14 червня 2016, 10:17

"Реформи боятися не потрібно",- Сергій Шкляр

Сергій Шкляр
Сергій Шкляр заступник Міністра юстиції України з питань виконавчої служби
Христина Венгриняк
Христина Венгриняк експерт з юридичних питань електронного документообігу Intecracy Deals

_DSC0175
Нещодавно парламент прийняв у другому читанні та в цілому законопроекти «Про органи та осіб, які здійснюють примусове виконання судових рішень і рішень інших органів» (№2506а) та «Про виконавче провадження» (№2507а). Зокрема, цими нормативними актами передбачається запровадження змішаної системи виконання рішень та інституту приватних виконавців. Коли реформа виконання рішень в Україні почне впроваджуватися?


Маєте Телеграм? Два кліки - і ви не пропустите жодної важливої юридичної новини. Нічого зайвого, лише #самасуть. З турботою про ваш час!


-  Після того як 2.06.2016 р. парламент прийняв згадані вами законопроекти, одним з народних депутатів України у Верховній Раді було зареєстровано проект постанови про скасування такого рішення. У зв’язку з внесенням цієї постанови, згідно з регламентом парламенту, спікер Андрій Парубій не має права до її розгляду в сесійній залі підписати законопроекти №2506а та №2507а і направити їх на підпис Президенту.

Найвірогідніше, що парламент розгляне постанову наступного пленарного тижня (який розпочнеться 12.06.2016 р.). Я думаю, що законопроекти успішно потраплять до Президента і він їх підпише, адже саме глава держави вносив їх у парламент як невідкладні.

Закони наберуть чинності через 3 місяці з дня їх опублікування, окрім положень, що стосуються діяльності приватних виконавців, які вводяться в дію через 3 місяці з дня набрання чинності Законами. Тобто через 6 місяців після дня опублікування законів ми побачимо роботу перших приватних виконавців, які вже складуть іспити, пройдуть коротке стажування і навчання, отримають ліцензії, добровільно застрахують відповідальність, обладнають офіси та отримають ключі до реєстру.

Коли саме почнеться процес формування приватної виконавчої служби в Україні?

-  Закони наберуть чинності через 3 місяці з моменту їх публікації. З того часу можна буде отримувати заявки від осіб, які виявлять бажання стати приватними виконавцями. Паралельно ми ведемо роботу із забезпечення імплементації цих двох законів. За нашими підрахунками, Мінюст повинен розробити 22 власні документи – накази, розпорядження та інші документи, а також 6 постанов уряду.

У нас уже створена робоча група, яка працює над їх написанням. До 1.08.2016 р. ці документи необхідно затвердити. Крім того, створена робоча група з підготовки запитань до екзамену за участю міжнародних експертів, наших експертів та експертів з ринку. Екзамен плануємо проводити за принципами, схожими з тими, які існували для НАБУ і прокуратури. Буде декілька блоків запитань. Блок професійних запитань стосуватиметься виконавчого провадження й закону «Про органи та осіб, які здійснюють примусове виконання судових рішень і рішень інших органів». Також буде блок запитань щодо антикорупційного законодавства та блок запитань, пов’язаних з особистими якостями особи (лідерством тощо).

За основу, ймовірно, ми візьмемо напрацювання НАБУ, які були якісними. Від себе додамо наше профільне законодавство.

Складати іспити будуть за аналогією до того, як це роблять нотаріуси. Надається комп’ютер: 1 запитання та 4 варіанти відповідей, 1 з них правильний. Запитання не будуть дуже складними, однак при цьому і легкими вони не будуть також. Екзамен має бути таким, який може скласти адекватна людина з вищою юридичною освітою, яка має 2 роки досвіду роботи, пройшла коротке стажування. Що стосується навчання, то воно триватиме 3-4 дні та включатиме в себе курс лекцій і роботу з реєстрами. Стажування триватиме, мабуть, 2 тижні. Над цим ми ще думаємо.

З появою приватних виконавців у всіх областях вони зможуть проводити обласні з’їзди, а згодом – загальний всеукраїнський з’їзд приватних виконавців. Далі планується створити Асоціацію приватних виконавців України, затверджувати статут, кодекс етики. З цим ми їм також допоможемо. Іноземні експерти надають нам інформацію щодо роботи приватних виконавців в інших державах, їхніх кодексів етики, статутів. Ми перекладемо цю інформацію на українську мову, систематизуємо її та в якості рекомендацій надамо Асоціації приватних виконавців України, яка вже сама вирішуватиме, чим їй скористатися.

Також необхідно розробити технічне завдання для створення нового реєстру приватних виконавців, реєстру боржників, які передбачені новими законами, та програми для проведення екзаменів. Сьогодні ми вже працюємо над цим, щоб у випадку необхідності було оперативно оголошено тендер, знайдено провайдера – IT компанію, яка працюватиме над розробкою.

 На сьогодні в суспільстві існують побоювання, що приватні виконавці можуть бути використані для певних зловживань. Чи варто боятися цього?

-  Не будуть. Звертаю вашу увагу на те, що всі соціально вагомі виконавчі провадження ми залишаємо за державними виконавцями. Мова йде про передачу дітей, вселення (виселення) фізичних осіб, конфіскацію майна, виконання рішення ЄСПЛ, виконання всіх рішень адміністративних судів (поновлення на роботі держслужбовців та ін.), стягнення на користь держави та з держави, всі виконавчі провадження, у яких однією зі сторін є обмежено дієздатна або недієздатна особа.

Також існує міф, що ми узаконюємо діяльність колекторів. Це не відповідає дійсності. Діяльність колекторів на сьогодні нічим не врегульована, а діяльність виконавців регулюється законом. За свою роботу приватний та державний виконавці несуть персональну відповідальність. Вони не можуть, як колектори, об’єднуватися у фірми. Кожен виконавець працюватиме один, сам по собі. Єдине, що можуть робити разом декілька приватних виконавців, – це спільно орендувати одне приміщення. Але відповідальність (кримінальну, цивільну, дисциплінарну) за виконавчі діяння щодо конкретного виконавчого провадження несе конкретно виконавець, який ним займається. Усі діяння виконавця можна оскаржити до дисциплінарної комісії, яка спочатку працюватиме в Мінюсті, а згодом її створять при Асоціації приватних виконавців України . Також оскаржувати дії приватних виконавців можна буде до суду.

Зверну увагу на те, що колекторами, в основному, працюють люди без освіти, студенти чи відставні працівники міліції, які теж не факт, що з освітою. Також я сумніваюся, що сьогоднішні колектори складуть іспит чи взагалі матимуть бажання в якості приватних виконавців застрахувати відповідальність, організувати робоче місце, офіс, працювати там і нести за це відповідальність. Зрозуміло, що якийсь негатив, ложка дьогтю у бочці меду може бути, але не навпаки.

В Європі загальний тренд – з державної служби переходити або повністю у приватну, або в змішану. Наприклад, у всій Прибалтиці за один день з державної виконавчої служби перейшли у приватну виконавчу службу. Всім, хто захотів, дали ліцензію, навіть без екзаменів. Тому у них і показники відповідні – в перший рік роботи кількість виконань збільшилася вдвічі.

Представники Мін’юсту та парламенту (і я особисто) їздили в Болгарію переймати досвід. Там система приватних виконавців працює 10 років і є успішною. Статистика проста – 250 державних виконавців ведуть приблизно 20 тис. виконавчих проваджень, близько 200 приватних виконавців ведуть 250 тис. виконавчих проваджень. При цьому у державних виконавців досить висока зарплата, яка становить 90% від зарплати судді першої інстанції, оскільки територіально вони прив’язані до суду, хоча призначає їх Міністр юстиції через конкурс. При цьому в Болгарії приватним виконавцям дозволено виконувати все, у тому числі передачу дітей, вселення (виселення) і навіть стягнення з держави. Ми це все залишили за державними виконавцями.

В основному, ті, хто нас критикують, або глибоко не розуміють цю реформу, або зацікавлені в тому, щоб усе залишалось як є. Наприклад, деякі судді у своїх виступах заявляють, що державні виконавці добре працювали, коли вони були судовими виконавцями, а тому їх потрібно повернути в рамки суду, тоді їхня робота стане ефективною. Однак це не відповідає дійсності. По-перше, коли виконавці були судовими, то не було такої кількості роботи, оскільки не існувало адміністративних та господарських судів. Останні були арбітражними, кількість справ була меншою, зарплати – вищими.

На сьогодні зарплата державного виконавця складає – 2400 грн без винагороди. При цьому судді високих судів говорять, що у кращі часи вони отримували $5 тис./міс. Якби у державних виконавців зарплата була хоча б $2,5 тис./міс., то виконання було б іншим. Новоприйнятими законопроектами ми встановили винагороду для державних виконавців. Буде створено фонд, з якого вони зможуть отримати адекватну винагороду. Така система була апробована Мін’юстом в рамках пілотного проекту, який працював у Сумах, Києві, Київській області, а також відділ примусу. В цих областях виконавці могли отримати 2,5% від суми стягнення, але не більше ніж 60 тис. грн з одного виконавчого провадження. Кращі держвиконавці змогли заробити достатню суму за ці півроку і в них вже інша мотивація. Таким чином державні виконавці зароблятимуть шляхом винагороди. У той же час, 1.05.2016 р. набрав чинності Закон України «Про державну службу», завдяки якому хоч якось, можливо, не суттєво, але підвищиться заробітна плата державних виконавців.

Відповідно, ми створюємо конкуренцію. Суть змішаної системи в тому, щоб була конкуренція. Приватним виконавцям ми дамо можливість офіційно заробляти з ринку. Їхні послуги будуть тарифіковані Кабміном, але вони додатково зможуть ще отримати будь-яку суму, про яку домовляться зі стягувачем. Таким чином державні та приватні виконавці працюватимуть приблизно у рівних умовах та зможуть конкурувати.

Разом з цим, нам необхідно створити престиж професії виконавця. Для цього потрібно навчати як приватних виконавців, так і державних. На сьогодні в Україні величезна кількість ВНЗ, та лише у 9 з них викладається курс виконавчого провадження (однак факультативно). Існує усього одна кафедра «Нотаріального та виконавчого процесу і адвокатури» в КНУ ім. Т. Г. Шевченка.

Крім того, функціонують Академія прокуратури, Академія судів (де є післядипломна освіта), Митна та Податкова Академії. У виконавців нічого такого немає. Я неодноразово звертався з пропозицією створити факультет виконавчого провадження при Національній школі суддів, проте поки – безрезультатно. Виконавців треба навчати, оскільки в їхній роботі зустрічаються складні питання. Наприклад, звернути стягнення на авто чи нерухомість не складе великих проблем для виконавця. Але звернути стягнення на акції, інші цінні папери, корпоративні права, об’єкти інтелектуальної власності не так вже й просто. Необхідно знати, як їх знайти, як накласти арешт. Складно, наприклад, звернути стягнення на векселі. Виконавців потрібно цього навчати. Вони повинні вміти читати баланс підприємства, для того щоб знайти активи.

Коли існуватиме престиж професії виконавця, коли їх будуть навчати, у них буде хороша винагорода чи можливість заробити на ринку офіційно, от тоді усе зміниться і збільшиться кількість виконаних рішень. Новоприйнятими законами ми заклали базу для цього. Результат прийде не одразу, але я думаю, що через рік-два ми зможемо його побачити.

До того ж варто звернути увагу на те, що 100% виконання рішень немає у жодній державі світу. Найвищий показник – близько 80%. Також не варто забувати, що на виконання судових рішень впливає економічна ситуація. Сьогоднішня статистика – 47% виконавчих документів повертаються без виконання, оскільки в результаті виконавчих дій не знайдено ніякого майна, яке б належало боржнику. Він офіційно не працює, з нього нічого взяти. Як тільки зміниться економічна ситуація в державі, а боржники матимуть хоча б роботу, то відсоток виконання судових рішень одразу зросте.

Звичайно, є ситуації, коли держвиконавці працюють погано, оскільки зарплата – мала, професія – непрестижна та ще й при цьому дуже стресова.

587606f4cd53227e32311b5706d67a84Згідно з новоприйнятими законами, приватні виконавці працюватимуть в округах. Розкажіть детальніше про особливості такої роботи?

-  Округи є у всіх країнах. До прикладу, у Болгарії один приватний виконавець не прив’язаний територіально, а прив’язаний до кількості населення. Там має бути один виконавець на 30 тис. населення (якщо у містечку 90 тис. осіб, то там працює 3 приватних виконавців, без розподілу по вулицях).

В Україні буде все розділено по областях, при цьому не буде квотування. Наприклад, якщо у Київській області з 500 осіб складуть іспит 450 осіб, то вони отримають свідоцтво та зможуть працювати в цій області. Що означає прив’язаний до округу? Це означає, що доручення на виконання приватний виконавець зможе збирати зі всієї області, тобто до нього зможе звернутися будь-який житель області. А от працювати та виконувати рішення приватний виконавець зможе по всій території України.

Реформи боятися не потрібно. Приватні виконавці працюють в інших розвинених державах – це загальний тренд. Приватна особа виконує публічну функцію.

Гарний український приклад – нотаріат. Більше ніж 20 років тому він був виключно державним. Згодом дозволили практикувати приватним нотаріусам. Спочатку останнім дали далеко не всі повноваження (вони не могли протестувати векселі, відкривати спадщину). Тепер у приватних нотаріусів однакові повноваження з державними. В результаті, за 20 років еволюційним шляхом приватних нотаріусів стало більше, ніж державних.

Я думаю, що в Україні на реформу системи приватного виконання рішень піде менше часу, ніж на реформу нотаріату.

0
0

Додати коментар

Відмінити Опублікувати