01 квітня 2014, 16:38

Заходи щодо стабілізації фінансового сектора України

Сторінка 1 із 2
Прес-служба ЮБ «Єгоров, Пугінскій, Афанасьєв і партнери»

Національний банк України («НБУ») прийняв Постанову № 172 «Про врегулювання діяльності фінансових установ та проведення валютних операцій» («Постанова 172»), яка набула чинності 28 березня 2014 року та яка встановлює певні обмеження на операції в іноземній валюті та заходи для підтримки стабільності у банківській та фінансовій діяльності. Постановою 172 було скасовано попередню Постанову НБУ № 49 «Про заходи щодо діяльності банків та проведення валютних операцій»,  яка регулювала подібні питання.

Обмеження на купівлю іноземної валюти

Відповідно до Постанови 172 резидентам України заборонено будь-яке дострокове погашення будь-яких позик, кредитів чи фінансової допомоги, отриманих від нерезидентів у будь-якій іноземній валюті (у тому числі у разі укладання будь-якої додаткової угоди про скорочення строку будь-якої такої позики). Така заборона застосовується до дострокового погашення резидентами України основної суми, відсотків та будь-яких  інших платіжних зобов'язань за договорами позики, кредитними договорами або договорами про надання фінансової допомоги, у будь-якому випадку, укладеними з іноземними кредиторами/дарувальниками.

Купівля іноземної валюти для неторговельних операцій фізичних осіб

НБУ змінив щомісячний ліміт на загальну суму іноземної валюти, яку можуть придбати фізичні особи з метою переказу такої іноземної валюти за кордон за будь-якими неторговельними операціями. Для резидентів України такий ліміт на даний момент складає еквівалент 15 000 гривень на місяць (без надання підтвердних документів) та 150 000 гривень (на підставі підтвердних документів). Фізичні особи-нерезиденти можуть переказати кошти в іноземній валюті за кордон у межах вищевказаних лімітів за умови надання підтверджуючих документів, незалежно від суми переказу. Проте, вищевказані ліміти не розповсюджуються на певні види неторговельних операцій, що включають, серед інших, оплату витрат на навчання та лікування за кордоном, а також переказ коштів в іноземній валюті, отриманих як оплата праці нерезидентами в Україні.

Зняття і обмін готівкових коштів фізичними особами

Банкам наразі дозволено купувати кошти в іноземній валюті у фізичних осіб у сумі, що в еквіваленті не перевищує 150 000 гривень, без пред’явлення документів, що посвідчують особу. Фізичні особи можуть купувати готівкову іноземну валюту на суму, що не перевищує в еквіваленті 15 000 гривень в день.

НБУ зберіг вимогу, відповідно до якої банкам забороняється видавати своїм клієнтам готівкову іноземну валюту на суму, що перевищує 15 000 гривень на добу на одного клієнта в еквіваленті за офіційним курсом НБУ. Ця вимога поширюється на видачу (отримання) готівкових коштів з поточних і депозитних рахунків як в межах України, так і за її межами, незалежно від кількості рахунків клієнта у відповідному банку.

Мінімальний період для придбання іноземної валюти

НБУ скоротив мінімальний період для придбання іноземної валюти українськими банками за дорученням їх клієнтів (фізичних осіб-підприємців, юридичних осіб та іноземних представництв). На даний момент, будь-яка така купівля іноземної валюти може бути здійснена не раніше третього (3) операційного дня з дати отримання відповідного доручення та переказу гривні на проміжний рахунок банку, а починаючи з 1 квітня 2014 року такий період скорочується до двох (2) операційних днів. Однак, банкам заборонено надавати своїм клієнтам позики/аванси у випадках, коли у клієнта недостатньо коштів у гривні для купівлі необхідної кількості іноземної валюти у зв'язку з волатильністю валютних курсів. Операція з придбання іноземної валюти має здійснюватися банками у межах суми гривні, перерахованої клієнтом для таких цілей.

Зазначені вище вимоги щодо мінімального періоду не поширюються на операції з купівлі іноземної валюти з метою сплати відсотків за кредитними договорами/договорами позики/договорами про фінансову допомогу в іноземній валюті.

Сторінка 1 із 2
Підписуйтесь на "Юридичну Газету" в FacebookTwitterTelegramLinkedin та YouTube.


0
0

Додати коментар

Відмінити Опублікувати