07 June 2016, 16:14

Міжнародні Top 50 в Європі

Опубліковано в №23 (521)

Joanne Harris, The Lawyer

Цього року дослідженням European 100 вперше охоплено 50 топових міжнародних фірм. Питання розширення діяльності є головним питанням в цих фірмах.


Маєте Телеграм? Два кліки - і ви не пропустите жодної важливої юридичної новини. Нічого зайвого, лише #самасуть. З турботою про ваш час!


Вже 3-й рік поспіль ми збираємо данні щодо кількості співробітників міжнародних фірм, присутніх на території континентальної Європи. Аналіз охопив Західну, Центральну та Східну Європу (ЦСЄ), країни Балтії, Росію, країни СНД і Туреччину. Велика Британія об’єктом цього аналізу не була.

У процесі підготовки звіту 2016 р. ми розширили осяг аналізу, звернувшись до 50-ти топових міжнародних фірм, які працюють в межах континенту, що більше ніж 30 компаній у попередні 2 роки. Переважна більшість фірм щонайменше надала інформацію про загальну кількість своїх європейських юристів та партнерів, а більшість з них також зазначила кількість співробітників і тих працівників, які приносять гроші в фірму, в Європі загалом та в кожній юрисдикції окремо.

Аналізом цього року було охоплено більшу кількість юрисдикції, що розглядались, включаючи Люксембург та Польщу, а також головні ринки, такі як Франція та Німеччина. Зростає кількість фірм, що з’являються на ринку Люксембургу. Польща залишається ключовим центром для здійснення багатьма фірмами взаємодії з Центральною та Східною Європою.

Дані для аналізу були представлені також фірмами, головні офіси яких розташовані за межами території континентальної Європи. З метою проведення аналізу «мережеві» фірми (такі як CMS і «Евершедз» (Eversheds)) та учасники швейцарської асоціації (такі як «Бейкер & Маккензі» (Baker & McKenzie) і «Нортон Роуз Фулбрайт» (Norton Rose Fulbright)) розглядаються як єдина особа. Ми вважаємо, що переваги таких фірм, які вони отримують від діяльності під парасолькою єдиного бренду, означають, що їх слід розглядати як одну фірму, не зважаючи на те, що вони фінансово не інтегровані в усіх регіонах світу.Загалом, 50 топових міжнародних фірм наймають на роботу приблизно 17850 юристів по всьому континенту, майже 5100 з яких є партнерами. Це можна порівняти з цифрами рейтингу European 100, а саме: за показником кількості юристів – 22814 осіб та кількості партнерів 7047 осіб.

Але цифри дещо змінились, коли CMS вперше подала дані щодо свого персоналу. Ці дані свідчать, що фірма наймає більше як 3 тис. юристів по всій Європі, що майже вдвічі перевищує кількість працівників найбільшої незалежної фірми «Каррігес» (Garrigues) щодо її персоналу.

Фірма «Бейкер & Маккензі» (Baker & McKenzie) з 1345 юристами у своєму штаті у 2015 р. також виявилась більшою ніж «Каррігес» (Garrigues) та навіть більшою ніж наступний за розмірами незалежний гравець – фірма «Фідаль» (Fidal).

Середній розмір міжнародних 50 фірм у Європі складає 357 юристів, включаючи близько 100 партнерів. Це означає, що фірма CMS в Європі у 10 разів більша за розміром, ніж середня міжнародна фірма.

Фінансовий стан

Цього року загалом 11 фірм надали інформацію щодо показників своїх доходів в межах континентальної Європі. Це більше, ніж 8 фірм з 30-ти топових фірм, які надали свої данні минулого року.

В результаті співбесіди з менеджерами 10 топових фірм, ми отримали дещо більше інформації стосовно деяких фірм, які не показали свої цифри, але зазначили, яку долю в їхніх доходах складають доходи в Європі (дивіться профіль фірми CMS, стор. 36 (повний перелік профілів включений у ринковий звіт)).

Серед 11-ти фірм, які надали інформацію щодо своїх показників, найбільшою фірмою є «Бейкерз» (Bakers), дохід якої в Європі складає €535,6млн. Це на €200 млн більше, ніж у фірми «Фідаль» (Fidal), яка очолює рейтинг незалежних фірм, маючи лише 100 більш кваліфікованих юристів, які заробляють гроші для фірми.

У фірмі «Бейкерз» говорять, що оборот фірми в Європі з року в рік збільшується на 5% (з €512 млн у 2014 р.) «Хоган Лавеллз» (Hogan Lovells) – друга за розмірами велика фірма, яка представила свої дані. Минулого року дохід фірми в Європі досяг €359,8 млн, що на 13% вище, ніж €319,6 млн у 2014 р.

Насправді, мотив зростання показників був головним мотивом показників фірм, які представили свої дані. Зростання доходів знаходилося в діапазоні від скромного 1% у «Берд & Берд» (Bird & Bird) до 32% у «Клайд і Ко.» (Clyde & Co), хоча й «Клайд» – найменша міжнародна фірма, що показала свої доходи за минулий рік у розмірі лише €12,4 млн. Ні «Клайд» (Clydes), ні «Філдфішер» (Fieldfisher) з оборотом €28,6 млн не змогли пробитись до рейтингу незалежних фірм.

Cередній дохід, з розрахунку на одного юриста (RPL), в 11 фірм, які надали дані щодо свого обороту на європейському ринку за минулий рік, склав €369 тис., що дещо менше, ніж середній дохід на одного юриста в сумі €395 тис. у незалежних фірм. Дохід на одного юриста знаходиться в діапазоні від €232 тис. у фірми «Евершедз» (Eversheds) до €481 тис. у фірми «Хоган Лавеллз» (Hogan Lovells).

Серед фірм, що надали дані про свої доходи, 5 показали також свій чистий прибуток. Маржі прибутку 4-х з 5-ти таких фірм, а саме «Бервін Лейтон Пейснер» (Berwin Leighton Paisner (BLP)), «Берд & Берд» (Bird & Bird), «Евершедз» (Eversheds) та «Тейлор Вессінг» (Taylor Wessing), виявились досить привабливими та були в діапазоні від 27%, як у «Бервін Лейтон Пейснер» (Berwin Leighton Paisner (BLP)), до 32,9%, як у «Евершедз» (Eversheds). Маржа прибутку в Європі у фірми «Філдфішер» виявилась набагато меншою – 12,2%.

Фірмам також було запропоновано відповісти на питання, який внесок у їхній світовий дохід припадає на Європу. Найбільша пропорція була зазначена фірмою «Тейлор Вессінг» (Taylor Wessing), у якої Європа представляє 45,6% загального обороту. Найменшу частку прибутку в Європі отримує фірма «Клайд & Ко.», у якої частка доходу, який вона отримує в Європі, складає лише 2,5% від загальної суми доходу компанії. Деякі інші фірми представили показники свого обороту у співбесідах. У фірми CMS такий показник виявився найбільшим. За словами виконавчого директора фірми «Корнеліус Бренді» (Cornelius Brandi), Європа представляє приблизно 70% світового обороту фірми CMS, що складає €965 млн і таким чином дає можливість цій фірмі випередити «Бейкерз» (Bakers), дохід якої в Європі – приблизно €676 млн.

Рахунки фірми «Кліффорд Ченс ЛЛП» (Clifford Chance LLP) свідчать, що у 2014-2015 рр. континентальна Європа стала для них джерелом £469 млн (або 34,7%) світового обороту, що дорівнює приблизно €604 млн. Глобальний керуючий партнер Вім Дежонг (Wim Dejonghe) з «Аллен & Овері» (Allen & Overy (A&O)) стверджує, що Європа забезпечила подібну пропорцію обороту їх фірми приблизно £417 млн (€537 млн) загального доходу фірми в усьому світі £1,26 млрд у 2014-2015 рр.

Фірма «Вайт & Кейс» (White & Case) змогла отримати в Європі третину свого світового обороту, а саме близько €443 млн.

У той же час, європейські операції фірми «Дентонз» (Dentons) зосереджені в її європейській фірмі (що має статус товариства з обмеженою відповідальністю), результатів діяльності якого за 2015 р. ще немає. У 2014 р. фірма заробила в Європі €214,8 млн, але це зростання, схоже, відбулось шляхом збільшення кількості працівників.

Штат фірми

 Якість даних, наданих фірмами стосовно їхнього персоналу в Європі, залишається неоднорідною. Якщо фірми відмовляються надавати інформацію щодо розподілу свого персоналу та зазначати кількість юристів у кожному офісі, ми здійснюємо оцінювання на основі інформації у відкритому доступі, взятої на веб-сайтах фірм. Деякі фірми зазначають цифри щодо Європи в цілому, але не вказують конкретно кількість персоналу в різних юрисдикціях.

Як зазначалось раніше, за 3 роки існування цього дослідження фірма CMS вперше надала свої дані. Хоча ці цифри скоріше показують реальну кількість персоналу, ніж цифри еквіваленту повної зайнятості. Такі дані свідчать про те, що найбільша фірма в Європі є навіть більшою, ніж це показують цифри попереднього оцінювання цієї фірми.

Фірма «Бейкерз» (Bakers) зберігає за собою місце другої великої фірми в Європі, маючи 1345 юристів, а вслід за нею вишикувались 4 фірми Чарівного кола (фірми-лідери) з центральними офісами у Великій Британії.

Фірми «A&O», «Кліффорд Ченс» (Clifford Chance), «Фрешфілдз Брукхауз Дерінджер» (Freshfields Bruckhaus Deringer) та «Лінлейтерз» (Linklaters) наймають майже однакову кількість юристів по всьому континенту, а саме від 845 в «A&O» до оціночних 1039 у «Лінклейтерз» (Linklaters). Наша оцінка показників фірми «Лінклейтерз» (Linklaters) свідчить, що у період з 2014 р. по 2015 р. ця фірма зростала та обігнала фірму «Кліффорд Ченс» (Clifford Chance), яка минулого року мала 1010 юристів.

Проте, здається, що фірма «Кліффорд Ченс» (Clifford Chance) має найбільшу в Європі кількість партнерів – 216, у порівнянні з оціночними 197 у фірми «Фрешфілдз» (Freshfields), 196 у фірми «Лінклейтерз» (Linklaters) та дійсним показником 192 особи у фірми «A&O».

Фірма «ДЛА Пайпер» (DLA Piper) спустилась вниз у рейтингу цього року після того, як надала нам свої данні. У 2014 р. кількість її персоналу була визначена оціночно. Минулого року ця фірма мала 730 юристів у Європі, включаючи 270 партнерів.

У 2015 р. деякі фірми значно збільшили кількість своїх юристів. Найбільш відчутне збільшення помічено у фірм «Евершедз» (Eversheds) та «Дентонз» (Dentons), внаслідок показників рекрутингу обидві фірми піднялись у рейтингу.

Кількість юристів фірми «Евершедз» (Eversheds) зросла на 18% (з 638 до 753 осіб), а загальна кількість персоналу – на 13,7% (з 1006 до 1144 осіб). У фірми «Дентонз» (Dentons), міжнародна експансія якої минулого року проявилась відкриттям офісу в Італії та орендою офісу фірми «Вайт & Кейс» в Будапешті, спостерігалось зростання кількості юристів на 7,8% (з 689 до 743 осіб), а загального числа персоналу – на 13,6% (до 1549 осіб).

Обидві фірми «Грінберг Трауріх» (Greenberg Traurig) та «МакДермотт Вілл&Емері» (McDermott Will & Emery), які минулого року не увійшли до списку найкращих 30 компаній, цього року вже піднялись до рівня фірм у рейтингу, завдяки показнику кількості залучених юристів.

Фірми, які минулого року пережили скорочення свого персоналу в Європі, включаючи «Берд & Берд» (Bird & Bird), чисельність юристів у якій зменшилась з 680 у 2014 р. до 626 минулого року, хоча при цьому кількість партнерів залишилась незмінною – 164.

У той же час, фірма «Сквайр Паттон Боггз» (Squire Patton Boggs) зазнала скорочення кількості своїх юристів в Європі з 194 до 170, що означає скорочення на 12,4%.

Структура

Міжнародні фірми працюють в Європі та мають змішану структуру, а співвідношення партнер/компаньйон у 50-ти топових фірм знаходиться в діапазоні від менше ніж 1:1 у декількох найменших гравців, до 1:4,8 у фірми «Кліері Готтліб Стін & Гамільтон» (Cleary Gottlieb Steen & Hamilton).

Хоча співвідношення партнер/компаньйон у фірми «Кліері» зросло у період між 2014 р. та 2015 р., все ж спостерігалась загальна тенденція розвитку у протилежному напрямку. Лише фірми «Фрешфілдз» (Freshfields), співвідношення в якій оцінюється як 1:4, та «Шіерман & Стерлінг» (Shearman & Sterling), співвідношення в якій виглядає як 1:4,5, минулого року наймали більше ніж 4-х компаньйонів на кожного партнера.

Співвідношення партнер/компаньйон у фірми «Вайт & Кейс» (White & Case) зменшилось з 1:4,1 у 2014 р. до 1:3,9 минулого року.

Загалом, 20 фірм мали це співвідношення на рівні 1:1 та 1:1,9 у 2015 р., решта 14 фірм наймали 2-3-х компаньйонів на кожного європейського партнера.

Різноманітність

Невелика група фірм не надала цифри щодо кількості своїх партнерів-жінок в Європі, але переважна більшість фірм представили такі дані. Оскільки кількість фірм, охоплених цим аналізом, цього року зросла з 30 до 50, а тому охоплює більш широку аудиторію, на відміну від минулого року, деякі фірми у своїх звітах показали частку партнерів-жінок, що перевищила 25%.

Згідно з оцінюванням показників фірм «Олсванг» (Olswang) та «ДАК Бічкрофт» (DAC Beachcroft), у цих двох фірм кількість партнерів-жінок в Європі складає 47,3% та 33,3%, відповідно. Фірма «Філдфішер» (Fieldfisher) показує, що 28,6% її європейських партнерів складають жінки.

При цьому 11 фірм, що більше ніж 5 фірм з 30 топових фірм минулого року, мають частку партнерів-жінок від 20% до 25%.

Відповідно до оцінки або реальних цифр щодо фірм «Дечерт» (Dechert), «Фрешфілдз» (Freshfields), «Кіркленд & Елліс» (Kirkland & Ellis) та «Грінберг Трауріх» (Greenberg Traurig), в цих 4-х фірмах пропорція партнерства жінок в Європі складає від 6% до 9,5%.

Ще 3 фірми – «Гібсон Данн» (Gibson Dunn), «Стефенсон Харвуд» (Stephenson Harwood) та «Салліван & Кромвелл» (Sullivan & Cromwell – не мають жінок-парнерів у Європі.

Зміни: появи на ринку та виходи з ринку

У 2015 р. чимало міжнародних фірм здійснили більш значні інвестиції у свої нові європейські офіси, у порівнянні з тим, що було зроблено у 2014 р. У 2014 р. 7 міжнародних фірм відкрили свої 7 офісів по всьому континенту, а 5 фірм закрили свої офіси.

Минулого року 12 фірм відкрили або оголосили про відкриття загалом 15 офісів по всьому континенту. Фірма «Дентонз» відкрила свій офіс в Мілані й анонсувала злиття в Люксембурзі, тоді як фірма «ДВФ» (DWF) відкрила свої офіси в Брюсселі, Кельні та Мюнхені.

У той же час, минулого року 7 фірм оголосили про закриття 9-ти своїх офісів загалом. Німеччину захлиснула найбільша хвиля переміщень на ринку. Так, «Оррік Геррінгтон & Саткліфф» (Orrick Herrington & Sutcliffe) переїхав з Берліну до свого офісу в Берліні, «Вайт & Кейс» (White & Case) закрила свій офіс в Мюнхені, а «Фрешфілдз» (Freshfields) оголосила, що з’єднує свій офіс у Кельні з офісом в Дюссельдорфі. 

Декілька закриттів були пов’язані з тим, що інші фірми перебирали до себе команди своїх конкурентів. Офіс «Вайт & Кейс» (White & Case) в Будапешті відійшов фірмі «Дентонз» (Dentons), а берлінський офіс фірми «Олсванг» (Olswang) з’єднався з «Грінберг Трауріх» (Greenberg Traurig).

Минулого року декілька фірм почали свою діяльність у нових юрисдикціях, включаючи активний прорив фірми DWF на ринок континентальної Європи зі своїми офісами в Брюсселі та Німеччині (хоча ця фірма вже мала базу в Ірландії).

Експансія в Європу продовжується й у 2016 р. Деякі фірми, наприклад, «Гудвін Проктер» (Goodwin Procter), роблять свої перші кроки на території континенту, відкриваючи свої офіси спочатку в листопаді минулого року у Франкфурті, а тепер ще й офіс в Парижі вже у квітні цього року.

Переклад «Юридичної газети»

Джерело: The Lawyer 

0
0

Додати коментар

Відмінити Опублікувати