19 грудня 2014, 12:03

«Адвокатура вимагає прозорих реформ. Кулуарність має лишитися в минулому» — Президент Асоціації правників України

Відділ зв'язків з громадськістю АПУ

Останніми тижнями топ-темою обговорення в юридичній спільноті стали законопроекти про внесення змін до Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність». Адвокати почули чимало думок від представників влади та органів адвокатського самоврядування щодо того, як зміни вплинуть на їх подальшу долю. Проте, найбільш вагомою лишається думка колег — адвокатів-практиків, яким щодня доведеться захищати інтереси громадян згідно цих норм.

Денис Бугай, Президент Асоціації правників України, головною проблемою підготовки одного з законопроектів вбачає кулуарність процедури розробки.

«Законопроект, який скоро планується передати на розгляд Верховної Ради України, був абсолютно не представлений на широке обговорення професійній спільноті, що є недопустимим та не відповідає європейській практиці», — наголошує Президент АПУ і додає, що текст законопроекту не лише не оприлюднювався на стадії розробки, але і досі відсутній у відкритому для правників доступі.

Разом з тим існують пропозиції змін до закону, над якими працює Рада з питань судової реформи. До Ради увійшли відомі вчені, практики, судді, представники прокуратури, представники НААУ та Міністерства юстиції.

Ідеї та напрацювання саме цієї робочої групи були винесені на широке обговорення спільноти в рамках круглого столу Асоціації, який відбувся 16 грудня. В ході дискусії правники відзначили чисельні позитивні пропозиції законодавчих змін. Зокрема, суттєво посилюються права і гарантії адвокатської діяльності, врегульовуються проблеми та підвищується значущість адвокатського запиту, а також закріплюється низка положень, які мають поліпшити систему адвокатського самоврядування та забезпечити незалежність системи органів дисциплінарної відповідальності.

Зокрема пропонується закріпити:

  • Виключне право адвокатів на представництво у судах;
  • Ротацію членів органів самоврядування через обмеження строку та кількості термінів перебування на посаді;
  • Спрощену систему оподаткування, обліку та звітності адвокатської діяльності;
  • Діяльність ескроу-агента: діяльність адвоката адвокатського бюро або об'єднання з тимчасового зберігання депонованих сторонами договору документів, майна або коштів до моменту виконання умов договору;
  • Ідентифікований безкоштовний доступ до всіх державних реєстрів і баз даних;
  • Безперешкодний доступ до клієнта у будь-який час у будь-якому місці;
  • Можливість проведення оперативно-розшукових заходів та слідчих дій відносно адвоката лише на підставі рішення апеляційного суду та виключно у кримінальному провадженні, в якого адвокат підозрюється у вчинені злочину.

Денис Бугай виражає сподівання, що реформування адвокатури все ж таки буде відбуватись комплексно, в інтересах суспільства та адвокатури. І на розгляд в парламент потраплятимуть законопроекти, погоджені не лише одним органом виконавчої влади, але і професійною спільнотою.

Підписуйтесь на "Юридичну Газету" в FacebookTwitterTelegramLinkedin та YouTube.


0
0

Додати коментар

Відмінити Опублікувати