27 December 2017, 15:44

2018: в очікуванні змін

Опубліковано в №52 (602)

Анна Трішичева
Анна Трішичева журналіст, спеціально для «Юридичної Газети»

Рік, що добігає завершення, був щедро наповнений новинами, подіями, а інколи навіть сюрпризами для юрбізнесу України. Злиття та «розставання», нові призначення та кадрові оновлення, бум legal tech та ребрендинги. Про все це піде мова в нашому огляді разом з оцінкою цього року та очікуваннями від прийдешнього для юрбізнесу від топових юристів.


Маєте Телеграм? Два кліки - і ви не пропустите жодної важливої юридичної новини. Нічого зайвого, лише #самасуть. З турботою про ваш час!


Як законодавчі ініціативи змінюють країну та впливають на ринок юридичних послуг? «Реформи – саме це слово найчастіше з'являлося на шпальтах електронних та паперових медіа. Судова реформа, реформа виконавчої служби, реформа процесуального законодавства – все це жбурнуло ринок юридичних послуг у вир нових подій та емоцій», – коментує Ольга Ворожбит, партнер, керівник практики вирішення спорів та державного регулювання бізнесу DLA Piper. За її словами, такого одночасного та радикального оновлення процесуальних норм ще ніколи не відбувалося в Україні.

На думку керуючого партнера ЄПАП Україна Сергія Свириби, основними законодавчими змінами 2017 р. є початок роботи нового Верховного Суду та введення адвокатської монополії. «Говорити про вплив на бізнес зарано, але це ті зміни, які викликають найбільше дискусій та за якими особисто мені буде цікаво спостерігати. Думаю, наразі очікування у всіх завищені, але час покаже», підкреслює юрист.

Коментуючи прийняття та набуття чинності новими процесуальними кодексами, керуючий партнер київського офісу Dentons Олег Батюк зазначив, що до нової редакції процесуальних кодексів законодавство не було безпомічним. На його думку, акцент потрібно робити не на продукуванні нових законів, а на викоріненні корупції. «Нові судові закони не викорінять корупцію. Можливо, вони дещо змінять ситуацію на краще або навпаки. Проте корупція від цього не зникне. З нею потрібно боротися не за допомогою процесуальних кодексів, а по-іншому», – зауважив експерт. Поки цієї боротьби не буде, жодне законодавство не допоможе.

Оцінюючи становище ринку юридичних послуг та перспективи активності, експерти зберігають позитив. «Ми спостерігаємо зростання ринку юридичних послуг, хоча важко сказати, наскільки це зростання є системним, а також чи можна розраховувати на нього у довгостроковій перспективі», – відзначив керуючий партнер Arzinger Тімур Бондарєв. За його словами, необхідно розуміти, що український юридичний ринок є одним з найбільш непрозорих. Через юристів проходять значні «транзитні» клієнтські суми, які фактично не є доходом фірми, саме тому дуже важко зробити висновок щодо фінансової «успішності» компанії.

Керуючий партнер AVELLUM Микола Стеценко називає те, що відбувається на ринку, висхідною паузою. За його словами, сьогодні ми бачимо, що економіка нібито почала відновлюватися, а бізнес вже робить обережні інвестиції.

Іван Шинкаренко, партнер КМ Партнери, також говорить про стан ринку «на паузі». «Хвиля відпливу капіталу з нашої країни певним чином завершилася, економіка показує позитивну (хоча й скромну) динаміку, але масштабний приплив інвестицій поки що так і не розпочався. Це все безпосередньо впливає на кількість юридичної роботи, пов’язаної зі створенням нового бізнесу, M&A та подібними проектами, характерними для економіки у фазі піднесення», повідомив юрист.

Поглянемо на головні події в юридичному бізнесі 2017 року.

Chapter#1. Рік ювілейний

Як дні народження у людей, так і ювілеї в компанії – привід підбити підсумки, проаналізувати пройдений шлях та окреслити плани на майбутнє. Поглянемо, хто в цьому році був ювіляром:

  • 5 років роботи на ринку юридичних послуг відсвяткувала компанія Aver Lex;
  • 10 років на ринку України відзначила міжнародна компанія CMS Cameron McKenna Nabarro Olswang та вітчизняна КПД Консалтинг;
  • 15 років святкували Arzinger та EQUITY;
  • 20 років виповнилося ЮК «Ілляшев та Партнери», ЮК «Андрій Кравець та Партнери».
  • 25 років відзначили українські юркомпанії «Василь Кісіль і Партнери», «Коннов і Созановський», «Грищенко та Партнери», а також 25-річчя роботи в Україні святкували міжнародні фірми Dentons, Baker McKenzie та аудиторська KPMG Law Ukraine.

Chapter#2. Рік злиттів, ребрендингів та розставання

Одним з найбільших за останні 10 років називають злиття компанії з 12-річною історією «Алєксєєв, Боярчуков і Партнери» з 3-річною Trusted Advisors, внаслідок якого був сформований оновлений бренд «Алексєєв, Боярчуков і Партнери». Також компанія оголосила про розширення партнерського складу. Відтепер її представляють Сергій Боярчуков, Максим Боярчуков, Владислав Новаковський, Артем Подольський, Владислав Рєзніков та Олександр Ткачук. В юрфірмі відзначили, що таким чином планується посилення ключової для обох компаній практики – банкрутство та реструктуризація. Окрім того, об’єднанню сприяло рішення керуючих партнерів обох компаній присвятити своє професійне життя державній службі. Як відомо, керуючого партнера Trusted Advisors Івана Міщенка з листопада 2017 р. було призначено суддею оновленого Верховного Суду. Сергій Алєксєєв, який очолював другу компанію, вже 3 роки є народним обранцем. Об’єднана компанія презентувала оновлений логотип та корпоративну айдентику.

Ще одне злиття, про яке було оголошено у грудні – юридичні фірми Nobles (заснована у 2007 р. як київський офіс європейської юридичної фірми Noerr) та Phenomena (заснована у 2012 р.). Об’єднана команда працюватиме під брендом першої – Nobles. Компанії вирішили діяти спільними силами з метою розвитку транзакційних практик та розширення спектру юридичних послуг, що надаються клієнтам, кількість яких постійно збільшується.

На думку керуючого партнера київського офісу Dentons Олега Батюка, об’єднання є досить складним процесом. Не всі об’єднання були успішними. «В майбутньому ця тенденція продовжуватиметься. Проте настане період, коли деякі фірми переглянуть свою політику і будуть не лише об’єднуватися, але й розходитися», – підкреслив юрист.

Одна така подія сталася на ринку юридичних послуг у грудні цього року. Так, 9 з 11 партнерів та радників компанії Spenser&Kauffmann на чолі з Юрієм Петренком оголосили про продовження роботи на ринку під оновленим брендом – ADER HABER. Як відзначили юристи, цей крок є результатом стратегічних змін, які проходить компанія, відповідаючи на виклики сучасності та намагаючись надавати якісно новий рівень бізнес-рішень.

Валентин Загарія, старший партнер Spenser&Kauffmann, зазначив, що причина пов’язана з його особистою позицією щодо інвестування 10% прибутку фірми у соціальні проекти з розвитку юридичної освіти. За його словами, саме небажання направляти частину партнерського прибутку в соціальні ініціативи призвело до виходу зі Spenser & Kauffmann Юрія Петренка, який заснував нову юридичну фірму.

До слова, напередодні грудневих подій у жовтні цього року компанія оголосила про зміну структури управління компанії Spenser&Kauffmann. Рада партнерів вирішила обрати Юрія Петренка керуючим партнером, а Валентина Загарію, який був керуючим партнером, призначити старшим.

Також 2017 р. запам’ятався трьома ребрендингами на ринку юридичних послуг. У червні FCLEX змінила свою назву на EQUITY. У вересні ЮК N&D оголосила про вихід на ринок під брендом EVRIS.

03.12.2017 р. харківська ЮК «Кібенко, Оніка і Партнери» оголосила про ребрендинг та переформатування роботи. Партнери-засновники Олена Кібенко (нещодавно була призначена суддею Верховного Суду) та Ярослава Оніка оголосили про вихід з компанії та припинили юридичну практику. У зв’язку з цим компанія змінила свою назву на «КОПАРТНЕРС» та об’єдналась з Адвокатським бюро «Олега Головкова» під загальною назвою «КОПАРТНЕРС».

Докладніше про ці та інші ребрендинги можна прочитати у випуску «Юридичної Газети» №27 від 12.09.2017 р.

Chapter#3. Кар’єрні сходи

Кадрові «міграції», нові посади, призначення та підвищення є ще одним підтвердженням пожвавлення ринку, про яке говорять експерти.

У січні цього року в ролі радника практики вирішення спорів до Asters приєднався Дмитро Шемелін. Він володіє більш ніж 10-річним досвідом роботи у сфері міжнародного вирішення спорів, включаючи міжнародний інвестиційний та комерційний арбітраж за всіма основними арбітражними регламентами, а також судові процеси за кордоном.

Компанія AVER Lex також оголосила про розширення партнерського складу. В січні партнером компанії було призначено Артема Дроздова.

Цього ж місяця ЮФ «Антіка» повідомила про призначення радника Сергія Корнієнка та старшого юриста Максима Корчагіна партнерами фірми. Пан Корнієнко спеціалізується в галузі корпоративного права, антимонопольного законодавства, користування надрами, нерухомості та будівництва. Максим Корчагін – експерт у сфері вирішення судових спорів.

01.02.2017 р. Axon Partners відкрила офіс у Львові. В ролі партнерів розпочали роботу Юрій Корнага, Орест Гавриляк та Лідія Климків.

У лютому компанія Redcliffe Partners оголосила про приєднання Анастасії Усової до команди практики антимонопольного права як радника та керівника практики. У березні – про приєднання Олени Полякової як радника практики банківського та фінансового права, ринків капіталу, реструктуризації та банкрутства.

У березні 2017 р. до компанії «Василь Кісіль і Партнери» приєднався новий партнер Віталій Касько (до лютого 2016 р. був заступником Генерального прокурора України), який очолив практику кримінального права. У грудні приєднався Іларіон Томаров як керівник практики інтелектуальної власності (до цього очолював IP/IT-практики в Taylor Wessing Ukraine).

Також у березні міжнародна юридична фірма DLA Piper повідомила, що юридичного директора Іллю Свердлова призначено керівником податкової практики в київському офісі DLA Piper. Він перебрав на себе керівні функції від Світлани Мусієнко з 01.03.2017 р. Юридичного директора Аллу Козаченко призначено керівником корпоративної та M&A практики.

У березні партнерський склад ПГ «Побережнюк і партнери» поповнив адвокат Валерій Федичин, який займається юридичною практикою протягом 25-ти років (як в Україні, так і за кордоном).

У березні ЮФ «Салком» оголосила про приєднання до партнерського складу Тимофія Сікорського. Основною його спеціалізацією є нерухомість/будівництво. Також до партнерського складу увійшов Едуард Тригубов. Спеціалізація – антимонопольне, договірне право, міжнародний комерційний арбітраж, представництво в ЄСПЛ, право інтелектуальної власності.

У квітні міжнародна юридична компанія Jeantet призначила двох партнерів – Ігоря Красовського, який очолює практику банківського й фінансового права, та Іллю Ткачука, який спеціалізується на корпоративному праві, а також на операціях зі злиття та поглинання.

У вересні команди до PwC Legal в Україні приєднався Дмитро Донець у ролі партнера та очолив практику вирішення спорів. На позицію керівника практики нерухомості у жовтні цього року була призначена Ольга Балицька. Цього ж місяця до команди PwC Legal Україна в ролі радника приєдналася Олена Макеєва, яка є радником Міністра фінансів України. З лютого лави компанії поповнила Ольга Романенко, очоливши практику інтелектуальної власності, IT та захисту персональних даних.

Компанія Integrites оголосила про посилення судової та арбітражної практик. Зокрема, до арбітражної практики приєдналася Христина Храпкова на посаду старшого юриста (до цього працювала в Лондонському офісі компанії Wilmer Cutler Pickering Hale and Dorr LLP). Володимир Павленко (до цього працював в KPMG Law – Ukraine) приєднався до Integrites (у січні – як радник, у жовтні – призначений партнером) та очолив судову практику. Також у команди з’явився новий радник – Андрій Гайченко.

Для посилення практики банківського і фінансового права та ринків капіталу у грудні до команди Sayenko Kharenko в ролі радника приєднався Ігор Лозенко. Він працював фірмі у 2007-2015 рр.

Chapter#4. Рік інновацій

В цьому році поряд зі словами «реформи» та «криза», напевно, найбільш часто вживаним було словосполучення legal tech. Всі намагаються зловити хвилю прогресу, що «настигає» майже зі швидкістю світла, прагнуть до інноваційності, обговорюють, як змінюватиметься ринок, а також чи не відправить у забуття професію юриста artificial intelligence. Юридичні стартапи, боти (яких експерти налічують вже близько 10 в Україні), програми та сервіси… Ще кілька років тому про це говорили як про далекосяжну перспективу, а сьогодні ми не встигаємо відслідковувати заходи, що відбуваються у цій сфері.

За словами Ольги Ворожбит, не можна залишити поза увагою позитивний тренд діджиталізації сфери юридичних послуг. Відтепер юриста не здивуєш термінами «блокчейн», «бот», «криптовалюта». «На підтвердження цьому слід зазначити, що у вересні 2017 р. Україна першою у світі запровадила технологію блокчейн у власній Системі електронних торгів арештованим майном (СЕТАМ). Перший патентний бот вже приймає заявки, а юридичні компанії готові до розрахунків з клієнтами у біткоїн. Все це вже наше сьогодні, а не фантастичне майбутнє», – підкреслює юрист.

Водночас, на думку керуючого партнера AVELLUM Миколи Стеценка, не варто переоцінювати роль інновацій в житті юриспруденції. «Мені здається, що інновації – це «круте» слово, але трохи перебільшене. Потрібно відрізняти інновації від покращень. Кожна юридична фірма, як і будь-який бізнес, постійно покращує свої процеси та сервіс», стверджує Микола Стеценко.

Щодо штучного інтелекту, в одному з інтерв’ю «Юридичній Газеті» партнер Redcliffe Partners Сергій Гришко зазначив, що якщо ми ведемо мову про бізнес та його потреби, то штучний інтелект є не загрозою, а допомогою для юридичного бізнесу. «Він дозволить більш ефективно й системно аналізувати законодавство та правозастосовну практику, надаючи таким чином більш якісні юридичні послуги. Проте це не означає, що штучним інтелектом можна замінити людей», – додав експерт.

Однак штучний інтелект – це лише одна сторона багатогранності технологій, які щодня змінюють юридичну професію. Загалом, тема діджитал в юридичному бізнесі є комплексною та актуальною. У 2018 р. «Юридична Газета» планує серію публікацій, присвячену темі legal tech. Залишайтеся з нами.

Коментарі:

Stetsenko Микола Стеценко, керуючий партнер AVELLUM

- Сьогодні те, що ми бачимо на ринку, я називаю висхідною паузою. Протягом кількох останніх років українська економіка перебувала у стані падіння або стагнації, тобто «досягла дна». «На дні» непрофільні, слабкі активи продаються, борги реструктуризуються або списуються – саме цим останнім часом займалися великі українські корпорації. Однак у цьому році всі реструктуризації завершилися, а бізнес почав думати, що робити далі. Як правило, кожен конкретний бізнес може собі дозволити паузу, проте він не стоїть на місці. Потрібно збільшувати свою частку на ринку, здійснювати капітальні інвестиції, щоб зростала ефективність. Сьогодні ми бачимо, що економіка нібито почала відновлюватися, а бізнес вже здійснює обережні інвестиції.

Ivan Shynkarenko Іван Шинкаренко, партнер КМ Партнери

- Найбільш та найменш затребувані практики 2017 року.

- Що стосується нашої фірми, як і раніше, домінують проекти, пов’язані із захистом бізнесу, зокрема оскарження результатів перевірок. Хоча варто відзначити, що певним чином активізувалася консалтингова робота, не в останню чергу як наслідок перебудови на глобальному рівні певних контрактних структур багатонаціональними компаніями, спричиненої планом BEPS.

Найболючішим питанням для платників податків у минулому році виявилася проблема з блокуванням податкових накладних. Традиційно «гарячими» були питання трансфертного ціноутворення (ТЦУ).

Особисто для мене цей рік запам’ятався тим, що його можна назвати роком початку становлення практики спорів з питань ТЦУ в Україні. В судах наразі розглядається більше ніж 200 спорів, пов’язаних із трансфертним ціноутворенням.

Здебільшого, це спори з процедурних питань (подання звіту, визнання операцій контрольованими, штраф). Однак є також спори щодо застосування методів трансфертного ціноутворення. Наприклад, наприкінці року наша команда успішно захистила інтереси клієнта в суді першої інстанції в першому українському спорі, що стосувався важливих питань застосування методу чистого прибутку. За даними ДФС, цей метод застосовують 90% платників податків, які підпали під контроль ТЦО, а суть цього спору та висновки суду можуть створити низку важливих прецедентів.

- Прогнози на 2018 рік.

- Волію бути оптимістом, тому очікую створення нового бізнесу та приходу в Україну широкого фронту іноземних інвесторів, що позитивно вплине на всі складові юридичного ринку.

Didkovskiy Oleksiy Олексій Дідковський, керуючий партнер ЮФ Asters

- Прогноз розвитку ринку на 2018 рік.

- Безсумнівно, в наступному році на український ринок юридичних послуг впливатимуть значні зміни в законодавчій сфері. Зокрема, на юридичному ринку позначаться перетворення у структурі та принципах функціонування судової влади України, а також впровадження «адвокатської монополії».

Очікується, що задекларований урядом курс на дерегулювання економіки повинен спростити ведення бізнесу в країні, що теоретично може привести до зменшення обсягів роботи для юристів. Однак насправді часті та не завжди послідовні зміни в короткостроковій перспективі лише ускладнюють життя для представників ділових кіл, змушуючи їх залучати зовнішніх юридичних радників для вирішення нових проблем і бізнес-завдань.

Важливу роль у 2018 р. відіграватимуть регуляторні практики, можна очікувати подальшого збільшення прибутковості супроводу кримінальних проваджень, а також в судовій та арбітражній практиках. Збільшення обсягів роботи передбачається у клієнтів з сільськогосподарського сектора економіки, адже він залишається одним з найпривабливіших для іноземних інвесторів, особливо якщо уряд запровадить довгоочікувану земельну реформу в Україні.

Головним викликом не лише для юристів, але й для всієї України залишається темп реформ та їхня успішність, адже вони безпосередньо впливають на інвестиційну привабливість країни. Коли перспективи для внутрішніх і зовнішніх інвесторів України стануть більш очевидними, то можна буде очікувати на зростання економіки та, як наслідок, юридичного ринку.

T.Bondarev1_main Тімур Бондарєв, керуючий партнер Arzinger

- Тенденції наступного року – зростання кримінальної практики та комплаєнсу. Вже спостерігається зростання арбітражної практики, зокрема у сфері інвестиційного арбітражу. АМКУ розгортає шалену активність. Враховуючи нові регулювання, зокрема законодавство про державну допомогу, а також інші напрямки та різносторонню «спеціалізацію» регулятора, можна побачити суттєве збільшення проектів. Також збільшиться зацікавленість до енергетичної сфери, сільського господарства, IT-бізнесу, інфраструктури.

Міжнародні фінансові інституції продовжують активно фінансувати українські проекти. Ми бачимо все більше й більше апетиту з їхнього боку до України. Проекти в галузі високих та новітніх технологій також стають все більш комплексними та вимагають залучення юристів з широким кругозором. Цікавим трендом є поступове повернення ринку нерухомості. На ринку вже відбулося декілька класичних інвестиційних угод.

Ми бачимо зростання ринку юридичних послуг, хоча важко сказати, наскільки це зростання є системним, а також чи можна розраховувати нього у довгостроковій перспективі. Необхідно розуміти, що український юридичний ринок є одним з найбільш непрозорих. Через юристів проходять значні «транзити» клієнтських сум, які фактично не є доходом фірми. Саме тому дуже важко зробити висновок щодо фінансової «успішності» фірми.

Загалом, ми дивимося у новий рік з великим позитивом, зокрема завдяки судовій реформі. Адже відбулося перезавантаження Верховного Суду, реформування процесуального законодавства, збільшення судового збору, запровадження адвокатської монополії та ін.

Sviriba S Сергій Свириба, керуючий партнер ЄПАП Україна

- Юридичний ринок: підсумки 2017 року.

- Лідери. Топ-компаній не зазнав суттєвих змін. Можливо, відбулася ротація всередині списку. Існує відчуття, що в середньостроковій перспективі відбудуться зміни. Нові фірми з'являються з неймовірною швидкістю, але поки це інший сегмент, який не впливає на розподіл сил.

Ціна. Вартість послуг – камінь спотикання. Вся рутинна робота падає в ціні та залишається в інхаусів. Проте послуги, які не обмежуються звичайним тлумаченням законів, а вимагають творчих рішень, мають великий попит і залишаються такими ж дорогими. Демпінг – тема для окремої розмови, але, на жаль, це реалії ринку.

Тенденції. Держава вносить у роботу бізнесу та інвесторів свої корективи, які позначаються на його проблемах та потребах. Останні кілька років вирішення спорів і кримінальна практика переживають золоті часи. Учасники ринку продовжують посилювати свої кримінальні практики та споконвіку транзакційні фірми – практику вирішення спорів (судових та арбітражних), чому передувало збільшення кількості спорів, до яких залучені держава та держкомпанії.

Проблеми. Почастішали випадки ототожнення юриста, адвоката з клієнтом з усіма сумними наслідками. Тут ринок має навчитися професійної консолідації з метою захисту та неприпустимості стороннього впливу, втручання у професію.

- Очікування на 2018 рік.

- Мої очікування щодо розвитку юридичного ринку у 2018 р. тісно пов’язані з розвитком держави. Маю надію, що зміни в державі допоможуть покращити інвестиційний клімат та економічну ситуацію, що призведе до збільшення транзакційної роботи для країни загалом та юристів зокрема. Все це можливе лише за умови свободи підприємницької діяльності та зменшення тиску на бізнес. Також серед очікувань та побажань на Новий рік – нові офіси й нові бізнес-партнери.

Ілляшев Михайло Ілляшевадвокат, керуючий партнер ЮФ «Ілляшев та Партнери», Заслужений юрист України

- Тенденції розвитку юридичного ринку у 2017 році.

- Протягом останніх років спостерігається тенденція щодо скорочення кількості судових спорів. Це навряд чи пов'язано з тим, що компанії та фізичні особи стали більш порядними або у них пропала довіру до судів. Ринок пожинає як результати економічного спаду минулих років, так і втрату Україною суверенітету над достатньо великою територією, разом з підприємствами та населенням, що призвело до скорочення кількості транзакцій і спорів. Чого лише варте виведення з ринку більше ніж 80-ти банків! Їхні операції супроводжували, як правило, зовнішні юридичні радники. Хтось може заперечити, що цей процес сам по собі створив великий обсяг роботи для юридичних фірм. Однак потрібно брати до уваги, що процеси, які з цим пов'язані (банкрутство, реструктуризація, кримінальне переслідування тощо) – це питання сьогоднішнього, а не завтрашнього дня. Рано чи пізно вони закінчаться, а що потім?

- Популярні практики 2017 року.

- Кількість судових справ, які веде «Ілляшев та Партнери», у 2017 р. збільшилася. До того ж за даними статистики, у 2017 р. тенденція зниження кількості судових справ загалом сповільнилася, а місцями навіть відбулося невелике зростання. Однак про початок позитивної динаміки навряд чи можна говорити. На ринку зменшується кількість операцій, а отже, зменшується кількість судових справ у перспективі. Така тенденція зберігатиметься, допоки економіка в Україні не почне розвиватися. Навіть після початку зростання триватиме інерційний спад.

- Прогнози для юридичного бізнесу на 2018 рік.

- Юридичний ринок очікує змін у судовій системі. Безперечно, нові правила гри та нові обличчя у Верховному суді вплинуть на цю галузь практики. Основний ризик – це значне збільшення термінів розгляду справ у Вищій судовій інстанції. Поки незрозуміло, як така кількість суддів зможуть подужати кількість справ, яка вже накопичилося, не кажучи про нові справи. Якщо сторони у спорі не зможуть оперативно отримувати остаточне судове рішення, це може привести до подальшого скорочення судових справ. До того ж тенденція, коли найбільші угоди на ринку навіть між українськими бізнесменами структуруються на рівні нерезидентів із застосуванням Англійського права, також не додає оптимізму. Сьогодні найбільші спори все частіше розглядаються не в Україні, а в Лондоні, де першу скрипку грають наші англійські колеги.

Бугай Денис Бугай, адвокат, партнер VB PARTNERS, президент Асоціації правників України 2013/2017

- Очікування від бізнес-середовища та ринку юридичних послуг у 2018 році.

- На мою думку, лідерами є три ключові тренди. Перший – посилення конкуренції. Юридичний ринок – це «червоний океан». Результатом першого тренду є другий – підвищення ефективності бізнесу та управління. Третій тренд – поділ/об'єднання юридичних команд. Мені здається, що тренд поділу буде сильнішим.

Також ми бачимо, що сучасний ринок не любить універсалів. Для ефективного просування професійних послуг першою та найважливішою ми (команда VB PARTNERS) вважаємо стратегію спеціалізації. Ще 10 років тому в спеціалізації не було потреби. Однак все змінилося після криз, які підсилили конкуренцію, та з розвитком сучасних технологій, які усувають необхідність у простому посередництві.

Александров Дмитро Александров, керуючий партнер ALEXANDROV&PARTNERS

- Кінець 2017 р. ознаменувався значними змінами у вітчизняному законодавстві. 15.12.2017 р. набув чинності Закон №2147-VIII «Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України та інших законодавчих актів», який перезапустить українську систему судочинства. Цього ж дня запрацював новий Верховний суд як єдина касаційна інстанція.

07.12.2017 р. Верховна Рада України прийняла Закон України «Про внесення змін до розділу Х «Перехідні положення» Земельного кодексу України щодо продовження заборони відчуження сільськогосподарських земель». Законом було продовжено до 01.01.2019 р. строк дії мораторію на продаж чи іншим способом відчуження земель сільськогосподарського призначення.

Варто відзначити політику НБУ, спрямовану на послаблення валютного контролю. Було скасовано обмеження на видачу грошей з банківських рахунків (зокрема валюту), ліміт на максимальну суму переказів в іноземній валюті для банків та розширено перелік випадків, коли представники бізнесу можуть погашати кредити в іноземній валюті, отриманій від нерезидентів.

Окрім того, був прийнятий Закон «Про Державний бюджет України на 2018 рік», яким встановлено нові розміри мінімальної заробітної плати з 01.01.2018 р.: за місяць – 3723 грн; за годину – 22,41 грн.

Не оминули зміни Податковий кодекс України. Законопроект №6776-д «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2018 році» передбачає поступове підвищення ставок акцизного податку на тютюнові вироби та мінімального акцизного податкового зобов'язання зі сплати акцизного податку на тютюнові вироби. Також підвищуються ставки екологічного податку на 11,2% та рентної плати (крім видобутку корисних копалин) на 16,8%. Вводиться 24-місячна відстрочка на сплату ПДВ при імпорті деяких категорій обладнання. До того ж передбачено, що без сплати мита можна буде отримати не більше 3-х поштових відправлень, вартістю по 150 євро.

Залишається сподіватися, що запропоновані законодавчі ініціативи матимуть позитивний результат, сприятимуть поліпшенню інвестиційного клімату та покращенню економічної ситуації в нашій країні.

OVorozhbyt_IMG_2078 Ольга Ворожбит, партнер, керівник практики вирішення спорів та державного регулювання бізнесу DLA Piper

- Найбільш та найменш затребувані практики 2017 року.

- У 2017 р. на гребні хвилі, як і раніше, були «конфліктні практики»: судова практика, міжнародний арбітраж, банкрутство, реструктуризація, практика кримінального права (White Collar Crime, розслідування, безпека бізнесу тощо). Все частіше можна почути про антикорупційний комплаєнс та бажання українських бізнесменів діяти «in line with the law», що свідчить про початок системних змін у суспільстві, які не зможуть оминути юридичну спільноту.

- Прогнози на 2018 рік.

- Не можна передбачити, як швидко реформи принесуть кардинальні зміни. Є відчуття того, що темп перетворень зростатиме. Верховний Суд винесе свої перші рішення. Можливо, запрацює Державне бюро розслідувань. Суди звикатимуть до подачі документів в електронній формі, а приватні виконавці виконають свою першу сотню рішень. 

gadomsky_02-min-683x1024 Діма Гадомський, CEO Axon Partners

- Без образ, але я розділяю юркомпанії на ринку за поколіннями. Зараз є три покоління. Вони мають різні цінності, підходи до вирішення принципових питань. Наприклад, перше покоління не приймає хантинг в жодному вигляді, тоді як для третього покоління це нормально. Перше і друге покоління виросли на напівзаконних методах надання юрпослуг, тоді як для третього покоління це неприйнятно. Однак є винятки: компанії з першого покоління дуже добре еволюціонували та прекрасно вписалися в моє уявне третє покоління.

Друге покоління зараз переживає кризу жанру. Вона почалася не в цьому році. Проте в цьому році відбулися гучні виходи та ребрендинги, за якими, як мені здається, приховуються кризові явища. З одного боку, у них є внутрішні проблеми з дорослішанням партнерів, яким старі партнери не дають можливості розвиватися. З іншого боку, юристи третього покоління відкушують ринок.

Чим відрізняються юркомпанії третього покоління від другого. Вони з’явилися і живуть у соціальних мережах. Подивіться на кількість лайків! На сторінці компанії з 15-річною історією може бути стільки ж або менше лайків, ніж у компанії, яка з’явилася нещодавно. Третє покоління генерує геть інший контент (цікавий, розважальний). До того ж вони використовують не лише класичні канали розповсюдження контенту, але й нові (наприклад, платформа Darwin Lawyers, яку створили Батуринець і партнери), а також роблять вебкасти на YouTube. Ми робимо і вебкасти, і ведемо Телеграм-канал. Нові юристи не особливо ходять на класичні юридичні заходи, натомість створюються нові формати – мітапи, краш-тести, хакатони.

Також вже майже зрозуміло, як виглядатимуть юркомпанії четвертого покоління. Думаю, це буде щось схоже на Bot&Partners – юристів, які не надають послуги, а продають юридичні продукти (це саме та комодитизація, про яку писав Richard Susskind).

Мені було приємно побачити в цьому році юрфірми, які працюють по скраму: ALEXANDROV&PARTNERS та «Соколовський і Партнери». Одна юрфірма запровадила холакратію – Правое дело (Дніпро). OpenDataBot набирає обертів, PatentBot вийшов на ProductHunt, AEQUO створила грантову програму для лігалтех-стартапів, HiiL провів другий конкурс інноваційних проектів.

Окрім того, відбувається очищення юрринку. Першим свідченням цього є антирейтинги юридичних компаній, які з’явилися в цьогорічних рейтингах. Також я схвалюю появу Неймовірної людини-юриста. Для мене це просто промінчик світла та провісник очищення ринку. Андрій Стельмащук став президентом АПУ – це друге свідчення бажання ринку очищуватися. Саме Андрій колись запостив у Фейсбуці прохання його потенційного клієнта «вирішити» якийсь судовий процес та свою відповідь на це прохання. Нічого особливого, але він вперше публічно заявив про цю проблему. Останнє, про що варто зазначити, два тижні тому Marchenko Danevych заявили про свої етичні стандарти – це свідчення, що етичність ведення бізнесу стає конкурентною перевагою.

Batyuk Oleg Олег Батюк, керуючий партнер київського офісу Dentons

- В Україні можна скільки завгодно змінювати законодавство. Воно може бути дуже хорошим і правильним. Вважаю, що до нової редакції процесуальних кодексів законодавство не було безпомічним. На мою думку, акцент потрібно робити не на продукування нових законів, а на викорінення корупції. Нові судові закони не викорінять корупцію. Можливо, вони дещо змінять ситуацію на краще або навпаки. Проте корупція від цього не зникне. З нею необхідно боротися по-іншому, не за допомогою процесуальних кодексів. Поки цієї боротьби не буде, жодне законодавство не допоможе.

0
0

Додати коментар

Відмінити Опублікувати