21 лютого 2019, 16:37

2018 рік для МКАС при ТПП: поразки і перемоги

2018 рік був майданчиком для випробувань великої кількості змін у законодавстві. Не оминула ця участь і Міжнародний комерційний суд при Торгово-промисловій палаті України (ICAC), адже 1 січня 2018 р., почали діяти положення нового Регламенту. Тому 19 лютого 2019 р. Голова Міжнародного комерційного арбітражного суду при Торгово-промисловій палаті України Микола Селівон презентував інформацію про діяльність інституції у 2018 р.


Маєте Телеграм? Два кліки - і ви не пропустите жодної важливої юридичної новини. Нічого зайвого, лише #самасуть. З турботою про ваш час!


IMG_3746

Так, з 1 січня по 31 грудня 2018 р. МКАС при ТПП було прийнято до провадження 286 справ, з яких було розглянуто 198. Загальний показник оспорюваності рішень ICAC за останні роки майже не змінився: в середньому заяви про скасування арбітражного рішення подаються по близько 4% розглянутих справ, водночас показник скасованих рішень не перевищує 1%. «Ми пишаємося тим, що по справам, розглянутим у 2018 р., жодного рішення не скасовано», - наголосив пан Селівон.

Неоднозначним для МКАС при ТПП України виявився той факт, що сторони спору не скористалися у 2018 р. таким інструментом як процедура прискореного розгляду справи, яка була введена за пропозиціями саме користувачів арбітражу.  «За рік із 286 поданих справ ні одна сторона не заявила про прискорений розгляд справи. Ми почали думати: чому це так? Виявилося, що прискорений розгляд, як такий, для сторін не актуальний, оскільки, за нашими показниками, 80% справ розглядається впродовж 3-х місяців», - відзначив він.

Серед причин, чому розгляд справ в МКАС при ТПП відбувається в такі короткі терміни, пан Селівон називає активну роль секретаріату в адмініструванні арбітражного процесу та наявність такої опції, як відправка всіх основних документів кур’єрськими службами, що в результаті скорочує період розгляду справи на місяць, а то й на два. За інформацією МКАС при ТПП України, у 2018 р. від сторін надійшло три клопотання про вжиття забезпечувальних заходів: 2 - до Голови МКАС при ТПП України, 1 - до складу Арбітражного суду. У задоволенні зазначених клопотань було відмовлено. Разом з тим, по деяким справам, що розглядаються в ICAC, були встановлені заходи забезпечення позову державними судами і кількість таких справ збільшується. Микола Селівон пояснив, що однією із причин такої статистики є позитивні для сторін спору зміни у процесуальному законодавстві, які дозволяють їм отримувати забезпечення позову безпосередньо у державному суді.

«Народ іде до державного суду, оскільки бачить, що рішення щодо забезпечувальних заходів буде виконано в примусовому порядку, якщо відповідач добровільно не виконає це рішення. Рішення арбітражу щодо забезпечувальних заходів не забезпечується таким виконанням, і це погано», - зауважив Микола Селівон.

Щодо договорів, з приводу яких найчастіше виникають спори, то в 2018 р. більшість з них стосувалася договорів міжнародної купівлі-продажу (211 з 286-и справ), серед інших - договори поставки (46), договори надання послуг (14) тощо. Найчастіше арбітраж використовується як інструмент вирішення спорів в таких галузях: металургія (21,3%), харчова промисловість (16,8%), АПК (13,3%), машинобудування (11,2%). «Якщо подивитися, то у нас всі галузі народного господарства задіяні в зовнішньоекономічну діяльність, і це дуже добре», - підсумував він.

Пан Селівон наголосив, що за змістом новий Регламент відповідає світовим стандартам, та відмітив, зокрема, такі його позитивні риси як встановлення чітких вимог до позову, відзиву, ,порядку залучення свідків і експертів та подання доказів, введення стадії винесення рішення. «Ми пишаємося тим, що минулого року ми в жодне рішення МКАС не вносили поправок, оскільки проводилася попередня перевірка по формі проекту рішення. Це було спірним моментом, але наразі всі зрозуміли, що це потрібна справа, яка ніяк не зачіпає незалежність арбітрів, а спрямована на те, щоб виправити описки чи арифметичні помилки».

Отже, МКАС при ТПП України стає більш конкурентною установою і при синергії  таких позитивних факторів, як нове арбітражне законодавство, підтримка з боку судової влади, наявність політичної волі, має всі шанси зробити ривок на тлі міжнародних арбітражних інституцій.

0
0

Додати коментар

Відмінити Опублікувати