23 січня 2020, 17:34

Платіжна інфраструктура України переходитиме на міжнародний стандарт ISO 20022

Прес-служба НБУ

Національний банк активно працює над проектом із розвитку платіжної інфраструктури України на базі міжнародного стандарту ISO 20022. Його метою є модернізація фінансової інфраструктури України, покращення конкурентоспроможності нашої країни та її інтеграція зі світовими ринками.


Маєте Телеграм? Два кліки - і ви не пропустите жодної важливої юридичної новини. Нічого зайвого, лише #самасуть. З турботою про ваш час!


Читайте також: "Банки будуть зобов’язані розкривати повну вартість споживчого кредиту".

Про це повідомляє прес-служба НБУ.

Проект реалізується у партнерстві із компанією SWIFT за підтримки проекту "Трансформація фінансового сектору" (USAID) та Європейського банку реконструкції та розвитку.

Серед головних переваг використання міжнародного стандарту ISO 20022 у платіжній інфраструктурі України:

  • гармонізація українського платіжного простору зі світовим;
  • включення нових гравців платіжного ринку та платіжних інструментів, відповідно до другої платіжної директиви ЄС (PSD2);
  • запровадження нових та розширення функціонального наповнення існуючих платіжних інструментів на користь банків та їх клієнтів;
  • реалізація нових автоматизованих процесів, які покривають повний життєвий цикл платежів;
  • підвищення рівня обслуговування, ефективності та прозорості платежів;
  • розширення реквізитів платежів додатковою інформацією;
  • посилення захисту інформації.

"Стандарт ISO 20022 – це технологічна платформа, яка дає можливість спростити механічні процеси під час здійснення платежів, переносити більше супровідної інформації про платіж.  Відповідно, це здешевить транзакції, підвищить гарантованість їх доставки, – пояснив заступник Голови Національного банку України Сергій Холод. – Credit transfer, direct debit, різні інформаційні запити, у тому числі про стан рахунку, – все це ми зможемо реалізувати у вітчизняній платіжній інфраструктурі відповідно до формату ISO 20022".

Зокрема планується, що впровадження стандарту ISO 20022 в Системі електронних платежів (СЕП) Національного банку відбудеться до кінця 2021 року. У майбутньому це дозволить спростити взаємодію між українською та міжнародними платіжними системами завдяки використанню зрозумілих та загальноприйнятих у світі стандартів. У середньостроковій перспективі у рамках переходу СЕП на стандарт ISO 20022 планується також запровадження миттєвих платежів у системі.

Крім того, у межах проекту Національний банк розробляє моделі стандарту ISO 20022 для використання у платіжній інфраструктурі України, а саме у таких напрямах:

  • кредитовий переказ – переказ з ініціативи платника;
  • дебетовий переказ – переказ з ініціативи отримувача грошових коштів/стягувача;
  • особливі випадки та розслідування – уточнення реквізитів, неможливість виконання платіжної інструкції, розслідування щодо платежу тощо.

Наразі Національний банк завершує опрацювання напряму, що стосується кредитового переказу. Розроблені матеріали з цього питання розміщені на сайті Національного банку для обговорення з учасниками ринку. Зважаючи на дорожню карту впровадження проекту, учасники ринку уже можуть розпочати планування змін у власних внутрішніх та зовнішніх системах.

Читайте також: "НБУ оптимізував структуру в межах проекту "спліт"".

Довідково

ISO 20022 – міжнародний стандарт і методологія створення описів бізнес-процесів, що супроводжуються обміном електронними фінансовими повідомленнями, і проектування схем і форматів цих повідомлень.

Його можна розглядати як «фінансове есперанто», універсальну мову взаємодії різних автоматизованих систем учасників фінансових і торгових ринків.

Стандарт ISO 20022 був затверджений у 2004 році, і за декілька років на основі його методології було спроектовано 280 різних типів повідомлень. Стандарт постійно й активно розвивається, представлені моделі вдосконалюються, відображаючи зростаючі потреби учасників ринку.

Наразі на його основі побудовані формалізовані моделі для таких фінансових операцій:

  • Платежі та розрахунки;
  • Операції з цінними паперами;
  • Обслуговування торгових операцій;
  • Банківські карти;
  • Операції на валютному ринку.
0
0

Додати коментар

Відмінити Опублікувати