16 грудня 2014, 10:26

Якість надання безоплатної правової допомоги варто моніторити, - суддя ВСУ

Прес-служба Верховного Суду України

12–13 грудня 2014 року в Києві відбулась Міжнародна конференція «Якість безоплатної правової допомоги». У своєму виступі на заході суддя Верховного Суду України Тетяна Гошовська заявила, що велике значення мають моніторинг якості надання безоплатної правової допомоги й організація навчання адвокатів, які здійснюють її. Адже від цього залежить ефективність функціонування цієї інституції, її авторитет і в професійних колах, і серед громадян.

Тетяна Гошовська звернула увагу яка відбувалася, на те, що врізані повноваження, які залишила судова реформа 2010 року найвищій судовій інстанції України, позбавила Верховний Суд України повноважної участі у кримінальному процесі, а громадян України – повноцінного захисту в ньому. Із 2010 року громадян, стосовно яких порушено норми кримінально-процесуального права, позбавлено доступу до Верховного Суду України .

Перегляд справ у Верховному Суді України з підстави неоднакового застосування лише норм матеріального права, безперечно, звужує кількість справ, що можуть надійти до найвищої судової інстанції країни, зазначила доповідач. Адже левова частка скарг на рішення судів нижчих інстанцій стосується саме порушень норм процесуального права.

Тому, на переконання Тетяни Гошовської, вітчизняний законодавець має враховувати міжнародний, зокрема, і європейський, досвід ефективного функціонування судових систем, визначення обсягу повноважень верховного суду, забезпечення, таким чином, судового захисту прав і свобод громадян.

Тетяна Гошовська висловила впевненість у тому, що новообрана Верховна Рада, до складу якої увійшло чимало адвокатів та юристів, ухвалить низку законодавчих змін, спрямованих на розширення повноважень Верховного Суду України, забезпечивши, таким чином, доступ громадян до найвищої судової інстанції країни та її повноцінного функціонування.

Підписуйтесь на "Юридичну Газету" в FacebookTwitterTelegramLinkedin та YouTube.


0
0

Додати коментар

Відмінити Опублікувати