30 жовтня 2014, 22:39

Інна Рафальська вважає, що київських адвокатів зумисно позбавляють права брати участі у з’їзді

Голови Ради адвокатів міста Києва Інна Рафальська опублікувала у соціальних мережах звернення, в якому звинуватила керівництво НААУ в привласненні адвокатських коштів, що були сплачені у вигляді внесків, та зумисному перешкоджанню київським адвокатам приймати участь у з’їзді адвокатів.  Публікуємо його в оригінальному вигляді:

«На сайті Національної асоціації адвокатів України розміщена інформація щодо призначення до проведення 20-21 листопада 2014 року з’їзду адвокатів України для обрання членів Вищої ради юстиції України та кваліфікаційної комісії прокурорів від адвокатської спільноти.
Одне з цих питань вирішувалося з’їздом адвокатів в Одесі. Вибори членів Вищої ради юстиції були визнані судом такими , що не відбулися, у зв’язку із значними порушеннями та відсутністю кворуму.
Одночасно делегатам не вдалося отримати звіт про роботу Національної асоціації адвокатів, інформацію про витрачання коштів адвокатів, яких за 2013 рік було зібрано майже 9 мільйонів, не вдалося почути про заплановані заходи розвитку професійної організації 30 ти тисячної адвокатської спільноти України. З’їзд, який проходив майже 24 години без перерви, не зміг прийняти жодного рішення на користь української адвокатури. Проте київська і інші делегації створили значні незручності у прийняті «гарантованих» зручних для керівництва НААУ рішень щодо розпорядження адвокатськими коштами на власний розсуд, фінансового впливу на роботу дисциплінарних органів адвокатури з боку РАУ та наданні РАУ безмежних повноважень щодо керівництва адвокатами.

Це саме те, що цікавило керівництво НААУ найбільше.

А ось поза «компетенцією» Ради адвокатів України залишилися і питання планування розвитку адвокатури України за європейськими стандартами. 
За два роки роботи Рада адвокатів України не вчинила жодних належних результативних дій щодо сприяння адвокатам у здійсненні професійної діяльності. Національна асоціація адвокатів України не приймає участь у проектах реформування і демократизації вітчизняної юстиції. Нажаль, керівників Ради адвокатів України цікавлять тільки кадрові питання та питання надходження грошей від адвокатів у вигляді внесків.

Минулого року Рада адвокатів міста Києва перерахувала на рахунок новоствореної Національної асоціації адвокатів України майже мільйон гривень. Київські адвокати розраховували отримати від Національної асоціації адвокатів України належне представництво інтересів адвокатів України у вищому законодавчому та виконавчих органах влади, забезпечення належних гарантій адвокатської діяльності, рівності сторін обвинувачення та захисту у кримінальному судочинстві. 
Як витратило НААУ 9000 000 гривень за минулий рік невідомо. У 2014 році НААУ запланувало зібрати з адвокатів 19 мільйонів, теж без звітів про використання.
Нажаль, це не сталося. Розвиток подій продемонстрував відсутність бажання керівництва Національної асоціації адвокатури жити інтересами адвокатури.

Послідовність відстоювання інтересів адвокатів представником у Раді адвокатів України Коваль К.П. безумовно викликала роздратування керівництва НААУ.

Наразі, керівництво Національної асоціації адвокатів України вчинило крок, який не тільки , як планувалось останнім, прибрав з дороги «нелояльних», він викинув з професії майже 10 000 адвокатів.
У той день , коли Київ проводив Перший міжнародний адвокатський форум , Рада адвокатів України невідомим складом прийняла рішення про, всупереч закону, привласнення останньою права дозволяти або забороняти адвокатам України здійснювати діяльність, шляхом простого, на власний розсуд натиску кнопки у Єдиному реєстрі адвокатів України. 
В ніч з 25 на 26 жовтня 2014 року внаслідок такої дії з Єдиного реєстру адвокатів України зникли майже 10 000 адвокатів у різних регіонах України. Керівництву НААУ байдуже ,що адвокатів незаконно позбавлено права на професію, адвокатуру України - своєї конституційної функції – забезпечення захисту від обвинувачення у кримінальному судочинстві.
Цей зумисний , але необачний за наслідками, крок зроблений виключно для того, щоб унеможливити участь адвокатів у майбутньому з’їзді , де будуть знову призначатися члени ВРЮ. 
Шановні колеги, вас, десятки тисяч адвокатів, принесено на жертовник двох посад, які завчасно обіцяні конкретним особам.

27 жовтня Рада адвокатів України, у порушення діючого закону «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» направила до Ради адвокатів міста Києва список з 800 адвокатів, яким дозволено приймати участь у зборах та конференціях з обрання делегатів та вирішувати питання життя найбільшої в Україні адвокатської спільноти. 
У зв’язку з такими діями НААУ, мною , як головою Ради призначено засідання Ради на 31 жовтня на 18 годину, дата проведення узгоджена з усіма 22 членами Ради. До участі запрошені усі небайдужі адвокати.

Як стало мені відомо, 30 жовтня о 8 годині ранку у приміщенні готелю «Хаятт», члени Ради Циганков, Грабовський та Гурська провели «позачергове засідання» Ради адвокатів Києва та прийняли доленосне рішення про організаційне забезпечення делегування на з’їзд адвокатів у Мукачеве 8 делегатів, тобто таким чином та у такій кількості, як потрібно керівництву НААУ для успішного вирішення «кадрових» питань на з’їзді.

Звісно, будь яке рішення, прийняте у такий спосіб та таким складом є нікчемним.
Засідання Ради адвокатів міста Києва, як і планувалося, відбудеться о 18 годині 31 жовтня 2014 року у приміщенні Ради адвокатів міста Києва по вул. Білоруській,30. Запрошуємо адвокатів міста Києва до участі.

А тепер про Головне: щодо дій Ради адвокатів міста Києва про припинення неправомірних дій керівництва НААУ з втручання в адвокатську діяльність, позбавлення права на здійснення адвокатською діяльністю шляхом «знеособлення» (формулювання НААУ) у Єдиному реєстрі адвокатів України:

  1. Про факт порушення повідомлено Міністерство юстиції України.
  2. Подані заяви про кримінальні правопорушення у органи МВС, прокуратуру, Службу безпеки України.
  3. Рішення РАУ оскаржені до суду.

Київ завжди був найдемократичнішою професійною спільнотою. Обрані вами , колеги, органи адвокатського самоврядування , у переважній більшості свого складу, завжди направлені у своїх діях на захист інтересів адвокатів.

У 2012 році нас об’єднав закон в одну організацію. Проте, жодний закон не здатен підкорити нас свавіллю і нерозуму.

Вірю, що зухвалість та зневажливе ставлення до вас, шановні колеги, деяких самоправних очільників, не підірве вашу довіру до ідеї спроможності нашої професійної спільноти до спільних дій у побудові сильної незалежної адвокатури України.

З повагою, Голова Ради адвокатів міста Києва Інна Рафальська».

0
0

Додати коментар

Відмінити Опублікувати