«Юридична Газета» №3–6 (761–764) від 09 травня 2023 р.

Коментарі

  • Корпоративні зміни — 2023: нові можливості й оновлення статутів

    З 1 січня 2023 року з набуттям чинності нового ЗУ «Про акціонерні товариства» (далі — Закон №2465-ІХ) розділом ХІХ Прикінцевих та перехідних положень цього закону запроваджено низку змін, зокрема, що стосуються регулювання однієї з найпоширеніших організаційно-правових форм — товариств з обмеженою відповідальністю.

  • Тенета кримінального провадження: допит свідка

    Показання свідків є звичним джерелом доказів. Важко уявити кримінальне провадження, в якому доказування обійшлося б без виклику і допиту свідків. Водночас, бувши на перший погляд простим для розуміння процесуальним інструментом фіксації отриманої інформації, допит свідка, з огляду на специфіку його регуляції, нерідко є сірою зоною конфлікту та відповідно — ризику у кримінальному провадженні.

  • Які зміни очікують Україну в міжнародній торгівлі при вступі до ЄС?

    23 червня 2022 року лідери 27 країн — членів ЄС ухвалили рішення про надання Україні статусу кандидата на членство в Європейському Союзі. Це історичне рішення ЄС, на яке Україна так довго чекала. У середньому для чинних членів Європейського Союзу процес вступу займав трохи менш ніж п'ять років.

  • Бізнес і ст. 191 КК України: від любові до ЄРДР — один клік

    Лише декілька практик із кінця 2022 року почали показувати позитивну динаміку. Зокрема, захист бізнесу у кримінальних справах про привласнення та розтрату (ст. 191 КК України).

  • Тернистий шлях пацієнта до відновлення порушеного права в суді

    Наразі пацієнти використовують різні можливості для того, аби захистити свої права в Україні: хтось звертається зі скаргою до Міністерства охорони здоров’я, дехто вирішує проблемні питання на рівні закладу охорони здоров’я, інші обирають судовий шлях захисту та відновлення своїх прав. Про перепони, з якими можуть зіткнутися пацієнти в суді, та про законодавчі зміни, які вкрай необхідні для ефективного та швидкого відновлення прав пацієнтів — далі у нашому аналізі.

  • Юрбізнес у війні: інсайти після 24 лютого

    Цей рік став найскладнішим для незалежної України. Природно, що велика війна лишила назавжди слід і на українському юридичному ринку. Вона змінила як його персональний склад, так і клієнтський портфель.

  • Споживач банківських послуг: на чиєму боці судова практика?

    Поняття «споживач банківських (фінансових) послуг» існувало давно, проте так званий пересічний споживач з’явився у вітчизняній судовій практиці лише у 2019 році (постанова Великої Палати Верховного Суду від 03.07.2019 року у справі №342/180/17).

  • Практика GR під час війни: стрес-тест на витривалість

    Уже понад рік кожен українець навчається жити та працювати в умовах повномасштабної війни, а отже — в умовах підвищених ризиків, складності спрогнозувати події навіть на найближчий час і виникнення все нових і нових викликів.

  • Судові спори. Оскарження перевірок Держпраці

    Права та гарантії працівників захищені ст. 43 Конституції України, а держава захищає і контролює дотримання трудового законодавства України шляхом застосування системи нагляду державних органів.

  • Арбітражний розгляд спорів за участю підсанкційних компаній

    З початком збройної агресії рф на території України у 2014 році як в нашій державі, так і у світі були впроваджені спеціальні санкції щодо росії, білорусі та низки їх фізичних і юридичних осіб, які причетні до розв’язання, підтримки та сприяння військової агресії рф та рб проти України.

  • Про тренди практики WCC і юридичний ринок у період воєнного стану

    Запровадження воєнного стану суттєво вплинуло на юридичний ринок. Проте практика кримінального права/White-Collar Crime стала однією з небагатьох, що швидко оговталися та зберегли ресурс. Цьому сприяли як законодавчі зміни, так і збільшення тиску на бізнес, відчуття безкарності у недобросовісних представників правоохоронних органів, провокування корупції.

  • Розлучення в умовах війни: case study

    Щотижня, окрім новин про війну, ми читаємо новини про розлучення публічних пар. Ми спостерігаємо розлучення друзів, членів родини, а можливо, й самі розлучилися.

  • Специфіка комплаєнсу для ФПГ

    У загальному сенсі фінансово-промислова група — це сукупність компаній із фінансової та промислової сфер, які належать до одного чи групи кінцевих бенефіціарних власників та здійснюють взаємодію між собою для досягнення спільних цілей, таких як отримання фінансової вигоди чи оптимізація виробничих процесів.

  • Три етапи великої війни для юрринку

    Якщо говорити про те, що відбувалося на українському юридичному ринку протягом першого року повномасштабної війни, то я б виділив три періоди.

  • Морський бізнес під час війни: тренди та виклики

    Вторгнення росії в Україну, яке розпочалося 24 лютого 2022 року і триває дотепер, вплинуло на усі сфери життя, і морський бізнес не став винятком. Агресія призвела до закриття морських портів України, зупинила вільне судноплавство у південно-західному регіоні Чорного моря та переорієнтувала вантажопотоки на українські морські порти на Дунаї.

Публікації

  • Роль українських судів у процесі стягнення відшкодування з рф

    Досить часто нові правові концепції та механізми формуються під впливом або як необхідність відповіді на появу і наслідки великого зла у світі. Після завершення Другої світової війни перед правниками та людською цивілізацією постало питання проведення суду над військовими злочинцями нацистської Німеччини. Проте жодна правова теорія того часу не могла охопити всіх злочинів, які були вчинені військовими злочинцями.

  • ІТ-податки у 2023 році. Скільки треба платити?

    Для ІТ-компаній 2023 рік приніс деякі зміни. Найболючішою є скасування податкової пільги з 1 січня 2023 року. Зокрема, завершився термін звільнення від сплати ПДВ операцій з постачання програмної продукції, який діяв з 2013 року. За 10 років ІТ-бізнес в Україні вийшов на новий рівень, став найдорожчим і найперспективнішим бізнесом в Україні.

  • Чи може платник податків надати в суд документи, які не були надані податковому органу, та на якій підставі суд може не враховувати ці документи?

    Законність рішення контролюючого органу перевіряється судом на підставі доказів, наданих сторонами. Донедавна існував певний баланс, принаймні формально, у наданні таких доказів сторонами.

  • Типові порушення при рекламуванні лікарських засобів в Україні

    Реклама лікарських засобів — одна із тих сфер, до якої увага Антимонопольного комітету України (надалі — АМКУ або контролюючий орган) прикута перманентно. Зважаючи на це, рекламодавцю варто ретельно перевіряти рекламний матеріал із погляду балансу правомірності та ефективності реклами лікарського засобу. Інакше слід бути готовим як мінімум до штрафу за недобросовісну конкуренцію в розмірі до 5% доходу (виручки) від реалізації продукції за останній звітний рік і припинення відповідного порушення.

  • Ахіллесова п’ята обвинувачення в недекларуванні оренди житла народними депутатами

    «Бурхливе юридичне невігластво». Такими словами характеризував діяльність правозастосовних органів Марко Ігорович Бажанов — професор кафедри кримінального права та кримінального процесу Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого. Їх суть — «Закон ігнорують, теорії не знають, а за практику видають свої свавільні рішення».

  • Діти у війні: розшук, захист, права. Розшук місця перебування дітей і повернення їх на територію України

    Захист інтересів дитини перебуває в одній площині поряд із такими фундаментальними правовими цінностями, як життя, здоров’я, свобода, безпека і справедливість.

  • Штучний інтелект: нова ера чи кінець юридичної професії?

    Юридична професія є наслідком недосконалості людської природи. А тому позбавлений людських почуттів та емоцій штучний інтелект навряд чи зможе колись повністю замінити людину-правника. Проте це не означає, що серйозних трансформацій на юрринку внаслідок розвитку ШІ не відбудеться. Зміни будуть досить глобальними і, думаю, вони вже почалися.

  • Проблемні питання легалізації іноземців в Україні

    Чинним законодавством України передбачений значний перелік підстав для отримання іноземцем посвідки на проживання в Україні.

  • Волонтерський рух «Адвокати ЗСУ»

    Військова агресія російської федерації проти України докорінно змінила життя нашої країни, поставивши під загрозу існування не тільки України як вільної та незалежної держави, але й українців як нації. Завдяки нашій згуртованості та незламності ця загроза не справдилась, українці об’єдналися навколо спільної справи — захисту і збереження Батьківщини.

  • Правові наслідки співпраці з бізнесом на тимчасово окупованій території

    У зв’язку з тимчасовою окупацією частини території нашої держави російською федерацією актуалізувалося питання дослідження правових наслідків співпраці із контрагентами, які перебувають на тимчасово окупованій території. Варто зауважити, що така співпраця може призвести до нікчемності правочинів, а в певних випадках — до кримінальної відповідальності.

  • Лідери ринку: до чого готуватися юрбізнесу найближчим часом?

    Очевидно, що війна та економічна ситуація в Україні матимуть вплив на більшість практик юридичних фірм. Однак наразі не дуже зрозуміло, до чого готуватися юридичному бізнесу найближчим часом. Тому ми запитали в експертів, які є ризики та перспективи.

  • Лідери ринку: як трансформувалася роль керівника юридичної фірми?

    У критичних умовах роль керівника є важливою і визначальною для майбутнього компанії. Особливо це проявляється під час війни, оскільки різко загострюються всі проблемні питання компанії. Тож як трансформувалася роль керівника юридичної фірми? Які висновки потрібно зробити насамперед? Поговорили з лідерами ринку.

  • Лідери ринку: як змінився ринок юрпослуг у роботі з клієнтами?

    Багато клієнтів юридичних фірм після повномасштабного вторгнення росії виїхали за кордон. Юридичні ж компанії, які не мали постійних великих клієнтів, змушені були або значно скоротити штат працівників, або взагалі припинити свою діяльність. Дехто ж говорить, що стратегія роботи з клієнтами не сильно змінилися порівняно з ковідним періодом. То як змінився ринок юридичних послуг із позиції підходів до роботи з клієнтами? Які ключові зміни 2022-2023 років? Про це нам розповіли деякі лідери ринку.

  • Лідери про важливі рішення: як війна вплинула на національний юридичний ринок?

    Повномасштабне вторгнення росії в Україну повністю змінило не лише життя українців, а й загалом погляд кожного на багато речей. Як повномасштабна війна вплинула на національний юридичний ринок? Які ключові зміни ринку, що визначатимуть найближче майбутнє? Поговорили з деякими лідерами ринку.

  • Третя сила: як людський потенціал трансформує лідерство на ринку

    Рік війни не минув для українського ринку юридичних послуг без наслідків. Економічні втрати та кардинальна зміна клієнтських потреб, міграція та пов’язані з нею процеси відтоку кваліфікованих кадрів, а також мобілізація вплинули на юрбіз і змінили ландшафт ринку.

Інтерв'ю

  • Наразі формується абсолютно новий ринок юридичних послуг

    Наталія ТИЩЕНКО, керуюча партнерка ЮК Nobili, членкиня Ради Національної асоціації арбітражних керуючих України, має багаторічний досвід роботи та визнання в одній із, напевне, найцікавіших практик ринку юрпослуг — банкрутстві. Як ця сфера розвивається (та чи розвивається взагалі), як на її розвиток впливає війна, про напрями змін у судовій практиці та загалом, чим зараз дихає ринок юридичних послуг, читайте в нашому інтерв’ю.

  • Я щиро вдячний кожному за мобілізацію зусиль і роботу

    Про історію своєї компанії, про те, як молода команда в умовах повномасштабної війни робить свій внесок у розвиток країни та допомагає підтримувати бізнес на конкурентоспроможному рівні, про цікаві кейси з практики — 2022 та опіку над ведмедиком Чадою у притулку «Біла скеля» нам розповів Віктор ТЕСЛЮК, керуючий партнер Legalact.

  • Ми спрямували свій професіоналізм на Pro bono допомогу військовим

    Про практичний досвід AVER LEX в особливо складних кримінальних справах, надання правової допомоги військовослужбовцям, військовополоненим та їхнім родинам, особливості санкційних проваджень, публічність в антикорупційних кейсах розповіли керуюча партнерка Ольга ПРОСЯНЮК та старший партнер Віталій СЕРДЮК.

  • Кожен має робити те, що у нього виходить найкраще

    Шлях цієї молодої компанії на український юридичний ринок розпочався в розпал повномасштабної війни. Про оптимізм, адаптивність, стійкість і потенціал команди, про дієвість медіації, позитивні кроки судової реформи ми поговорили з Максимом БОЯРЧУКОВИМ, керуючим партнером ЮК «Максим Боярчуков та Партнери».

  • Ми намагаємося бути максимально ефективними кожен день, не грати в довгу гру

    Керуючий партнер ЮК Winner Ігор ЯСЬКО переконаний, що основне завдання для бізнесу сьогодні — це зробити якомога більше для перемоги України у війні, а вже далі — рухатися у напрямі відкриття для себе нових ринків чи горизонтів. У цьому інтерв’ю ми говоримо про організацію роботи команди під час війни, про нові виклики для бізнесу у вигляді перевірок інспекції Держпраці та ДПС та блокування податкових накладних. Ігор радить не складати яйця в один кошик, а бути орієнтованим на український ринок.

  • Майбутнє — за структурованими та систематизованими компаніями

    Як повномасштабна війна вплинула на роботу компанії та коли повернулися на довоєнні показники, про плани компанії, вагомі та нестандартні кейси, а також нову практику фіксації та відшкодування воєнних збитків і майбутнє юридичного ринку в інтерв’ю «ЮГ» розповів Олександр КУЗНЄЦОВ, керуючий партнер ЮК «АРМАДА».

  • Не варто боротьбу з корупцією підміняти доцільністю

    Вважається, що під час воєнного стану подолання корупції в державі є надважливим, адже це основа для подальшої перемоги та ефективної відбудови. Керуючий партнер ЮК «АМБЕР», адвокат, к.е.н., заслужений юрист України Семен ХАНІН розвіяв міфи на цю тему і висловив свою думку, на чому потрібно зосередити увагу під час війни в державних і судових інституціях та з чим пов’язане скасування вироків ВАКС Верховним Судом.

  • Вже сьогодні можна сказати, що після перемоги, однозначно, буде стрімкий ріст ринку

    Інтерв’ю з партнерами ETERNA LAW Андрієм Астаповим та Олегом Мальським про практику міжнародної компенсації збитків, завданих унаслідок війни, що є продовженням правозахисної роботи й системних напрацювань команди. Наприкінці 2022 року ETERNA LAW вдалося створити один із прецедентів, що підтверджує реальність і неминучість повної компенсації державою-агресором завданих збитків.

  • Для будь-якого підприємця вся його робота — це духовна практика

    Дмитро Александров — відомий юрист і адвокат на ринку юридичних послуг України. Відомий практиками своєї юридичної компанії, вдалими кейсами, іменитими клієнтами, експертизою та визнанням. Але останні декілька років він присвячує свій час іншим практикам — духовним.