«Юридична Газета» №7–8 (765–766) від 30 червня 2023 р.

Коментарі

  • Топ-10 країн-імпортерів української аграрної продукції під час війни

    Обсяги експорту за 2022 рік могли б стати рекордними для України за всю історію незалежності. У січні-лютому 2022-го український експорт демонстрував позитивну динаміку зростання, обсяги експорту зросли порівняно з аналогічним періодом 2021 року — приріст становив близько 37%.

  • Як бізнесу ненароком не втрапити в колабораційну діяльність

    Перевірки контрагентів є звичайною практикою діяльності бізнесу в усьому світі. Вони відомі як KYC (Know Your Client — (з англ.) знай свого клієнта). Процедури KYC-передбачають комплексну перевірку діяльності контрагента, його фінансового стану, власників, контролерів та керівників бізнесу. Основою для KYC перевірки є відповідний опитувальник, заповнений контрагентом, та підтверджувальні документи, що надані до нього.

  • Відповідальність роботодавця за затримку виплати зарплати під час воєнного стану

    Роботодавець і працівник за час війни в Україні пристосувались до реалій співпраці. Не останню роль у цьому відіграв законодавець, впроваджуючи тимчасові норми організації трудових відносин на час дії воєнного стану.

  • Нові правила ДБН: чи дотримуються під час війни норм щодо інклюзивності

    Питання інклюзивності навколишнього простору абсолютно перезріло ще до початку повномасштабної війни.

  • Роялті чи ні?

    Питання роялті є вкрай популярним з погляду інтелектуальної власності та бухгалтерії. В цій статті спробуємо розібратися в нюансах оплати роялті та бухгалтерського обліку.

  • Чи варто зараз купувати нерухомість: поради експертів та що буде з ринком нерухомості у 2023-2024 рр.?

    На жаль, у зв’язку із ситуацією в країні ринок нерухомості в перші місяці повномасштабної війни був неможливим через закриті реєстри. Надалі він дещо ставав на ноги, проте в порівнянні з довоєнним періодом не піднявся навіть і на 20%.

  • На межі банкрутства: як війна вдарила по забудовниках

    Під час війни будівельна галузь переживає складні часи на фоні всім відомих новин про кризу платежів. Зниження ВВП, валютні коливання, звуження національного ринку та критичні зміни в логістиці мають наслідком збільшення в Україні частки непрацюючих кредитів (NPL), рівень яких досяг 38% на початок 2023 року. За даними офіційного інтернет-представництва НБУ, повномасштабне військове вторгнення переломило тенденцію до поступового скорочення частки NPL, яке тривало з 2018 року.

  • Житло для ВПО: врегулювання питання передачі ділянок для розміщення об‘єктів

    З моменту повномасштабного вторгнення рф в Україну кількість внутрішньо переміщених осіб (ВПО) щоденно зростає, досягнувши майже 5 млн на кінець 2022 року, за даними Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України. До вирішення першочергової потреби ВПО в тимчасовому розміщенні прикута увага як із боку українського уряду, так і міжнародних партнерів.

  • Податкові органи не поспішають іти назустріч бізнесу

    1 квітня 2022 року у зв’язку з військовою агресією російської федерації проти України, враховуючи негативні наслідки такої агресії, Верховна Рада України прийняла Закон України №2173-IX, яким запровадила спеціальні правила адміністрування у період дії воєнного стану.

  • Податок на нерухоме майно — 2023: які пільги змінено?

    Загальний порядок та особливості сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, ставки податку, терміни подання декларацій та інші питання є темами численних публікацій, тому в цій роботі про це не буде йти мова, адже предметом статті є саме змінені (наявні) пільги з податку на нежитлову нерухомість, що мають право застосовувати певні категорії платників податків.

  • Нульова декларація, податкова амністія на нерухомість у столиці

    Поняття податкової амністії можна визначити як специфічний вид звільнення від відповідальності за порушення податкового законодавства, що здійснюється державою з метою легалізації прихованих доходів платників податків та повернення частини несплачених податків до бюджету.

  • Спрощення дозвільних процедур у будівництві в умовах воєнного стану

    Внаслідок повномасштабного вторгнення росії в Україну ринок нерухомості зазнав значних збитків. Багато активів пошкоджено або знищено, відповідно, необхідні значні інвестиції для їх відновлення. Згідно з даними KSE Institute за рік сума прямих задокументованих збитків житловій та нежитловій нерухомості, іншій інфраструктурі становить понад 143,8 млрд доларів США, і вони продовжують зростати.

  • Для кого з ФОПів залишиться добровільна сплата ЄП з 1 серпня?

    29 травня 2023 року в першому читанні Верховною Радою був прийнятий за основу проєкт Закону «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії правового режиму воєнного стану» (далі — законопроєкт) №8401 від 31 січня 2023 року.

  • Доля штрафів щодо РРО під час війни

    Літо обіцяє стати «спекотним», якщо говорити про чергові зміни до податкового законодавства. Славнозвісний проєкт Закону України про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану (реєстраційний номер 8401), як бачимо, виходить на фінішну пряму — на друге читання у парламенті.

  • Повернення до ПДВ зі спрощеної системи 2%

    У зв’язку із законопроєктом №8401, яким передбачається скасування 2% ставки та повернення до звичайного оподаткування, виникають питання щодо податкового кредиту по товарах, які існували на момент переходу на 2%. Тому пропонуємо з’ясувати нюанси щодо ПДВ у таких платників.

  • Перенесення термінів законопроєкту №8401 та як бізнесу заощадити 3% від обороту

    У зв’язку із законопроєктом №8401, яким передбачалося з 1 липня 2023 року скасування 2% ставки та повернення до звичайного оподаткування, багато хто з платників, які не хотіли повертатися на загальну систему та які мали на меті після скасування особливостей оподаткування залишитися платниками єдиного податку третьої групи зі ставкою 5%, після появи роз’яснення на сайті ДПС, яке опубліковано 12 червня 2023 року, подали заяву до 15 червня 2023 року про перехід на єдинника.

Публікації

  • Земельні спори: свіжа судова практика Верховного Суду

    Останнім часом Верховний Суд приділив достатньо уваги формуванню судової практики у земельних правовідносинах. Опрацювавши безліч судових рішень, проаналізувала у цій статті найважливіші.

  • Віддзеркалення війни в судовій практиці КГС ВС

    У результаті повномасштабного вторгнення російської федерації в Україну правовідносини між суб’єктами господарювання, які існували, існують або виникатимуть у майбутньому, зазнають об’єктивного впливу від воєнних дій, який хоча і відчувався ще з 2014 року, коли відбулася анексія Автономної Республіки Крим та окупація частин Донецької та Луганської областей України, однак із лютого 2022 року незрівнянно збільшився.

  • Оренда земельних ділянок під час війни: умови договору та судова практика

    Російська агресія проти України спричинила багато негативних наслідків і явищ та зобов’язала українське суспільство оперативно реагувати на вплив таких обставин в усіх аспектах життєдіяльності країни, зокрема, шляхом прийняття спеціального законодавства у різних сферах застосування.

  • Земельні аукціони щодо земель с/г призначення: основні питання, процедура проведення

    Землі сільськогосподарського призначення є національним багатством та основою функціонування сільського господарства України. В умовах обмеженості земель цієї категорії, що значно посилилася за час повномасштабної збройної агресії російської федерації, актуальними є питання набуття прав на земельні ділянки цієї категорії.

  • Агроінвестиції: глобальне бачення, локальні проблеми

    Україна, історично відома як «житниця Європи», є однією з найбільших аграрних держав у Східній Європі, де зосереджено 33% світових чорноземів. Вона має сприятливий клімат і близькість до ключових ринків Європи, а отже, давно є центром експорту сільськогосподарської продукції з величезними можливостями переробки.

  • Зернова угода і нинішній стан агросектору в Україні

    Щойно 24 лютого 2022 року розпочалося російське вторгнення в Україну, всі морські порти були повністю заблоковані російським флотом. Блокада стала серйозним ударом по українському експорту, оскільки приблизно 96% товарів транспортувалося з України морським шляхом. Це викликало дефіцит зерна на світовому ринку і призвело до значного стрибка цін на сировинні товари.

  • Чи все так однозначно з юрисдикцією Міжнародного кримінального суду щодо злочину геноциду в Україні?

    2 березня 2022 року прокурор Міжнародного кримінального суду (МКС) Карім Хан заявив: МКС розпочинає розслідування подій на території України з 21 листопада 2013 року щодо воєнних злочинів, злочинів проти людяності та геноциду.

  • Передача в АРМА морських суден: управляти неможливо реалізувати — де ставити кому?

    Велика кількість кримінальних правопорушень вчиняється з корисливих мотивів, а винні особи переслідують ціль збагатитися. Окрім того, досить часто отримані злочинним шляхом кошти використовуються для продовження незаконної діяльності. Особливо гостро це питання стоїть у сучасних реаліях, коли ми боремося зі збройною агресією, а резиденти країни-терориста все ще мають економічні зв’язки у сфері підприємницької діяльності у нашій державі.

  • Як убезпечити бізнес від ризиків колабораціонізму?

    Після початку повномасштабного вторгнення було внесено зміни до Кримінального кодексу України, доповнено його ст. 111-1, що передбачала відповідальність за колабораційну діяльність.

  • Закони майбутнього: чого чекати від регулювання метавсесвіту

    Стрімкий розвиток технологій, постковідний синдром віддаленого життя та певною мірою хайп викликають шалений інтерес до метавсесвіту і спонукають компанії вливати величезні кошти у його розвиток. Поруч із метавсесвітом стоять такі технології, як: блокчейн і децентралізовані системи (зокрема, криптовалюти, DApps, цифровізація активів, смарт-контракти); штучний інтелект (VR, AR, Machine Learning); біомедицина та біохакінг (виробництво органів, чипування), які теж викликають немалий інтерес.

Інтерв'ю

  • Кожен повинен працювати на відбудову країни у своїй зоні відповідальності

    Про роботу юридичних компаній під час повномасштабної війни: з якими проблемами й викликами стикнулися на початку, як адаптувалися до нових реалій протягом року, про орієнтири на майбутнє та як сьогодні компанія інтегрована у реалізацію проєктів відновлення бізнесу і розвитку економіки України — в інтерв’ю з Яном ЛЕВІТАСОМ, керуючим партнером JN Legal.

  • Нотаріальні контори стають аналогом юридичних компаній

    Нотаріуси України в умовах воєнного стану продовжують працювати та мають оптимістичні настрої щодо своєї професійної діяльності. «Юридична Газета» завітала в офіс до приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу Золтана РУСАНЮКА та поцікавилася, як змінилися запити клієнтів під час війни, чи вчиняються нотаріальні дії для росіян в Україні, на що необхідно звертати увагу під час придбання нерухомості на первинному та вторинному ринках та які відносини в системі нотаріат-Мін’юст зараз.

  • Найважливіше, що всі рішення, прийняті по дисциплінарних справах, були виважені, законні та об’єктивні

    Інтерв’ю з Євгеном СТЕПАНОВИМ, к.ю.н., адвокатом, головою дисциплінарної палати Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури Київської області.