27 жовтня 2014, 16:36

Голова Ради адвокатів міста Києва Інна Рафальська звернулась до Міністра юстиції

Сьогодні, 27 жовтня, Голова Ради адвокатів міста Києва Інна Рафальська на своїй сторінці в мережі Фейсбук повідомила про факт несанкціонованого втручання в систему Єдиного реєстру адвокатів України в ніч з 25 на 26 жовтня 2014 року, внаслідок чого з сайту НААУ зникла інформація щодо 10 000 адвокатів.

У зв’язку з даним інцидентом пані Рафальська звернулась до міністра юстиції Павла Петренка з проханням посприяти вирішенню даної проблеми.

Нижче приводимо текст звернення:

 

Міністру юстиції України

Петренку П.Д.

Шановний Павле Дмитровичу!
Інформуємо Вас, що 27.10.2014 року до Ради адвокатів міста Києва звернулися ряд адвокатів, які повідомили, що в ніч з 25 на 26 жовтня 2014 року відбулося несанкціоноване втручання в систему Єдиного реєстру адвокатів України, внаслідок чого інформація щодо адвокатів України не відображається для зовнішніх користувачів на сайті Національної асоціації адвокатів України, у тому числі для інформування органів досудового розслідування та судів.

Внаслідок несанкціонованого втручання невідомих осіб з сайту НААУ зникла інформація щодо 10 000 адвокатів.

Ця обставина може потягнути вкрай негативні наслідки щодо забезпечення конституційних функцій захисту від обвинувачення у кримінальних справах та представництва у адміністративному судочинстві, оскільки, відповідно до частини 2 статті 45 Кримінального процесуального кодексу України, захисником не може бути адвокат, відомості щодо якого не внесені до Єдиного реєстру адвокатів України або стосовно якого у Єдиному реєстрі адвокатів України містяться відомості про зупинення або припинення права на адвокатську діяльність.

Зазначена норма закону набула чинності та діє з 16 січня 2014 року. Таким чином безперебійна робота Єдиного реєстру адвокатів України є однією із складових, яка забезпечує гарантоване державою право на захист та вільний вибір захисника.

Відповідно до положень статті 17 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» Рада адвокатів України забезпечує ведення Єдиного реєстру адвокатів України з метою збирання, зберігання, обліку та надання інформації про чисельність і персональний склад адвокатів України, адвокатів іноземних держав, про обрані адвокатами організаційні форми та інше. Внесення відомостей до Єдиного реєстру здійснюється радами адвокатів регіонів та Радою адвокатів України.
Відповідно до Положення про Єдиний реєстр адвокатів України, який затверджений Радою адвокатів України, проте, на жаль, не пройшов відповідну реєстрацію у Міністерстві юстиції України, інформація про кожного адвоката України проводиться подвійним записом – на першому рівні регіональною радою адвокатів (первинне внесення), на другому рівні Радою адвокатів України (підтвердження).
Повідомляємо, що після втручання невідомих осіб 26 жовтня 2014 року у систему ЄРАУ другого рівня, Раді адвокатів міста Києва як адміністратору першого рівня, дані реєстру адвокатів вдалося зберегти, проте їх відновлення для публічного доступу пов’язано і значними технічними труднощами та потребує часу.

Слід зазначити, що ситуація, яка сталася 26 жовтня 2014 року з функціонуванням Єдиного реєстру адвокатів України протягом останніх місяців його роботи, виникає, на жаль, не вперше.

У зв’язку із фактами несанкціонованого втручання у роботу Єдиного реєстру адвокатів України адвокати звернулися до правоохоронних органів з заявами про злочин.

Адвокати зацікавлені у належній безпечній та безперебійній роботі Єдиного реєстру адвокатів України.

У зв’язку з цим, просимо Вас:

1) розглянути питання про залучення технічних можливостей системи єдиних та державних реєстрів України , які перебувають у віданні Міністерства юстиції України, для роботи Єдиного реєстру адвокатів України;

2) розглянути питання щодо функціонування Єдиного реєстру адвокатів України в системі єдиних і державних реєстрів України, відповідно до діючого законодавства;

3) поінформувати щодо ситуації, що склалася з функціонуванням Єдиного реєстру адвокатів України станом на 27.10.2014 року, судові та правоохоронні органи з метою недопущення порушення професійних прав адвокатів та права на захист у кримінальних справах, які перебувають у провадженні цих органів.

З повагою,

Голова Ради адвокатів міста Києва І.Рафальська

0
0

Додати коментар

Відмінити Опублікувати