27 листопада 2017, 10:24

Publik Talk «Кар'єра юриста: update 2017»

Опубліковано в №48 (598)

Юридична професія змінюється, набираючи все більшого темпу. Впродовж останніх років молодь доволі рано приймає рішення про старт кар’єри, побоюючись конкуренції. Однак майбутні правники ще й досі мають хибне уявлення, яка ж вона реальна робота lawyer, адже закони рідко розкриваються саме на тій статті, яка вирішує перебіг справи, а гроші самі не падають з неба юристам у кишені.


Маєте Телеграм? Два кліки - і ви не пропустите жодної важливої юридичної новини. Нічого зайвого, лише #самасуть. З турботою про ваш час!


Своєрідний екскурс в юридичну професію провели студентам спікери-професіонали на Publik Talk «Кар'єра юриста: update 2017», організованому Юридичною Газетою в межах роботи Legal HR Fair Ліги студентів АПУ. Експерти поділилися власними секретами та практичними навичками як тримати руку на пульсі та крокувати у бажаному напрямку.

«Портрет професії: юрист» – тема виступу Катерини Криворученко, спеціаліста експертно-аналітичного центру HeadHunter Україна. Представивши аналіз Міжнародного кадрового порталу hh.ua, доповідач звернула увагу на те, що український ринок праці поступово реформувався: «Рівень конкуренції на сьогодні складає 5 осіб на 1 вакантне місце, тому необхідно спрямувати всі зусилля, щоб опинитися в компанії-мрії».

Як показав аналіз бази резюме, сьогоднішні юристи – це фахівці з набором специфічних знань, досвідом роботи та універсальними навичками. У професії представлені майже у рівній кількості як чоловіки, так і жінки. Майже 70% резюме, розміщених на порталі hh.ua – це фахівці з вищою освітою, знанням іноземних мов і досвідом робити понад 6 років. 17% роботодавців зазначили, що в їхніх компаніях з початку року збільшилися випадки працевлаштування молодих фахівців, які ще не мають необхідного досвіду роботи, але мають бажання вчитися.

Найпоширеніші спеціалізації серед тих, хто шукає роботу – це юридичні консультації, договірне та корпоративне право. Водночас є представники інших напрямків: адвокатура, нерухомість, трудове та податкове право. «Наразі сучасний ринок праці вимагає таких soft-skills як креативність, бажання навчатися, стресостійкість, багатозадачність, здатність працювати в команді. Головне завдання – вміти реалізувати свої теоретичні знання на практиці. Роботодавці вивчають своїх потенційних працівників, тому молодим фахівцям необхідно цікавитися компанією, її статусом, відгуками про неї», – зазначила експерт.

Катерина Криворученко додала, що в доповіді «Shape of Jobs to Come» («Зміни ринку праці») для уряду Великобританії дослідницька компанія Fast Future визначила ТОП-20 професій майбутнього, куди увійшли віртуальні адвокати та юристи: «Ваша професія жива, вона буде розвиватися та видозмінюватися».

Власним досвідом зі студентами поділилася Ірина Мусійчук, керівник юридичного відділу McDonald’s: «Я починала кар’єру як юрист юридичної компанії. Після 6 років роботи прийняла рішення бути корпоративним юристом. Як наслідок, стала більш залучена до бізнесу та його процесів. Розуміння бізнесу та правильна оцінка ризиків відіграє важливу роль у роботі In-house».

Експерт порадила майбутнім правникам вже зараз проаналізувати, що їх цікавить більше. «Використовуйте свій відпочинок на стажування, професійне вдосконалення і тоді зрозумієте, що вам ближче. Адже зараз не потрібні «просто юристи», потрібні професіонали з широким світоглядом. Не важливо, хто ви: In-house чи юрист юркомпанії. Якщо ви навчаєтеся та розвиваєтеся, то матимете успіх», – запевнила доповідач.

Всеволод Волков, партнер Integrites, дав настанову студентам не обмежувати себе в амбіціях у виборі гідного ВНЗ. Важливим етапом для кар’єри, на його думку, є отримання диплому іноземного ВНЗ.

«Коли ви почнете працювати, у вас так чи інакше з’явиться улюблена галузь права. Необхідно лише звернути увагу, чи є на неї попит. Адже те, що ви вивчали, має принести результат вашій кар’єрі», – переконаний спікер.

Як окрему складову юрист виділив розуміння важливості ролі клієнта в юридичному бізнесі: «Чим більше матимете особистих прикладів довготривалих відносин з клієнтом, тим вищі шанси стати партнером юридичної фірми».

Продовжуючи екскурс, Юлія Червоноока, директор PR/BD Aequo, представила 10 важливих навичок для роботи майбутнього:

  • комплексне вирішення проблем;
  • критичне мислення;
  • креативність ;
  • управління людьми;
  • вміння координувати дії з іншими учасниками;
  • емоційний інтелект;
  • вміння приймати рішення;
  • орієнтованість на сервіс;
  • вміння вести переговори;
  • гнучкість мислення.

На її переконання, інновації змінюють бізнес-моделі та впливають на створення нових професій, вимог до навичок та підвищення продуктивності праці. Згодом 30% завдань у 60% професій можуть бути автоматизовані, а 63% робочих місць, до яких готують випускників, взагалі перестануть існувати. «Вміння передбачити та підготуватися до вимог майбутнього – критично важливо як для бізнесу, так і для кожного з нас», – зазначила пані Юлія.

Також доповідач представила аутсорсингову платформу Aequo Friеnds, запросивши студентів взяти участь в онлайн-стажуванні.

Як знайти своє місце у часи змін розвитку юридичної професії, розповіла Олена Лазарєва, керівник відділу розвитку бізнесу та PR юридичної фірми EVRIS. «Як показала статистика, майже 86% міжнародних компаній бояться змін у поведінці, а саме розвитку молодого покоління, яке невдовзі може стати їхнім клієнтом», – зазначила експерт. На її думку, постійний розвиток, висока мотивація кандидата та готовність до подальшого навчання – це ті критерії, які є перевагами в успішній кар’єрі юриста.

Близько 300 ВНЗ України щороку випускають 10 тис. випускників. Команда Arzinger підготувала власний рейтинг Топ-5 юридичних ВНЗ України, до яких увійшли Київський національний університет імені Тараса Шевченка, Київський інститут міжнародних відносин, Харківська юридична академія імені Ярослава Мудрого, Київський університет «Києво-Могилянська академія», Одеська юридична академія.

Що стосується проблем сучасної юридичної освіти в Україні, Віра Тамко, СОО Arzinger, відзначила низький рівень викладання англійської мови у ВНЗ, звернувши увагу на те, що на деяких факультетах іноземна мова передбачена лише на 1-му курсі. На думку експерта, відсутність предмету з правил оформлення юридичних документів, моделювання реальних ситуацій в юридичній практиці, майстер-класів та зустрічей з представниками юридичної професії негативно позначається на розумінні специфіки функціонування юрбізнесу майбутніми фахівцями. Всі ці проблеми можуть призвести до небажання навчатися на юридичних факультетах.

Відповідаючи на запитання, як підготувати кваліфікованого молодого юриста, спікер зауважила, що багато компаній створюють спеціальні програми для покращення освіти студентів з різних галузей права. Скориставшись можливістю, Віра Тамко представила освітньо-студентський проект компанії Arzinger – Kaleidoscope: «З вересня до червня кожного року наша компанія проводить серію workshops, під час яких студенти можуть попрацювати над вирішенням кейса спільно з юристами компанії, а також отримати поради щодо подальшого професійного розвитку. Одночасно в Києві, Львові та Одесі проходить День відкритих дверей в офісах Arzinger. На цьому етапі студенти мають можливість дізнатися про життя юридичної компанії та тонкощі юридичної професії, познайомитися з партнерами й співробітниками компанії, отримати інформацію про практики, які можна обрати для подальшої спеціалізації».

Завершуючи дискусію, старший партнер Moris Group Мар’ян Мартинюк поділився з молоддю власним шляхом до кар’єри-мрії та наголосив, що вчитися варто завжди.

У межах Publik Talk «Кар'єра юриста: update 2017» Юридична Газета нагородила юридичні компанії, що очолили Топ-5 позицій за результатами дослідження «HR-бренд юридичної фірми – 2017».

0
0

Додати коментар

Відмінити Опублікувати