01 квітня 2014, 12:48

Радбез ООН обговорив ситуацію в Криму на неформальній зустрічі

Прес-центр Ради Безпеки ООН

У другій половині дня у середу в ООН відбулося неформальне засідання Ради Безпеки щодо ситуації в Криму. У ньому взяли участь політичний активіст і член Верховної Ради Мустафа Джемілєв і журналістка із Криму Валентина Самар. На засіданні, яке провели за ініціативою місії Литви, обговорювали ситуацію з правами людини, а також з правами журналістів на півострові.

Постійний представник Литви в ООН Ріта Казрагієне після засідання повідомила журналістам, що члени ООН вперше могли дізнатися про те, що хвилює мешканців Криму безпосередньо від тих, хто там проживає.

Посилаючись на дані ОБСЄ і «Міжнародної амністії», Казрагієне повідомила, що представники місцевих ЗМІ зазнають переслідувань, їх залякують, на них здійснюються напади. Саме тому, наголосила вона, такі засідання, як сьогоднішнє, є вкрай важливими.

Зустріч відбулася в рамках так званої «формули Аррії». Цей формат дозволяє проводити у приватному порядку відвертий обмін думками за участю осіб, яких, на думку тих чи інших членів Ради, було б корисно заслухати. На подібних зустрічах зацікавлені сторони можуть з перших рук отримати інформацію про те, що відбувається на місці подій.

«Особливе занепокоєння викликає питання об’єктивної інформації про те, що там відбувається, особливо щодо того, що стосується прав людини, прав меншин, зокрема кримських татар і роботи ЗМІ», – сказала посол Литви.

При цьому Казрагієне наголосила, що необхідно почути думку всіх сторін конфлікту. «Ми думаємо, що правда ніколи не буває чорно-білою, – наголосила вона. – Наше право і обов’язок побачити всі відтінки сірого. Ми повинні приймати рішення тільки тоді, коли знатимемо про ситуацію настільки багато, наскільки це можливо. Саме в цьому мета таких засідань, як сьогоднішнє».

Низка делегацій, зокрема російська, не взяли участі у зустрічі. У російській Місії зустріч назвали «пропагандистським шоу», який підриває престиж Радбезу ООН. На думку російської сторони, засідання не може розкривати об’єктивну інформацію про те, що відбувається у Криму.

Відповідаючи на аргумент російської делегації, що Крим як частина Росії знятий з порядку денного Ради Безпеки, Постпред Литви нагадала, що більшість членів Ради, так само як і Генеральної Асамблеї, як і раніше вважають Крим частиною України, а референдум – незаконним.

Постпред Литви відзначила, що свого часу радника Генерального секретаря Роберта Серрі змусили залишити Крим, не зміг потрапити на півострів з першої спроби і помічник голови ООН з прав людини Іван Шимонович, який був там 10 днів тому. За словами Ріти Казрагієне, спостерігачам ОБСЄ фізично не дали приїхати до Криму.

Після завершення зустрічі у Раді Безпеки Мустафа Джемілєв і Валентина Самар зустрілися з Іваном Шимоновичем і Головою Генеральної Асамблеї Джоном Ешем.

0
0

Додати коментар

Відмінити Опублікувати