15 жовтня 2019, 15:42

Бізнес-асоціації оприлюднили спільну заяву щодо змін, викладених у законопроекті №1008

АСС

Три найбільші бізнес-асоціації України - Американська торговельна палата в Україні (Палата), Європейська Бізнес Асоціація (ЄБА) та Спілка українських підприємців (СУП) - висловили занепокоєння щодо запропонованих змін до відбору суддів та складу Верховного Суду, викладених у проекті Закону №1008 "Про внесення змін до деяких законів України щодо діяльності органів суддівського врядування".


Маєте Телеграм? Два кліки - і ви не пропустите жодної важливої юридичної новини. Нічого зайвого, лише #самасуть. З турботою про ваш час!


Читайте також: "Генсек Ради Європи стурбована законодавчими змінами щодо судової гілки влади".

"Ми занепокоєні тим, що пропозиції, викладені в цих ініціативах, можуть підірвати довіру іноземних інвесторів, необхідну для залучення масштабних інвестицій і досягнення цілей щодо економічного зростання.

Наші асоціації уважно спостерігають за перебігом судової реформи і пропозиціями, викладеними у проекті Закону №1008, з моменту внесення законопроекту до першого читання на початку вересня. Нас насторожують занепокоєння міжнародної спільноти, висловлені у спільній заяві Посольства Канади в Україні та Представництва Європейського Союзу в Україні від 11 вересня 2019 р., листі Генерального секретаря Ради Європи від 1 жовтня 2019 р. та Постанові Пленуму Верховного Суду від 16 вересня 2019 р., оцінки проекту закону Радою Європи від вересня 2019 р., листі Американської торговельної палати в Україні від 27 вересня, а також думки членів Ради громадської доброчесності ВККС, громадянського суспільства та професійних юридичних організацій щодо потенційно негативного впливу проекту Закону №1008 на незалежність судової системи. Ми ще раз наголошуємо на важливості для бізнесу ефективної та незалежної судової системи, яка пропонує доступ до чесного правосуддя та якісних рішень, що регулюють спори. Ми стурбовані тим, що нова редакція проекту Закону №1008 може слугувати інструментом руйнування принципу верховенства права і обмеження доступу до правосуддя, які є обов'язковою умовами захисту недоторканності прав власності та запорукою необхідної довіри бізнес-спільноти для подальшого інвестування в економіку України", - йдеться у заяві.

Як зазначили бізнес-асоціації, реформування Верховного Суду відбулося не до кінця. Так, і досі залишається безліч проблемних моментів у діяльності судів нижчих інстанцій, які потрібно вирішити для того, щоб завершити судову реформу. "Ми досі стурбовані можливістю Верховного Суду продовжувати своєчасно приймати належні рішення, враховуючи поточне навантаження. Ми розуміємо, що з моменту запуску до Верховного Суду надійшло 220 000 справ і продовжує надходити в середньому 360 справ на день. Всього у Верховному Суді є 193 судді та = 63000 справ на розгляді", - вказано у заяві.

Так, бізнес-спільнота дуже занепокоєна оцінками, згідно позивачі будуть змушені чекати понад 5 років на рішення Верховного Суду, якщо кількість його суддів скоротиться з 200 до 100 без одночасного реформування судів нижчих інстанцій, апеляційних судів та запровадження процесуальних фільтрів у кодексах.

"Тому важливо провести ґрунтовну публічну дискусію між Комітетом Верховної Ради України з питань правової політики і громадянським суспільством, бізнесом та міжнародною спільнотою щодо того, як запропонований проект Закону №1008 допоможе досягнути своєї заявленої мети - покращити доступ до правосуддя та забезпечити високоякісні рішення", - зазначили бізнес-асоціації.

Читайте також: "ЄС приєднався до критики судової реформи в Україні".

Крім цього, Американська торговельна палата в Україні, Європейська Бізнес Асоціація та Спілка українських підприємців привітали новину про те, що Венеційська комісія Ради Європи перегляне проект Закону №1008, щоб забезпечити його відповідність європейським нормам та стандартам.

0
0

Додати коментар

Відмінити Опублікувати