«Юридична Газета» №11–12 (769–770) від 18 жовтня 2023 р.

Коментарі

  • Нові правила звернення до суду для юридичних осіб

    Ні для кого не секрет, що Україна дуже стрімко росте та розвивається у сфері інформаційних технологій. Так, люди в усьому світі досі дивуються простоті й швидкості процедури відкриття рахунку в банку, зміни місця реєстрації, перевипуску різноманітних документів тощо, а непідробне захоплення викликає інформація про те, що більшість із цього ми, українці, можемо зробити, просто маючи в руках телефон і навіть не покидаючи дому чи роботи.

  • IР-сфера під час війни: виклики, тренди, новації

    Трошки з історії нашої компанії. Варто сказати, що юристи, принаймні ті, з якими я спілкувався на початку лютого 2022 року, не враховували широкомасштабну війну як ризик у своєму плануванні, як і я особливо теж не враховував. Інакше не впевнений, що сповістив би колишніх колег-партнерів про те, що починаю свою справу 1 березня 2022 року.

  • Штучний інтелект vs авторське право: закони різних країн

    Завдяки прискореному розвитку технологій штучного інтелекту (ШІ) за останні роки створення машинно-генерованого контенту стало реальністю. Зараз штучний інтелект здатний створювати оригінальні твори, такі як поезія, кіносценарії, музика, зображення, що породжує низку юридичних питань, зокрема щодо авторського права на ці твори. Хто володіє авторським правом, коли твір створено ШІ?

  • Українська судова практика в IP-спорах під час війни

    За інформацією Верховного Суду, у 2022-2023 роках спостерігалася тенденція зменшення процесуальних звернень, пов’язаних із захистом прав інтелектуальної власності. Водночас, якщо аналізувати не кількісний показник, а власне категорії розглянутих IP-спорів, то можна констатувати, що за останні два роки проблематика пов’язаних із захистом прав інтелектуальної власності питань суттєво не змінилася порівняно з довоєнною.

  • Чи мріють системи генеративного штучного інтелекту про електричних овець?

    Розвиток технологій у сфері систем генеративного штучного інтелекту (генерування зображень, аудіо- та відеофайлів, текстів, програмного коду тощо на основі набору вхідних даних або правил) прискорюється з геометричною прогресією, що має одним із наслідків все частіше обговорення необхідності запровадження регулювання відповідних суспільних відносин.

  • Як, коли та навіщо реєструвати ІВ: поради для новачка

    Вкладення коштів у захист прав інтелектуальної власності — найкраща інвестиція для представників креативної індустрії. У цій статті ми розглянемо, як реєструвати об’єкти інтелектуальної власності, на якому етапі та які є причини для реєстрації, якщо ви молодий підприємець/стартапер або культурний діяч.

  • Як боротися з контрафактом в умовах війни

    Шкода від контрафакту непорівнянна зі шкодою від інших порушень прав інтелектуальної власності (ІВ). Як ми вже неодноразово наголошували у своїх публікаціях і виступах, підробки призводять не тільки до фінансових та іміджевих втрат правовласників, але й несуть реальну загрозу для споживачів та держави, криміналізують товарний ринок і підтримують організовану злочинність.

  • «Правило Болар» в Україні: чи виправдала надії патентна реформа 2020 р.

    «Правило Болар» — це положення, за яким не визнаються порушенням патенту на оригінальний лікарський засіб дії, що здійснюються заявником генеричного лікарського засобу (аналога оригінального лікарського засобу) для проведення досліджень і державної реєстрації такого лікарського засобу до моменту завершення дії патенту.

Публікації

  • Як ратифікація угоди про вільну торгівлю між Україною і Туреччиною вплине на ринок ІВ

    Туреччина й Україна зі своїми відмінностями є двома схожими країнами. Турецька Республіка, як і Україна, не розвивалася в союзі з будь-якими іншими країнами, а тому внутрішньополітичні процеси двох країн схожі.

  • Кому саме належать авторські права на твір, створений за допомогою ШІ

    Сучасні інновації значно полегшують життя людей, і цей прогрес охоплює широкий спектр сфер. Сьогодні смартфони можуть розпізнавати обличчя своїх власників, автопілоти беруть на себе керування автомобілями, віртуальні помічники відповідають на наші запитання, а вуличні камери вміють розпізнавати злочинців.

  • Чому медіація може стати найкращим варіантом вирішення спорів у сфері ІВ?

    Україна суттєво посилила захист прав інтелектуальної власності на законодавчому рівні. Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту прав інтелектуальної власності», який було ухвалено у березні 2023 року, імплементовано європейські стандарти щодо загальних зобов'язань, цивільних заходів, процедур і засобів захисту IP-прав — це передбачено Угодою про асоціацію між Україною і ЄС. Цей крок став фінальним у марафоні з виконання зобов’язань України перед ЄС в IP-сфері.

  • Чи можуть твори, створені за допомогою ШІ, розраховувати на авторське право

    Питання про права на авторство творів, створених штучним інтелектом, в останні роки набуло великого резонансу у сфері правозахисту та інтелектуальної власності. Штучний інтелект вже давно демонструє здатність генерувати музику, текст, малюнки та навіть компонувати вірші, що несе за собою цілу низку нагальних правових питань. Зокрема, вони вимагають розгляду в межах законодавства, яке часто не встигає крокувати у ногу зі швидкими технологічними змінами.

  • Штрафи за піратство в Україні: зміни у 2023 році

    Наразі ми всі живемо у високотехнологічному, інформаційному суспільстві. Інтернет настільки сильно вкорінився в нашому повсякденному житті, що кожна людина майже повністю оповита цією «світовою павутиною». Перехід суспільства до інформаційної ери, безсумнівно, відкрив для всього людства низку переваг, серед яких: доступ до знань, нових технологій, безкордонного спілкування тощо.

  • Навіщо платити за контент, або що робити з проблемою піратства

    Ні для кого не буде новиною, що в Україні проблема з порушенням авторського права була і є досить розповсюдженою серед пересічних громадян, які звикли керуватися логікою «навіщо платити за контент, якщо його можна отримати безкоштовно».

  • Україна проти росії в Міжнародному суді справедливості

    У юридичному протистоянні України з російською федерацією ключовою подією вересня стали публічні слухання в Суді справедливості, як часто називають Міжнародний суд Організації Об’єднаних Націй, що в Гаазі (Королівство Нідерландів).

Інтерв'ю

  • Під час війни відтік фахівців у сфері IP суттєво відчувається

    Цікаво спостерігати, як українські фахівці у сфері інтелектуальної власності інтегрувалися в європейську систему охорони та захисту ІВ, щоб надавати свої послуги в Європі та США. Тому відтік фахових людей у цій галузі в Україні відчутний. Команда Arzinger знайшла вирішення цього завдання, залучаючи до команди молодих юристів на посади паралігалів, що дає змогу здійснювати їх навчання і готувати кадровий резерв. Ми поспілкувалися з Катериною ОЛІЙНИК, партнеркою практики інтелектуальної власності та TMT Arzinger, яка розповіла про Technology Group для супроводження проєктів у сфері технологій, захисту даних та як оцінює рівень розвитку й конкуренції в IP і чого навчили її ці понад 500 днів війни.

  • Підготовка до юридичних ризиків виходить на перший план роботи бізнесу

    Сьогодні питання правової безпеки бізнесу та належної готовності реагувати на надзвичайні події набувають особливого значення. Євген РІЯКО, адвокат, керуючий партнер RIYAKO & PARTNERS розповів про особливості захисту бізнесу в кримінальних справах, супровід перевірок і обшуків та про те, чому адвокатам захисту бізнесу потрібно співпрацювати з PR-службою та GR-спеціалістами.

  • Ми хочемо забезпечити умови для зростання та розвитку України як креативної нації та держави

    Про важливі зміни у сфері інтелектуальної власності, як під час війни відбувається судовий захист прав ІВ, що робити, якщо авторські права порушив штучний інтелект, та багато іншого поговорили з очільницею Українського національного офісу інтелектуальної власності та інновацій (ІР офіс) Оленою ОРЛЮК.

  • Найамбітніша ціль НСПП — перезавантаження соціального діалогу

    14 вересня 2022 року Президент України своїм Указом призначив Дмитра КУХНЮКА головою Національної служби посередництва і примирення (НСПП). До цього призначення пан Дмитро не мав досвіду державної або публічної служби. Майже чверть століття він викладав право на юридичному факультеті, а згодом — у Навчально-науковому інституті права Київського національного університету імені Тараса Шевченка та займався адвокатською практикою останні 10 років як керуючий партнер АО «Мельник, Кухнюк і Партнери». Після початку повномасштабного вторгнення рф на територію України з березня минулого року став членом ДФТГ «Соколи Полісся» 138 окремого батальйону ТрО.