21 січня 2016, 23:47

ТОП-10 законодавчих нововведень 2016

Опубліковано в №1-2(499-500)

1.01.2016 р. традиційно вступає у силу низка нормативно-правових актів, котрі стосуються усіх сфер життя. Чи ефективно працюватимуть ці норми та чи покращать вони життя українців, – покаже час. А поки що розглянемо найактуальніші з них.


Маєте Телеграм? Два кліки - і ви не пропустите жодної важливої юридичної новини. Нічого зайвого, лише #самасуть. З турботою про ваш час!


Мінімальне підвищення мінімальної зарплати

Перш за все, варто відзначити, що 25 грудня Верховна Рада України ухвалила Закон «Про Державний бюджет України на 2016 р.», який набув чинності 1.01.2016 р. Бюджет-2016 передбачає підвищення мінімальної зарплати: з 1 січня – 1378 грн, з 1 травня – 1450 грн, з 1 грудня – 1550 грн; у погодинному розмірі: з 1 січня – 8,29 грн, з 1 травня – 8,69 грн, з 1 грудня – 9,29 грн.

Згідно з документом, очікується, що до кінця 2016 р. курс національної валюти складе 24,4 грн за долар. За розрахунками Мінфіну, очікується відновлення реального ВВП на 2%, номінальний ВВП становитиме 2,262 трлн грн. При цьому інфляція прогнозується на рівні 12%.

Прожитковий мінімум на одну особу в розрахунку на місяць становитиме:

 

  • з 1.01.2016 р. – 1330 грн, з 1 травня – 1399 грн, з 1 грудня – 1496 грн;
  • для дітей віком до 6 років: з 1.01.2016 р. – 1167 грн, з 1 травня – 1228 грн, з 1 грудня – 1313 грн;
  • дітей віком від 6 до 18 років: з 1.01.2016 р. – 1455 грн, з 1 травня – 1531 грн, з 1 грудня – 1637 грн;
  • працездатних осіб: з 1.01.2016 р. – 1378 грн, з 1 травня – 1450 грн, з 1 грудня – 1550 грн;
  • осіб, які втратили працездатність: з 1.01.2016 р. – 1074 грн, з 1 травня – 1130 грн, з 1 грудня – 1208 грн.

 

Імпортний збір скасовано

Звісно, перед затвердженням Бюджету парламентом було ухвалено зміни до Податкового кодексу України. Так, Законом встановлюється ставка оподаткування у розмірі 18% на доходи фізичних осіб, для дивідендів – ставка в розмірі 5%.

Згідно з документом, від сплати податку на доходи фізичних осіб звільнені іпотечні кредити; знижений поріг річного доходу для III групи платників єдиного податку з 20 млн грн до 5 млн грн; для III групи спрощенців збільшена ставка ПДВ з 2% до 3% для платників ПДВ і з 4% до 5% для тих, хто не платить ПДВ; скасовано на 2016 р. застосування коефіцієнта індексації нормативної грошової оцінки землі для визначення бази оподаткування для платників єдиного податку IV групи; скасовано авансові платежі з податку на прибуток підприємств.

Крім того, з 1.01.2016 р. скасовано додатковий імпортний збір, який був уведений на початку 2015 р. у зв'язку з різким погіршенням платіжного балансу України. Додатковим імпортним збором за ставкою 10% оподатковувалися готові харчові продукти; продукти, жири та олії тваринного й рослинного походження; алкогольні та безалкогольні напої; тютюн та його замінники; оцет; живі тварини (товарні групи 1-24 за УКТЗЕД). Під 5% збір підпали всі інші товари за винятком «життєво важливих», до яких парламент відніс більшість енергоносіїв, а також деякі медикаменти.

Дорогу електромобілям!

Законом України «Про внесення змін до Закону про Митний тариф України щодо ввізного мита на електромобілі» від 25.11.2015 №822-VIII встановлюється нульова ставка ввізного мита на транспортні засоби, оснащені виключно електричними двигунами. Таким чином створюються передумови для зниження ціни на електромобілі та збільшення їх на українському автомобільному ринку. Поряд з цим, з 1.01.2016 р. Україна закриває кордони для старих автомобілів. Відтепер заборонено ввезення автомобілів, які не відповідають екологічним вимогам стандарту Євро-5 (тобто старше 5-ти років). Варто зазначити, що вже з 2018 р. заборонять ввезення автомобілів нижче Євро-6 (2015-2016 р. випуску, тобто старші 3-х років). Для автомобілів, які не відповідають класу Євро-5, необхідно буде обов'язкове переобладнання двигуна.

Безкоштовні сертифікати EUR.1

Задля максимального спрощення процедури видачі сертифікатів у найкоротший термін з одночасним посиленням відповідальності експортера за достовірність інформації, яка необхідна для визначення українського походження товару, з 1 січня на митниці будуть безкоштовно видавати сертифікати з перевезення товару EUR.1. Порядок заповнення та видачі митницею сертифіката з перевезення товару EUR.1 аналогічний тому, що діє в європейських країнах. Для спрощення процедури Державною фіскальною службою визначено 162 митних пости та відділи (сектори) митного оформлення, які максимально наближені до потенційних експортерів/виробників. На веб-порталі ДФС для експортерів оприлюднено детальну інформацію про місця розміщення підрозділів митниць, які здійснюватимуть видачу сертифікатів.

З метою отримання тарифних преференцій в країнах ЄС український експортер товару має змогу без оформлення сертифіката EUR.1 самостійно декларувати походження товарів на товаросупровідних документах без залучення митниці. Варто зазначити, що строк дії статусу схваленого експортера не обмежений у часі.

Спрощена декларація

Для зручності фізичних осіб, з 1.01.2016 р. в Україні введена нова форма декларації про майновий стан і доходи населення. У новій декларації об'єднані звітність з податку на доходи фізичних осіб і військового збору. Для зменшення часу для заповнення декларації її обсяг зменшено з 2 аркушів до 1, а кількість доповнень — з 7 до 4. Крім того, доповнення тепер заповнюються тільки при отриманні доходів, які передбачають особливий розрахунок оподатковуваного доходу при отриманні доходів від 2-х і більше податкових агентів; отриманні іноземних доходів; визначенні оподатковуваного доходу від здійснення підприємницької та незалежної професійної діяльності.

Одним з нововведень також є те, що платник податків самостійно визначає свій статус: громадянин; особа, що провадить незалежну професійну діяльність; підприємець, який перебуває на загальній системі.

Швидко, але дорого…

Також від початку року почала діяти нова редакція Закону «Про державну реєстрацію прав на нерухоме майно та їх обтяжень». Документом передбачено зміни до законодавчих актів, які регулюють питання проведення державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень, спрямовані на спрощення відповідної процедури та врегулювання процедурних питань, пов’язаних з передачею відповідних повноважень органам місцевого самоврядування.

Відтепер суб’єктами реєстрації виступатимуть виконкоми місцевих рад, міські й районні адміністрації та державні реєстратори. В межах області оформити нерухомість зможе кожен фахівець у цій сфері, а в межах України – нотаріуси. При цьому закон дозволяє реєструвати об’єкти незавершеного будівництва та незатребувані паї. Згідно з документом, скорочуються терміни оформлення нерухомості, але водночас підвищується ціна на такі процедури, яка обчислюватиметься мінімальними заробітними платами.

Спадщина по-новому

Відповідно до Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо деяких питань спадкування» від 20.10.2014 №1709-VII, з 1 січня українці можуть оформляти спадщину в сільських радах. Спрощена процедура оформлення спадщини та реєстрації прав спадкоємців стала можлива завдяки наданню відповідних повноважень місцевим органам самоврядування.

Законом також передбачено, що нерухомість у випадках спадкування спадкоємцями першої та другої черги за законом і за правом представлення не підлягає оцінці. Крім того, не потрібно оцінювати нерухомість у разі спадкування спадщини, яка оподатковується за нульовою ставкою податку.

Ремонт лічильників коштом комунальників!

Новий Закон «Про Метрологію та метрологічну діяльність», котрий набув чинності 1.01.2016 р., виключив усі двозначності, які дозволяли «креативним» комунальникам додатково брати 300-500 грн кожні 3 роки за повірку. Так, відповідно до ст. 17, п. 4 – плата за обслуговування лічильників вже включена в тариф, і додатково платити нічого не треба. «Періодична повірка, обслуговування та ремонт (у тому числі демонтаж, транспортування та монтаж) засобів вимірювальної техніки (результати вимірювань яких використовуються для здійснення розрахунків за спожиті для побутових потреб електричну й теплову енергію, газ і воду), що є власністю фізичних осіб, здійснюються коштом суб’єктів господарювання, що надають послуги з електро-, тепло-, газо- і водопостачання. Відповідальність за своєчасність проведення періодичної повірки, обслуговування та ремонту (у тому числі демонтаж, транспортування та монтаж) засобів вимірювальної техніки (результати вимірювань яких використовуються для здійснення розрахунків за спожиті електричну й теплову енергію, газ і воду), що є власністю фізичних осіб, покладаються на суб’єктів господарювання, що надають послуги з електро-, тепло-, газо- і водопостачання. Періодична повірка проводиться за рахунок тарифів на електро-, тепло-, газо- і водопостачання», – йдеться у статті.

Партії фінансуватимуть з бюджету

Згідно з Законом України «Про внесення зміни до ст. 87 Бюджетного кодексу України» (який набрав чинності з 1.01.2016 р.), ч. 1 ст. 87 Бюджетного кодексу України доповнено п. 20-3 такого змісту: «державне фінансове забезпечення політичних партій у формах, визначених законом». До витрат, які здійснюватимуться з Держбюджету, належатимуть витрати на державне фінансування статутної діяльності політичних партій, непов'язаної з їх участю у виборах, а також на відшкодування витрат партій на передвиборну агітацію під час чергових і позачергових виборів нардепів. Поряд з цим, політичні партії зобов'язані надавати аудиторській фірмі звіти про майно, доходи, витрати та зобов'язання фінансового характеру.

Перехідний період закінчився…

Крім того, варто зазначити, що з 1.01.2016 р., припиняється дія деяких положень Закону «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій» від 01.07.2015 №569-VIII. Так закінчився перехідний період для доопрацювання або заміни існуючої касової техніки на таку, що забезпечує подання по електронних каналах зв'язку електронних копій розрахункових документів і фіскальних звітних чеків. У разі, якщо контрольна стрічка не надрукована або не створена в електронній формі на РРО, або виявлено спотворення даних про проведені розрахункові операції, інформація про які міститься на контрольній стрічці, створеній в електронній формі, – передбачена відповідальність у розмірі 10 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Підписуйтесь на "Юридичну Газету" в FacebookTwitterTelegramLinkedin та YouTube.


0
0

Додати коментар

Відмінити Опублікувати