17 вересня 2019, 18:23

У ЄБА оприлюднили позицію бізнесу щодо законопроекту №1230

Європейська Бізнес Асоціація

Минулого тижня бізнес-спільнота Європейської Бізнес Асоціації долучилася до засідання Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики ВРУ задля обговорення законопроекту №1230, який стосується внесення змін до Митного кодексу України щодо захисту прав інтелектуальної власності під час переміщення товарів через митний кордон України.


Маєте Телеграм? Два кліки - і ви не пропустите жодної важливої юридичної новини. Нічого зайвого, лише #самасуть. З турботою про ваш час!


Про це зазначають у ЄБА.

Так, проектом пропонується наблизити норми українського законодавства до норм Регламенту ЄС в питаннях митного контролю за дотриманням прав інтелектуальної власності, що, безумовно, вітається бізнес-спільнотою.

Водночас, зі свого боку, бізнес, акцентував увагу на 4-х ключових речах. На думку ЄБА, запропонована версія законопроекту потребує коригування, наприклад, в частині обовязкової наявності доведеного факту порушення прав власника торговельної марки в країні виробництва для визначення товару як контрафактного, що, фактично, нівелює ефективність митного реєстру.

Як зазначили в ЄБА, по-перше, важливим є визначення термінів, зокрема контрафактних товарів, оскільки дана інформація є першим індикатором для митників, щоб розуміти, що таке підроблений товар задля здійснення перевірки партії. Інформація ж, що наразі прописана в Проекті Закону може призвести до негативних наслідків, зокрема, необхідності доводити факт порушення прав власника торговельної марки.

По-друге, застосування митного реєстру об’єктів права інтелектуальної власності виключно як інструмента для боротьби з контрафактними товарами та недопущення таких на митну територію України. У випадку наявності підозри з боку митних органів митне оформлення таких товарів має призупинятися для додаткового контролю, а даний Реєстр має бути превентивним інструментом недопущення ввезення підробленої продукції.

По-третє, необхідність вирішення питання щодо так званого "патентного тролінгу", тобто унеможливлення випадків призупинення товарів та сплати роялті за них, якщо цей товар не є новизною у міжнародній практиці. Мова йде про випадки, коли патентні права реєструються на товари широкого вжитку, наприклад, навушники, вішалки, колеса, пробки тощо.

По-четверте, відшкодування витрат, пов’язаних зі зберіганням, знищенням товарів, що підозрюються у порушенні права інтелектуальної власності. Наразі розповсюдженою є практика, коли правовласник отримує повідомлення від органу доходів і зборів про можливе потрапляння контрафактного товару із значною затримкою, що унеможливлює своєчасний захист правовласником своїх прав інтелектуальної власності. Таким чином, учасники засідання запропонували зафіксувати термін, що сплата витрат правовласником починається з дня, коли він ініціював продовження строку призупинення митного оформлення товарів. Крім цього, пролунала думка встановити конкретний термін направлення інформації митником власнику торгової марки.

Водночас у ЄБА акцентували увагу на тому, що, незважаючи на окремі труднощі, які виникають при імпорті товарів внаслідок застосування митного реєстру прав інтелектуальної власності, сам реєстр є важливим інструментом для недопущення ввезення контрафактної продукції в Україну.

0
0

Додати коментар

Відмінити Опублікувати