«Юридична Газета» №18 (360) від 30 квітня 2013 р.

Коментарі

Публікації

  • Поновлення на роботі працівника, звільненого у зв’язку зі скороченням штату, у судовому порядку

    Як відомо, одним з негативних наслідків економічної кризи В країні є масові звільнення фахівців. Нерідко такі звільнення відбуваються без належного дотримання приписів законодавства, зокрема щодо процедури звільнення. Розглянемо один із прикладів такого порушення при звільненні працівника у зв’язку зі скороченням штату на підставі п. 1 ч. 1 ст. 40 Кодексу законів про працю України.

  • Вивільнення працівників у порядку скорочення: правильно інформуємо державну службу зайнятості

    Пунктом 1 частини першої статті 40 Кодексу законів про працю (далі – КЗпП) передбачена можливість звільнення працівника за ініціативою власника чи уповноваженого ним органу у зв’язку зі скороченням чисельності або штату працівників.

  • Шлюб та реалії сьогодення

    Кодифікація сімейних відносин знайома з давніх часів. Уже Кодекс Хаммурапі мав чимало законів, присвячених шлюбу і сім’ї. У часи Хаммурапі між чоловіком і жінкою не існувало правової рівності, але Хаммурапі надав жінкам чимало прав. Так, жінці дозволялося вершити такі операції, як купівля-продаж, бартер. Їм також дозволялося робити кредити.

  • Шлюб з іноземцем

    На сьогодні досить розповсюдженим явищем є укладення шлюбу між громадянами України та іноземними громадянами. Така тенденція є досить поширеною. Однак такий шлюб таїть у собі багато несподіванок з моменту офіційної церемонії шлюбу до його визнання в кожній країні, тому навіть у такий приємний для кожного момент життя слід пам’ятати про деякі юридичні тонкощі, які стосуються процедури визнання, укладення та розірвання шлюбів між громадянами України та іноземцями.

  • Сімейна порука

    Останні декілька років була поширеною практика звернення до суду з позовами про визнання договорів поруки недійсними з тих підстав, що дружині або чоловікові не було відомо про наявність договору поруки і згоду на укладання такого договору вони не давали (не йдеться про іпотеку). Про договір поруки дізнавалися зазвичай тільки, коли подружжя викликали в суд за позовом банку про погашення заборгованості за кредитним договором, укладеним «другом родини». Зазначені позови ґрунтуються на ст. 65 Сімейного кодексу України, яка передбачає можливість звернення до суду одного з подружжя, якщо договір щодо спільного майна був укладений одним із подружжя без згоди на це другого з подружжя.

  • Процесуальний огляд шлюбних спорів

    Зважаючи на досить сумну тенденцію зі зменшення популярності інституту офіційного зареєстрованого шлюбу, актуальним, на мою думку, є дослідження правових механізмів захисту майнових прав осіб, які проживають у так званому громадянському шлюбі. У своїй адвокатській практиці я провів низку судових процесів про поділ майна жінки та чоловіка, які проживали в громадянському шлюбі.

  • Позбавлення батьківських прав

    Основний Закон нашої держави проголошує найвищою соціальною цінністю в Україні людину, її життя і здоров’я, честь і гідність, недоторканність і безпеку. Однак якщо доросла людина може самостійно відстояти свої права, честь, гідність, законні інтереси, то найнезахищенішими в суспільстві є діти – майбутнє нашої держави та людства в цілому.

  • Поділ майна у цивільному шлюбі

    Останніми роками в Україні дедалі більше набуває поширення та популярності таке явище, як «цивільний (громадянський) шлюб», як його заведено називати у суспільстві. Проте необхідно відразу зазначити, що такий термін ми будемо використовувати лише для полегшення сприйняття викладеного тексту, оскільки юристами застосовується термін «фактичний шлюб» або «фактичні шлюбні відносини».

  • Деталі шлюбних контрактів

    Нещодавно, повертаючись літаком до України, під час перегляду української преси я був вражений великою кількістю тем, присвячених розлученню. Справді, останнім часом український істеблішмент привертає увагу своїми різноманітними сімейними драмами, гідними мильних опер.

  • Створення юридичних осіб в Україні за заповітом

    Чимало заможних людей рано чи пізно замислюються про те, чи будуть спадкоємці ефективно розпоряджатися переданими їм статками – тим більше протягом тривалого часу у кількадесят років.

  • Спадщина та її оформлення

    На тему спадкування можливо говорити довго та багато, але, на мою думку, є загальні поняття, які пересічний громадянин повинен знати, щоб мати хоча б деяке уявлення про те, як переходить право власності на належне йому майно після його смерті до іншої особи (спадкоємця) чи осіб (спадкоємців), і просто задуматися про подальшу долю цього майна.

  • Спадковий договір як альтернатива спадкуванню

    Законодавство України передбачає низку цивільно-правових договорів, якими можна скористатися, коли виникає необхідність чи бажання розпорядитися власним майном.

  • Особливості спадкування зачатої, але ще не народженої дитини

    Репродуктологія в Україні стрімко розвивається згідно зі світовими стандартами, і перед юридичною наукою постає низка питань щодо правового регулювання зачатої, але ще не народженої дитини (насцитуруса). Питання сурогатного материнства в Україні можна назвати наболілим, оскільки досі процедура штучного запліднення не була законодавчо врегульована, новоспечені батьки всі ці роки стикались із проблемою оформлення батьківства, а це впливає на виникнення права спадкування.

  • Особливості національного стимулювання

    Як не прикро, але на сьогодні гасла про непорушність прав людини і громадянина в Україні, верховенство Конституції України за своїм емоційним навантаженням, значущістю для суспільства і держави перебувають, напевно, в одній площині з невмирущим гаслом: «Пролетарии всех стран, соединяйтесь!». Всюдисущий «совок» на генетичному рівні засів у свідомості шановних представників державного апарату і не дає їм конструктивно підходити до вирішення питань суспільного життя.

  • Чи з’являться в Україні енергосервісні компанії?

    Нещодавно на одній з конференцій, тема якої зачіпала не лише юридичні, але значною мірою і економічні питання, до мене звернувся колега з непрофільного видання, який займався вивченням перспектив створення енергосервісних компаній в Україні. Він цікавився думкою юристів щодо цього питання. Поцікавилася нею і я. На жаль, більшість опитуваних компаній ніяк не відгукнулася на мій запит. Довелося гортати підшивку і запитувати у Гугла.

  • Українські суди включилися у заробляння грошей на своє існування

    Забезпечення фінансування судів зі спеціального фонду, який складається із сум судового збору, зіграло із нашим правосуддям, і так не вельми налаштованим на дотримання законності, злий жарт. Суди активно включилися в заробляння грошей шляхом незаконного стягнення підвищених сум судового збору.

  • Фінансування будівництва чи реконструкції готелю або ресторану

    В українських реаліях вирішувати питання залучення проектного фінансування доволі складно. Тому юридична частина такого рішення потребує комплексної стратегічної розробки із урахуванням положень валютного законодавства та оцінкою податкових ризиків.

  • Державні нотаріальні контори: повна ліквідація?

    Народні депутати України Ірина Бережна та Ірина Горіна пропонують прийняти новий закон про нотаріат, проект якого зареєстровано в парламенті під номером 2627 від 22.03.2013 року. На думку авторів документа, практика застосування чинного закону про нотаріат показала штучність розподілу нотаріату на державних нотаріусів і приватних, виявила соціальні, економічні та юридичні непорозуміння в державному регулюванні діяльності приватних нотаріусів.

  • Провайдер платіжних послуг

    Ні для кого не секрет, що регулювання діяльності бізнесу не настільки лояльне, як ми того бажаємо. Тож для виходу з цієї ситуації представники бізнесу вигадують різні шляхи: хтось виводить бізнес в офшор, а хтось структурує свою справу з мінімальними ризиками.

  • Права дитини в Україні: глухий кут?

    В Україні, на відміну від інших європейських країн, після виграного судового процесу, не варто одразу видихати з полегшенням, а надто якщо справа стосується стягнення аліментів з однієї зі сторін. Зазвичай суд без проблем задовольняє позовні вимоги у суперечках про стягнення аліментних платежів. Утім, основні проблеми починаються саме на стадії виконання судового рішення, яке, незважаючи на те, що підлягає негайному виконанню, іноді триває роками. А тим часом діти, на чию користь власне і стягуються ці кошти, неабияк страждають через це.

  • ДПтС України: проблеми, здобутки, шляхи модернізації

    У віданні Державної пенітенціарної служби України перебуває близько 300 тис. громадян, з яких близько 142 тис. осіб позбавлені волі та майже 145 тис. – засуджені до покарань, не пов’язаних з позбавленням волі. Як свідчить аналіз, криміногенний склад засуджених продовжує залишатися відносно складним і породжує низку загроз у діяльності органів та установ виконання покарань. Зокрема, серед осіб, які відбувають покарання: засуджених за умисне вбивство – 14% (16,3 тис. осіб); засуджених за умисне вбивство при обтяжуючих обставинах – 7% (8,2 тис. осіб); за розбій, грабіж та вимагання – 24% (27,7 тис. осіб); за злочини у сфері обігу наркотичних засобів – 18,1% (21,1 тис. осіб).

  • VI Щорічна конференція юрисконсультів: обмін досвідом

    Актуальні питання захисту інтелектуальної власності, укладання договорів оренди нерухомості, податкових перевірок, наслідки змін у реєстрації прав на нерухоме майно – це далеко не повний перелік питань, які обговорювали фахівці на VI Щорічній конференції корпоративних юристів (юрисконсультів), що днями проходила у столиці.

Інтерв'ю

  • Закон України «Про безоплатну правову допомогу» набирає чинності поетапно

    Як відомо, 2 липня 2011 року набрав чинності закон, яким уперше в Україні запроваджена система безоплатної правової допомоги. Цей документ вводить дві складові зазначеної системи – безоплатна первинна і вторинна правова допомога.

  • Спадкове право необхідно вдосконалювати

    Спадкове право в Україні зазнало глибокого, системного реформування у зв’язку з прийняттям Цивільного кодексу України, який набрав чинності з 1 січня 2004 року. Відтоді змін не відбувалося. У цьому Кодексі книгу шосту було присвячено спадковому праву, що порівняно з Цивільним кодексом 1963 року стало динамікою в розвитку українського спадкового права