31 березня 2014, 18:58

Рада Безпеки проведе засідання щодо Криму

Прес-центр ООН

Сьогодні Рада Безпеки проведе неформальне засідання щодо ситуації в Криму. У ньому візьмуть участь голова Меджлісу кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв і журналістка Валентина Самар. Це підтвердив Голова Ради Безпеки ООН у березні Постійний представник Люксембурга Сільві Лукас.

Вона заявила, що повністю підтримує проведення засідання, на якому у членів Ради «буде можливість почути думку людей, які приїхали з місця подій», зокрема представників ЗМІ.

За словами посла Люксембурга, гостям буде поставлено багато питань. «Це дасть нам можливість глибше зрозуміти, що відбувається і що не відбувається у Криму», – додала Сільві Лукас.

Це засідання відбудеться у рамках так званої «формули Аррії». Цей формат дозволяє проводити у приватному порядку відвертий обмін думками за участю осіб, яких, на думку члена або членів Ради, котрі проводять зустрів, було б корисно заслухати.

Цей процес названий на честь посла Венесуели Дієго Аррії, який почав застосовувати подібну практику у 1992 році у ролі представника Венесуели в Раді.

Російська делегація заявила, що «категорично відмовляється асоціювати з Радою Безпеки пропагандистське шоу із запрошенням одіозних постатей, яке сьогодні організовує делегація Литви» та ігноруватиме цю зустріч.

На думку Росії, «таке зібрання завідомо не може дати скільки-небудь об’єктивної інформації про ситуацію в Криму – одному з суб’єктів Російської Федерації».

У заяві російського Постійного представництва при ООН відзначаються «зловживання у використанні «формули Арріа»». У ньому йдеться, що формула задумувалася для «конфіденційного обговорення складних політичних питань, а використовується часом як засіб реклами перед ЗМІ і НГО. Це підриває престиж РБ ООН».

0
0

Додати коментар

Відмінити Опублікувати