«Юридична Газета» №17 (359) від 23 квітня 2013 р.

Коментарі

Публікації

  • Стягнення лізингових платежів

    В українському законодавстві лізинг є новим і зручним правовим інститутом договірної саморегуляції відносин суб’єктів господарювання, спрямованим на швидке та якісне оновлення основних засобів виробництва без надмірних фінансових навантажень підприємств.

  • Медіація в українському законодавстві

    Порівняно з новомодними фахівцями із середовища неюридичних професій, які володіють навичками, вміннями та практикою, що сконцентрована на вирішенні спорів та суперечностей за допомогою лише вміння ефективно вести переговори тощо, адвокати просто зобов’язані працювати у цій сфері позасудового розгляду спорів (у позасудовому порядку), але строго в правовому полі.

  • Англійський судовий виклик договірним положенням «бери або плати»

    Питання довгострокових газових контрактів та їхніх основних елементів, зокрема положення «бери або плати», зараз широко обговорюються юристами та політиками в цілому світі. Довгострокові контракти вже декілька десятиліть відіграють провідну роль на світовому ринку природного газу, гарантуючи стабільний попит, гарантовану оплату та мінімізуючи ризики збуту для головних світових експортерів газу та забезпечуючи стабільні обсяги постачання для великих споживачів.

  • Інтелектуальна власність, авторське право, франчайзинг

    Природна потреба людини вдосконалювати своє життя спонукає її до фізичної праці, а також праці розумової, творчої. Адже людині завжди була притаманна творчість – діяльність зі створення якісно нових, оригінальних, невідомих раніше матеріальних і духовних цінностей.

  • Юридическая медиация как альтернатива принудительному исполнению решений

    Данная статья имеет целью рассказать о том, что в Украине появилась необычная форма медиации: юридическая медиация. Это не совсем та медиация, о которой рассказывают зарубежные тренеры на курсах по медиации. Это не классическая европейская/американская медиация. Это медиация по-украински.

  • Способи захисту від «третейського самосуду»

    Ситуація з життя: громадянин дізнався, що право власності на квартиру, яка не була навіть приватизована, зареєстроване на підставі рішення третейського суду на іншу особу. В подальшому квартиру перепродано. Чи можна скасувати рішення третейського суду та повернути майно?

  • Переговори за інтересами

    Переговори є одним з тих альтернативних способів вирішення питань, який найчастіше застосовується як у житті взагалі, так і в юридичній практиці зокрема. Заздалегідь хотілося б перепросити за деякі узагальнення і спрощення нашого бачення переговорної практики щодо процесу, змісту, способів комунікацій у переговорах з юридичною складовою, як ми це бачимо.

  • Медіація – універсальна форма вирішення конфлікту?

    У всьому світі медіація застосовується та розглядається як важлива складова процесу примирення, яка сприяє можливості позасудового вирішення конфліктів. Переважна більшість розвинених країн упровадила інститут медіації в свої національні правові системи.

  • Мед-арб и арб-мед

    Если с термином «медиация» многие юристы, психологи, конфликтологи и другие специалисты, работающие с конфликтами, знакомы, то термины «мед-арб» и «арб-мед» все еще редко встречаются в прессе, не говоря уже о применении данных практик в нашей стране. «Мед-арб» (англ. med-arb) – «медиация – арбитраж» представляет собой комбинированную процедуру АРС, которая начинается как медиация, а при невозможности разрешения спора данным способом передается на рассмотрение в арбитраж.

  • Протидія корупції та діяльність фармпредставництв

    Неухильне дотримання у повсякденній роботі законодавчих вимог щодо протидії корупції вже давно стало невід’ємною частиною внутрішніх політик та процедур усіх мультинаціональних фармацевтичних компаній.

  • Проблеми та розвиток в Україні авіабізнесу

    Питання авіаційної галузі в Україні розглядаються не так уже й часто. Проте з виникненням проблем навколо однієї з найбільших компаній-авіаперевізників ця тема привернула увагу суспільства. Тож 27 березня в Києві було проведено круглий стіл, темою якого стало висвітлення нинішньої ситуації в комерційній авіації.

  • Як передати право на використання імені фізичної особи?

    Останнім часом серед суб’єктів, що здійснюють господарську діяльність, все частіше постає питання про врегулювання відносин щодо використання імені фізичної особи в рекламних цілях. З такими проблемами стикаються, наприклад, відомі ресторани, оскільки їх діяльність передбачає використання імені шеф-кухаря як додаткового чинника, що приваблює клієнтів.

  • Правова природа поруки

    Одним із найпоширеніших видів забезпечення належного виконання зобов’язання є порука. Порукою можуть забезпечуватися будь-які зобов’язання, але значного поширення вона набула при забезпеченні зобов’язань за договорами кредиту та займу. Порука укладається між кредитором та поручителем з метою забезпечення виконання зобов’язання боржника за договором, укладеним боржником із кредитором.

  • Припинення іпотеки в разі визнання прилюдних торгів такими, що не відбулися

    Законодавство України достатньо ґрунтовно регулює відносини іпотеки. Водночас деякі питання іпотеки регламентуються на неналежному рівні, що призводить до порушення прав фізичних та юридичних осіб. Одним з таких питань є припинення правовідносин іпотеки. Нечіткість нормативного регулювання призводить до правових колізій та різного правозастосування в судах України, порушення прав іпотекодавця та зловживання правами іпотекодержателем.

  • Про що говорять у Школі адвокації

    В освітньому юридичному середовищі сталася подія. Цього квітня Асоціація адвокатів України представила новий проект – Школу адвокації. До навчання запрошено юристів різного рівня підготовки і практичного досвіду, та й загалом усіх бажаючих, що мають справу з самопрезентацією і прагнуть якісного особистісного розвитку.

  • Звернення до Комітету з питань правової політики Верховної Ради України та Міністерства юстиції України Ради Нотаріальної палати України

    Обговоривши проект Закону України «Про нотаріат» у новій редакції, внесений на розгляд до Верховної Ради України народними депутатами Бережною І.Г. та Горіною І.А. (реєстраційний № 2627 від 22.03.2013), Рада Нотаріальної палати України вважає за необхідне висловити точку зору професійної самоврядної організації нотаріусів щодо цього законопроекту, яка полягає в наступному.

  • Позитивна тенденція юридичного клінічного руху

    9 квітня 2013 року в Навчально-науковому інституті права та психології Національної академії внутрішніх справ відбулася науково-практична конференція «Взаємодія загальноосвітніх навчальних закладів та юридичних клінік в правопросвітній роботі: стан та перспективи розвитку».

  • Виконання медіаційної угоди

    Медіація як спосіб вирішення назрілого спору відома вже протягом тривалого часу. Дійсно, такий спосіб вирішення спорів є досить зручним, оскільки сторони отримують додаткову можливість вирішити певну проблему.

  • ІІ Третейський форум

    Розвиток альтернативних способів урегулювання спорів сягнув значних показників у світі. Справді, з кожним роком практика міжнародного комерційного арбітражу зростає як в українських юридичних компаніях, так і в закордонних.

  • Особливості ППП в Україні: реалії та перспективи

    Понад 150 представників центральних і місцевих органів виконавчої влади, приватних компаній, громадських організацій та експертів обмінялися досвідом щодо перешкод, можливостей і підходів для реалізації проектів публічно-приватного партнерства (далі – ППП) в Україні, а також ознайомилися з міжнародним досвідом використання механізму ППП для регіонального економічного розвитку під час другої міжнародної конференції «Прискорення ППП в Україні». Організаторами заходу, присвяченого стимулюванню регіонального розвитку України шляхом застосування механізмів публічно-приватного партнерства, виступили Український центр сприяння розвитку публічно-приватного партнерства, Польський інститут публічно-приватного партнерства, Програма USAID розвитку державно-приватного партнерства.

  • Професійне захворювання, або Синдром емоційного вигорання

    Пригадайте, коли востаннє Ви байдикували? Провести в ліжку цілісінький день, навіть якщо цей день – вихідний, сучасний юрист може, лише якщо він занедужав. Звісно, з цього правила є щасливі винятки, проте економічні умови не залишаються осторонь професійної динаміки, і ось уже в юриста, який щойно дав собі чесне слово не відповідати хоча б на мейли у вихідні, недільний вечір минає за розмовою з клієнтом у скайпі. Скільки це триватиме – невідомо, але однієї погожої днини такий юрист раптом відчує, що все він знає і може, і в житті у нього все вже було, а якщо й не було, то воно йому й не треба.

Інтерв'ю

  • Український бізнес має бажання та можливості бути учасником ринків західних країн

    Дедалі частіше доводиться зустрічатися з юристами, які крім юридичної освіти мають ще й фінансову. І це не простий збіг, а вимоги ринку. Справді, юридична спільнота у свої діяльності більше схильна до обслуговування бізнесу, оскільки юридичний бізнес, як і будь-який інший, орієнтується на потужніших клієнтів. У свою чергу, бізнес ставить певні вимоги перед юристами або ж юристи самостійно намагаються розібратися в тонкощах ведення того чи іншого сектору економіки. І для цього, певна річ, потрібні спеціальні знання.