24 липня 2014, 16:57

Відбулась Спільна нарада між представниками адвокатської спільноти та Міністерством юстиції України

Прес-служба Національної асоціації адвокатів України

22 липня 2014 року в м. Київ відбулася Спільна нарада на тему «Посилення прав та гарантій адвокатської діяльності в контексті майбутніх змін до законодавства України про адвокатуру та адвокатську діяльність». Учасниками цієї наради стали, з однієї сторони, представники органів адвокатського самоврядування, громадських об’єднань адвокатури (Національна асоціація адвокатів України, Асоціація адвокатів України, Асоціація правників України, регіональні органи адвокатського самоврядування та практикуючі адвокати) та, з іншої, – Міністерство юстиції України (представлене Заступником Міністра юстиції паном Ігорем Алексєєвим). На нараді також були присутні представники Офісу Ради Європи в Україні. Загалом захід відвідало близько 50 учасників.

Метою Спільної наради стало висловлення представниками української адвокатури підтримки пропозицій щодо змін та доповнень до законодавства України, яке прямо чи опосередковано регулює питання адвокатури та адвокатської діяльності, посилення прав адвокатів та гарантій професійної діяльності, а також права на захист та принципів рівності та змагальності в судовому провадженні. Слід зазначити, що такі консолідовані пропозиції до Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність», процесуальних кодексів та інших нормативно-правових актів були спільно розроблені спеціально створеними робочими групами при НААУ та Міністерстві юстиції, погоджені широким адвокатським загалом на З’їзді адвокатів України 26 квітня 2014 року та направлені НААУ до Міністерства юстиції України для подальшого внесення на розгляд до Верховної Ради України. Відкриваючи нараду, Заступник Голови НААУ, РАУ Валентин Гвоздій висловив думку представників вітчизняної адвокатської спільноти щодо важливості підтримки цих спільних законодавчих напрацювань і з боку Міністерства юстиції України.

На Спільній нараді від представників української адвокатури в якості доповідачів також виступили: Катерина Коваль (Заступник Голови НААУ, РАУ), Денис Бугай (Президент АПУ), Олег Чернобай (Президент ААУ), Євген Солодко (Заступник Голови Комітету із захисту прав адвокатів та гарантій адвокатської діяльності при НААУ), Олег Купрієнко (Голова Ради адвокатів Чернігівської області) та Сергій Гребенюк (радник юридичного бюро «Єгоров, Пугінський, Афанасьєв і Партнери).

На Спільній нараді мали можливість виступити і більшість інших її учасників (голови рад адвокатів регіонів, представники кваліфікаційно-дисциплінарних палат адвокатури, практикуючі адвокати), які також висловили свою підтримку необхідності внесення зазначених змін та доповнень до законодавства України.

Кожен учасник наради мав можливість висловитись та донести своє бачення проблематики колегами і особисто заступнику Міністра юстиції України. Особливо вагомими були виступи голів рад адвокатів регіонів (Київ, Житомир, Рівне, Волинь, Чернігів, Київська область, Хмельницький та ін.)

У своїх виступах доповідачі та учасники мали можливість ще раз детально озвучити перед Міністерством юстиції пропозиції української адвокатури щодо змін та доповнень до законодавства України про адвокатуру та адвокатську діяльність. Як вже зазначалося, переважна більшість таких пропозицій вже була врахована в проекті змін та доповнень, надісланому НААУ до Міністерства юстиції. У зв’язку з цим, учасники Спільної наради наголосили на необхідності внесення Міністерством юстиції до Парламенту саме тих змін та доповнень до діючого законодавства України про адвокатуру та адвокатську діяльність, які були спільно розроблені НААУ та Мін’юстом.

Ключові питання таких змін та доповнень стосуються, головним чином, посилення професійних прав адвоката, гарантій адвокатської діяльності, права на захист, принципів змагальності та рівності сторін в судовому провадженні (зокрема, необхідності забезпечення кімнат (приміщень) для адвокатів в судах з метою належного здійснення права на захист; заборони зустрічей прокурора та судді поза процесуальними рамками; необхідності проведення допиту адвоката та здійснення інших процесуальних дій з ним лише в присутності представника ради адвокатів регіону; необхідності розширення та деталізації поняття адвокатської таємниці; необхідності врегулювання (спрощення) питання підтвердження повноважень адвоката в різних провадженнях; необхідності узгодження з НААУ проектів законодавчих актів, що стосуються адвокатури та адвокатської діяльності; необхідності забезпечення права адвоката на застосування засобів захисту; необхідності врегулювання питань адвокатських запитів та забезпечення адвокатам доступу до інформаційних баз даних (державних реєстрів); необхідності монополізації професії з метою більш якісного та ефективного забезпечення права на захист; забезпечення можливості використання посвідчення адвоката в якості посвідчення особи; посилення вимог до особи, яка бажає стати адвокатом; обов’язковості подачі адвокатом відомостей до Єдиного реєстру адвокатів України з метою отримання права на зайняття адвокатською діяльністю, тощо).

Заступник Голови НААУ, РАУ Валентин Гвоздій, якого підтримали й інші учасники Спільної наради, також відзначив, що вкрай важливим є внесення не лише змін та доповнень до Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність», а й до інших нормативно-правових актів, що прямо чи опосередковано регулюють адвокатуру та адвокатську діяльність, зокрема до процесуальних кодексів. Адже лише так можливо забезпечити реалізацію на практиці положень Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність», багато з яких носять досить декларативний та недеталізований характер. Як вже зазначалося, пропозиції щодо таких змін та доповнень до законодавства також були скеровані НААУ до Міністерства юстиції України, в т.ч. і в рамках прикінцевих положень до зазначеного закону.

Сторони домовилися, що після проведення наступного подібного заходу НААУ, який запланований на 28 липня 2014 року та який буде присвячений проблемам організаційних форм та оподаткування адвокатської діяльності, представники адвокатури в особі НААУ надішлють до Міністерства юстиції України свою узагальнену позицію на підтримку раніше розроблених та скерованих до Мін’юсту змін та доповнень до законодавства України про адвокатуру та адвокатську діяльність.

0
0

Додати коментар

Відмінити Опублікувати