21 November 2017, 15:21

HR-бренд юридичної фірми – 2017

Опубліковано в №47 (597)

Анна Трішичева
Анна Трішичева журналіст, спеціально для «Юридичної Газети»

Вже вдруге «Юридична Газета» проводить дослідження привабливості юридичних компаній як роботодавців – «HR-бренд юридичної фірми – 2017». Цьогорічний аналіз ми «апгрейдили» за двома напрямками. По-перше, провели анкетування не лише поміж студентів юридичних факультетів, а й серед юридичних компаній, запропонувавши їм оцінити колег на предмет привабливості бренду роботодавця, а також розповісти про свої інструменти для позиціонування HR-напрямку. По-друге, в анкеті для майбутніх правників ми розширили коло запитань, зокрема, додавши блок, в якому вказуються причини, через які вони відмовилися б працювати в тій чи іншій юридичній компанії.


Маєте Телеграм? Два кліки - і ви не пропустите жодної важливої юридичної новини. Нічого зайвого, лише #самасуть. З турботою про ваш час!


Як і минулого року, інформаційним партнером проведення опитування серед студентів ВНЗ виступила Ліга студентів Асоціації правників України. Також ми зверталися безпосередньо до юридичних факультетів провідних ВНЗ країни для проведення анкетування серед їхніх студентів.

У запитаннях анкети студентам пропонувалося назвати ТОП-3 юридичних компанії, в яких вони бажали б працювати після завершення навчання. Респонденти назвали понад 80 українських та міжнародних юридичних компаній, в яких вони бачать перспективу професійної реалізації. Результати відповідей були інтерпретовані таким чином: компанія, яку було поставлено на І місце, отримувала 3 бали, на ІІ – 2 бали, на ІІІ місце – 1 бал. До загальної кількості балів з кожної відповіді ми додали оцінки колег з інших юридичних фірм, які мали можливість відзначити ТОП-5 компаній з сильним HR-брендом. 70% результату для кожної позиції формували голоси студентів, 30% – оцінка колег. Таким чином ми отримали ТОП-15 позицій, які в пропорційному співвідношенні до загальної кількості набрали найбільше балів. Результати відображені у Таблиці.

(для перегляду натисніть на зображення)

5726843341bb21ed11942939dc7501b9

Варто зазначити, що 4, 5, 12 та 15 місця розділили між собою по дві юридичні компанії, які набрали однакову кількість балів.

Окремо відзначимо успішність регіональних юридичних компаній у напрямку роботи зі студентами та формування HR-бренду. Незважаючи на те, що найбільшу кількість згадувань отримали столичні компанії, в результатах опитування було названо чимало компаній зі Львова, Одеси, Дніпра, Запоріжжя. Зокрема, ТОП-5 регіональних компаній, з позиції студентських вподобань, мають такий вигляд:

  1. Юридическое бюро Сергеевых, Одеса;
  2. АНК, Одеса;
  3. Interlegal, Одеса;
  4. Адвокатське об'єднання "Гусельников, Дмитрашко і партнери", Запоріжжя;
  5. Адвокатское объединение "Гладкий, Яценко и Партнеры", Запоріжжя.
Звідки молоді правники взяли інформацію про компанії, в яких бажають розпочати свою кар’єру? Поглянемо Діаграму №1. З неї видно, що основними джерелами про юридичні фірми є виступи та публікації представників компанії, рейтинги та рекомендації друзів і знайомих.

3f138a04a1485a59ea3afefef24fb396

Студентам, які не бачать себе співробітниками юрфірми, ми запропонували варіанти відповіді: «Я не бажаю працювати в юридичній компанії», «Я не бажаю працювати юристом». За перший варіант свої голоси віддали 16% респондентів, аргументувавши свою позицію бажанням побудувати кар’єру юрисконсульта, працювати в Міністерстві юстиції, прокуратурі, суді. За другий проголосували 10% опитаних. Студенти, які не планують працювати за фахом, згідно з відповідями анкет, хочуть присвятити професійне майбутнє ІТ-cфері, дизайну, PR, а деякі й досі не визначилися.

Як зазначалося вище, в анкетах ми попросили студентів вказати, в яких юридичних компаніях вони не хотіли б працювати, та аргументувати свою відповідь. З етичних міркувань ми не надаватимемо інформацію про те, які компанії були названі. Однак не можемо не розповісти про «озвучені» причини. Головні нарікання були на відгуки знайомих та колишніх співробітників про компанію, зневажливе ставлення та «експлуатацію» молодих спеціалістів, низьку заробітну плату та відсутність перспектив для професійного зростання. Ще однією причиною небажання пов’язати свою професійну долю з конкретною юридичною компанією є негативний образ її керівника. Також були такі відповіді: «Маю негативний досвід спілкування зі співробітниками цієї юридичної фірми», «Занадто пафосно…», «Компанія бере участь у сумнівних політичних проектах», «Існують чутки про те, що методи роботи юристів цієї компанії не відповідають етичним стандартам».

З Діаграми №7 можемо побачити, що над майбутнім місцем роботи переважна більшість респондентів почала замислюватися на 3-4 курсі (49% опитаних), на 2 місці – студенти 1-2 курсу (39%).

98fbbfc2d635cdcc74162a22616ed1ec

Які ж програми стажування від юридичних компаній є найбільш помітними та цікавими для майбутніх правників? Респонденти неодноразово відзначали Aequo Friends, Arzinger Kaleidoscope, SK Innovative Summer School (Sayenko Kharenko), Summer School Baker McKenzie, Майстерня молодих правників (Юридическое бюро Сергеевых, Одеса), Join AVELLUM.

(для перегляду натисніть на зображення)

1698343a3afe7d8974254e803fa9712f

У питанні щодо оцінки чинників, які відіграють важливу роль при виборі роботи (Діаграма №10), найвище оцінили набуття нового досвіду та знань (86%), а також можливість самореалізації (83%). На привабливість HR-бренду юридичної компанії, на думку студентів, найбільший вплив здійснює можливість кар’єрного зростання в цій компанії та хороші взаємини між керівниками й підлеглими (79% та 69% голосів відповідно; див. Діаграму 4).

ab3ab8fe1cc7bca4630dfa234bf1dcbc

Цікавими виявилися результати опитування з приводу стартової заробітної плати юриста. Так, 37% опитаних студентів хотіли б отримувати 4,5-6 тис. грн, 26% бажають заробляти 6,5-8 тис. грн, лише 2% готові працювати за менше ніж 3 тис.грн.

1ce721e244d839092fbecc4d66057c34

Водночас деякі юридичні компанії, згідно з даними із заповнених анкет, готові непогано оплачувати роботу юних талантів. Зокрема, 22% юрфірм можуть запропонувати заробітну плату більше ніж 12 тис. грн на місяць. Така ж кількість компаній може виплачувати 8-10 тис. грн. Майже 25% юрфірм пропонують 4,5-6 тис. грн заробітної плати для молодих спеціалістів. У 19% компаній рівень зарплати сягає 6,5-8 тис. грн.

e5adf52cd196cd4082e5893e683b6afb

HR-бренд очима юрфірми

Згідно з даними проведеного опитування, 85% юридичних компаній працюють над просуванням свого HR-бренду. Для них це є «неодмінним елементом загальної стратегії компанії» та «частиною власного PR». Також юрфірми відзначають, що HR-бренд варто розвивати, оскільки це впливає на репутацію, якість кандидатів, фаховість працівників. На їхню думку, команда є головним ресурсом, гордістю та цінністю компанії.

5d97b5d274bc25c26bc1fd4a732ddf92

В анкетах юридичним компаніям пропонувалося оцінити від 1 до 5 балів кожен з чинників, що здійснюють вплив на формування внутрішнього та зовнішнього HR-бренду. Середні бали розподілилися таким чином:

Внутрішній HR-бренд:
  • корпоративна культура – 4,6 бала;
  • навчання та розвиток – 4,5 бала;
  • внутрішні комунікації – 4,4 бала;
  • умови праці – 4,2 бала;
  • система винагороди – 4,2 бала;
  • корпоративні заходи, свята – 3,8 бала;
  • адаптація – 3,7 бала;
  • внутрішні HR політики – 3,6 бала;
  • соціальні заходи для співробітників – 3,4 бала.
Зовнішній HR-бренд:
  • робота з ВНЗ, програми стажування – 4,8 бала;
  • HR-образ у соцмережах – 4,5 бала;
  • HR-образ у ЗМІ – 4,3 бала;
  • соціальні, благодійні проекти – 3,8 бала;
  • участь у конференціях, виступах, ярмарках вакансій – 3,6 бала.

346ae60b6a5a755f033a5684cbddc4f2

Ознайомившись з Діаграмами №2 та №3, можна побачити розподіл за відсотками заходів у галузі HR-брендингу, що проводять юридичні компанії, та заходів, які спрямовані на утримання та залучення співробітників, що використовують ЮК. Так, найбільш популярними інструментами для підвищення рівня привабливості роботодавця, на думку 87% юридичних компаній, є коучинг/наставництво, а також програми стажування для студентів (84%). Щоб утримати нинішніх співробітників та залучити нових, юрфірми радять проводити корпоративні заходи, спрямовані на підвищення мотивації персоналу (92%) та покращувати якість/комфортність робочого місця працівників (82%).

3855d9da94f471766e73596a77637184

e551d7e526f432d7d91b90077a29edac

Юридична фірма моєї мрії

1) Що вас приваблює в компанії як роботодавця? На які моменти перш за все звертаєте увагу?

2) Які моменти/ситуації можуть «відлякати» вас від роботодавця?

3) Де ви бачите себе через 10 років у професійному аспекті?

 Роман Синюта, Львівський національний університет імені Івана Франка

1) Практика. Кожен юрист рано чи пізно обирає одну практику, в якій він стає фахівцем. Тому, передусім, я обрав би компанію, яка є лідером ринку у визначеній сфері.

Робоча атмосфера. Добре та якісно виконувати роботу можна тоді, коли для цього створені всі необхідні умови. На мою думку, тут важливу роль відіграє зручний офіс, дружня команда і ставлення керівництва до юристів.

Можливості для розвитку. Великим плюсом для молодого юриста є різноманітні внутрішні програми для розвитку, майстер-класи, семінари. Важливо, щоб компанія підтримувала участь своїх працівників у професійних заходах.

Кар’єрне зростання і заробітна плата. Будемо відвертими, всі ми хочемо високооплачувану роботу. Звичайно, «новоспечений» юрист не може мати все й одразу. Проте будь-який працівник є більш вмотивованим, коли бачить перспективи майбутнього професійного зростання.

Соціальний пакет. Це приємний бонус, який часто може стати вирішальним під час вибору компанії-роботодавця, адже демонструє її ставлення до своїх працівників.

Гнучкий графік. Не важливо, скільки ти часу проводиш в офісі, а важлива якість виконання завдань.

2) Дедлайни на вчора і дзвінки у вихідні. Звісно, такі ситуації бувають у кожній компанії. Однак якщо вони занадто часто, можливо, не варто йти туди працювати

Суворі й безглузді внутрішні правила. Бути в офісі о 7:30, прочитати 15 книжок у визначеному порядку – такі правила сумнівно впливають на ефективність роботи, проте впевнено сприяють швидкому професійному вигоранню.

3) Через 10 років я планую працювати над власним проектом. Це юридична компанія з максимально комфортними умовами для працівників, яка ставить на перше місце креативність і саморозвиток. З часом прості механічні завдання замінить штучний інтелект. Натомість властивий саме людині нестандартний і творчий підхід до розв’язання проблем буде найбільш затребуваним.

Дарія Іваськевич, НУ "ОЮА"

1) Вибір юридичної компанії, в якій кожен з нас прагне набути цінного досвіду та реалізуватися як висококласний спеціаліст – вельми клопіткий та відповідальний процес.

Насамперед, для юриста-початківця важливим буде рівень професіоналізму його старших колег в обраній юридичній фірмі та їх готовність бути наставниками для молодого покоління. Потрапивши на роботу одразу після закінчення ВНЗ, правники можуть бути збитими з пантелику, адже трапляються ситуації, коли те, що написане в підручнику, зовсім не збігається з суворими буднями юриста. Колектив, який насправді працює задля спільної мети, як один злагоджений механізм – це саме те, що допоможе молодому фахівцю освоїтися в професії свого життя.

2) На жаль, вагомою перешкодою в пошуку роботи своєї мрії може виявитися вік та нестача досвіду юристів. Прогресивні юридичні компанії оцінюють свого потенційного працівника за певними критеріями, відповідно до яких вік відіграє не найважливішу роль. Набагато більша увага роботодавця сконцентрована на наявності в юриста аналітичного та критичного мислення, його здатності швидко реагувати на обставини, що складаються під час вирішення завдань, а також на вмінні якісно і доречно використовувати набуті теоретичні знання на практиці. Якщо складається ситуація, коли через невідповідний вік чи нестачу досвіду роботодавець не вважає за потрібне доручати молодому співробітнику відповідальні та важливі завдання, цей працівник просто втрачає цікавість до обраної сфери діяльності.

3) Зараз мені 21 рік. Майбутнє у проміжку 10 років вже не здається таким захмарно-далеким. У перспективі я хочу бачити себе успішним професіоналом своєї справи, який почуватиметься впевнено у процесі вирішення поставлених завдань, буде готовим навчати й ділитися власним досвідом.
0
0

Додати коментар

Відмінити Опублікувати