09 липня 2020, 12:10

Комітет АПУ вимагає відхилити законопроект про рієлторську діяльність (№3618)

Асоціація правників України

Комітет АПУ з нерухомості та будівництва звернувся до Комітету парламенту з питань економічного розвитку щодо відхилення проекту закону "Про рієлтерську діяльність в Україні" (реєстр. №3618).


Маєте Телеграм? Два кліки - і ви не пропустите жодної важливої юридичної новини. Нічого зайвого, лише #самасуть. З турботою про ваш час!


Читайте також: "Вебінар від АПУ: "COVID-19: Вплив карантину на міжнародну сільськогосподарську торгівлю"".

Правники наголосили на тому, що у документі обмежено конституційні права власників.

"Запровадження необхідності здійснення будь-яких операції з нерухомим майном лише за участю рієлторів обмежує права власників самостійно та вільно розпоряджатися належними їм об’єктами нерухомого майна", - йдеться у зверненні.

Як зазначається, законопроект загрожує інтересам споживачів, які мають право на необхідну, доступну, достовірну та своєчасну інформацію. Зокрема, суб’єкт рієлторської діяльності, відповідно до встановлених у законопроекті кваліфікаційних вимог, не може належним чином інформувати споживача про потенційні наслідки здійснення ним операцій із нерухомим майном, а також надавати достовірну інформацію, пов’язану зі здійсненням ним операцій з нерухомими майном. Дана інформація може доводитися до споживача тільки фахівцем, який має спеціальні знання, наприклад, адвокатом, в іншому випадку зазначене інформування буде суперечити законодавству з питань захисту прав споживачів.

Також комітет звернув увагу на тому, що "Надання статусу власника, адміністратора та держателя Єдиної інформаційної бази самоврядної організації без належного державного регулювання та контролю призведе до шахрайства, корупційних факторів і ризиків для власника майна щодо володіння та розпорядження своїм майном. Не говорячи про те що, дублювання інформації в декількох джерелах завжди призводить до плутанини та некоректного відображення інформації, виправлення якої зазвичай покладається на плечі власника".

В комітеті зазначили, що законопроект, у разі його прийняття, створюватиме колізію між нормами національного законодавства. Так, у документі не запропоновано змін до профільних нормативно-правових актів з питань процедур банкрутства і виконавчого провадження.

"Комітет АПУ з нерухомості та будівництва переконаний у тому, що проект закону "Про рієлтерську діяльність в Україні" не відповідає принципам державної регуляторної політики, оскільки не забезпечує баланс інтересів суб’єктів господарювання, громадян і держави. Крім того, документ не пропонує ефективного правового регулювання рієлторської діяльності", - зазначили в АПУ.

З повним текстом відкритого звернення можна ознайомитися за посиланням.

0
0

Додати коментар

Відмінити Опублікувати