавця стосовно вас?

Несправедливості та зверхності. Перше може виражатися у найширшому колі речей: від відсутності згадки мого імені в текстових матеріалах до некоректної оцінки моєї праці. Зверхність в моєму розумінні це коли керівник своїми діями чи словами висловлює неповагу або применшує цінність підлеглого. Не варто плутати зверхність з нормальними відносинами керівник-підлеглий. Останнє цілком правильна річ. Панібратство я не сприймаю.

IMG_8103 Наталія Чоп, УКУ

Опишіть образ ідеального керівника

Ідеальний керівник – це лідер, який горить ідеєю, чітко розуміє місію компанії та має бачення її розвитку. І вміє поширити це на свою команду. Це людина, яка підтримує, мотивує і надихає, в першу чергу, власним прикладом.

Разом з тим, це хороший менеджер, який вміє організувати роботу, делегувати повноваження,  тверезо оцінювати стан справ у компанії та справедливо – роботу працівників.

Такий керівник створює в команді відчуття впевненості, на нього можна опиратися, він вміє діяти у кризових ситуаціях і приймати не завжди популярні, але необхідні рішення.

Що для вас ключове у роботі?

Потреба розвиватись, відчуття причетності і усвідомлення, що моя робота важлива.

Для мене робота мрії – це не просто місце, де є можливості для розвитку, а те, де існує постійна потреба розвиватись. Її формують виклики, нетипові завдання, і здорова конкуренція. В таких умовах ти швидко вчишся, стаєш стрестостійким і відкриваєш нові можливості в собі.

Причетність для мене означає відчувати, що мені довіряють і я якимось чином позитивно впливаю на те, що відбувається в компанії. Це формує відповідальність за власні дії та дає стимул працювати більше.

Усвідомлення того, що моя робота важлива. Як в тому плані, що я розумію свою роль в команді, так і в розумінні, що компанія, в якій я працюю, на щось позитивно впливає і творить зміни. Що компанія має цінності, принципи, та є відповідальною.

IMG_7591 (1)Юрій Пукавський, НУ «Львівська політехніка»

Чому обрали професію юриста?

Якщо коротко, то професія юриста обрала мене. Але насправді історія почалась із переглядів телешоу про судові засідання на телебаченні. Не знаю, чому, проте вже тоді у мене сформувалось якесь розуміння важливості роботи в сфері права. В 10 чи 12 років я ще не надто серйозно задумувався про свою майбутню професію, але вже якісь обриси були.

Загалом я хотів працювати із людьми і бути важливим. Тому я вагався між професією журналіста та юриста. Порадившись із знайомими, я обрав право. І зараз дуже цим задоволений. Згодом прийшло усвідомлення, наскільки професія юриста може бути цікавою. Постійний аналіз, піддавання сумнівам усього, що трапляється і розуміння різноманіття вибору у майбутній спеціалізації – це те, що найбільше рухає і мотивує. І звісно люди. Я щасливий, що можу спілкуватись і перебувати в компанії з розумними, цікавими і при цьому веселими людьми.

Що для вас є ключовим в роботі?

Можливість розвиватись, добре організована структура компанії та її корпоративна політика. Для мене це питання, які є найбільш важливими при виборі компанії для роботи.

Якщо керівництво юридичної фірми слідує трендам,  дає своїм працівникам можливість рости і не обмежує їх в строго визначених рамках, а ще робить усе, щоб робота була цікавою та різноманітною, то бажання і мотивація працювати з’являються самі по собі. Це ж відноситься і до внутрішньої політики та загалом організації роботи. Зручно, коли кожен розуміє своє місце та роль в компанії і сама юридична фірма відповідає базовим принципам роботи. Для мене в першу чергу це повна відмова від використання корупційних схем та загалом відповідність базовим правилам комплаєнсу.

0
0

Додати коментар

Відмінити Опублікувати