14 жовтня 2014, 11:46

Спеціалізовані прокуратури будуть ліквідовані

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України

Сьогодні депутати ухвалили Закон «Про прокуратуру». «За» проголосувало 316 народних обранців.

Законодавчим актом (реєстр. №3541) визначено правові засади організації прокуратури України, систему прокуратури, статус прокурорів, порядок здійснення прокурорського самоврядування, а також систему і загальний порядок забезпечення діяльності прокуратури. Зокрема, буде сформовано трирівневу систему органів прокуратури: Генеральна прокуратура України, регіональні прокуратури, місцеві прокуратури. При цьому ліквідуються спеціалізовані прокуратури (транспортні, природоохоронні), а також міські або районні в містах, районні або міжрайонні прокуратури там, де вони діють одночасно.

Згідно із законом, "прокуратура України становить єдину систему, яка в порядку, передбаченому цим Законом, здійснює встановлені Конституцією України функції з метою захисту прав і свобод людини, загальних інтересів суспільства та держави".

Законом на прокуратуру покладено такі функції:

"підтримання державного обвинувачення в суді;

представництво інтересів громадянина або держави в суді у випадках, визначених цим Законом;

нагляд за додержанням законів органами, які проводять оперативно-розшукову діяльність, дізнання, досудове слідство;

нагляд за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних справах, а також при застосуванні інших заходів примусового характеру, пов'язаних з обмеженням особистої свободи громадян".

Законодавчим актом встановлено, що "на прокуратуру не може покладатися здійснення функцій, не передбачених Конституцією України".

Законом також: скасовано функції прокуратури щодо нагляду за додержанням і застосуванням законів (так званий "загальний нагляд"); запроваджується особливий порядок призначення прокурорів на посаду та звільнення їх з посади; значно розширено повноваження прокурора для здійснення представництва інтересів громадянина або держави в суді; визначено підстави та порядок здійснення дисциплінарного провадження щодо прокурорів; запроваджується система органів прокурорського самоврядування (всеукраїнська конференція працівників прокуратури та Рада прокурорів України) тощо.

Відповідні зміни внесено до Кримінального і Кримінального процесуального кодексів, Кодексу України про адміністративні правопорушення, Кодексу адміністративного судочинства, законів "Про державний захист працівників суду і правоохоронних органів", "Про Військову службу правопорядку у Збройних Силах України", "Про судоустрій і статус суддів" тощо.

Закон ухвалено в редакції Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності.

Підписуйтесь на "Юридичну Газету" в FacebookTwitterTelegramLinkedin та YouTube.


0
0

Додати коментар

Відмінити Опублікувати