«Юридична Газета» №35 (585) від 29 серпня 2017 р.

Коментарі

  • Чи є списання дебіторського боргу підставою для нарахування ПДВ за касовим методом?

    Державна фіскальна служба України (далі – ДФС України) у своїй індивідуальній податковій консультації від 28.07.2017 р. №1426/6/99-99-15-03-02-15/ІПК надала роз’яснення щодо того, коли у платника ПДВ, який застосовує касовий метод обліку, виникають податкові зобов’язання з ПДВ у разі, якщо він поставив контрагенту товари, а дебіторська заборгованість, яка виникла внаслідок такої поставки, була визнана безнадійною та списана.

  • «Мовчазна згода» від ДФС

    Мінфін своїм законопроектом «Про внесення змін до статті 201 Податкового кодексу України щодо реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних» (далі – Законопроект) пропонує надати можливість автоматично реєструвати в ЄРПН податкові накладні (далі – ПН) або розрахунки коригування (далі – РК), реєстрація яких була зупинена, якщо відповідною комісією ДФС України не було своєчасно прийнято та надіслано платнику рішення, передбачене пп. 201.16.3 п. 201.16 ст. 201 Податкового кодексу України (далі – ПК України).

  • Правові нюанси скасування арешту майна в кримінальному провадженні

    Враховуючи, що одним з найпоширеніших заходів забезпечення кримінального провадження є арешт майна, вважаємо за доцільне розглянути правові нюанси скасування арешту майна як дії, яка є завершальною стадією цього заходу забезпечення.

Публікації

  • Громадськості – зелене світло

    Віднедавна громадськість активно долучається до процесів добору кандидатів на державну службу, членів Національного агентства з питань протидії корупції, членів Державного бюро розслідувань, суддів Верховного Суду, кваліфікаційного оцінювання суддів, прокурорів Спеціалізованої антикорупційної прокуратури тощо.

  • Найбільш поширені судові спори в галузі агробізнесу

    Агробізнес, як і будь-який інший бізнес, має справу з конкурентами, контрагентами, кредиторами, податковою, правоохоронними органами та іншими суб’єктами. Однак найчастіше йому доводиться боротися з недобросовісними конкурентами за збереження свого основного активу (землі). Саме тому земельні спори й надалі залишаються найбільш поширеними судовими спорами в агробізнесі.

  • Позовна давність при віндикації: зміна ключових підходів

    На сьогодні вже є усталеним розуміння позовної давності як строку, в межах якого будь-яка особа може звернутися до суду з позовом про захист свого порушеного права.

  • Контроль за нотаріальною діяльністю: окремі аспекти

    Нотаріальна діяльність, як і будь-яка інша, потребує контролю. Необхідність контролю пояснюється щонайменше двома причинами: поява в реальній юридичній практиці нових проблем, які за допомогою контролю повинні виявлятися та ефективно вирішуватися; попередження та вирішення конфліктних ситуацій.

  • Суперечливі спори

    В юридичній практиці час від часу виникають спори з приводу можливості оскарження в судовому порядку рішень інших суб’єктів (не суб’єктів владних повноважень) при здійсненні владних управлінських функцій, які виконують делеговані їм чинним законодавством України владні повноваження, та чи можуть такі суб’єкти бути належним відповідачем у суді.

  • «Забуті» активи доньки Президента

    Декларація про доходи та майно державних посадових осіб – це щорічна декларація, яка подається державними службовцями й іншими публічними посадовими особами в межах законодавства про цивільну службу та Закону про протидію корупції.

  • Робота єдиного електронного реєстру спростить роботу нотаріусів

    Запровадити електронний нотаріат Міністерство юстиції України планує у найближчі 3 роки.

  • Гріховна технологія:

    Недостатнє розуміння нових явищ, будь то технології чи соціологічні відкриття, завжди лякало старовірів, а тому викликало супротив. Схожі настрої спостерігаються і в юриспруденції.

  • Свобода інтернет-підприємництва чи захист прав на торгові марки?

    У період розквіту Інтернет-ритейлу офіційні імпортери часто зіштовхуються із недобросовісною конкуренцію з боку осіб, які здійснюють ввезення аналогічного товару на територію України без сплати офіційних платежів (так званий «сірий імпорт»). Очевидно, згадані товари мають значний попит, адже є дешевшими.

  • Реформа в дії: вона діє!

    Реформу децентралізації по праву можна вважати найуспішнішою реформою нинішнього уряду. Вона покликана наділити органи місцевого самоврядування значними повноваженнями та надати змогу самостійно використовувати бюджетні кошти, що надходять з їх власних податків.

  • Тернистий шлях українського нотаріату

    Діяльність нотаріату впливає на різні аспекти суспільного життя країни. Від якості його роботи залежить нормальне функціонування цивільних і господарських правовідносин.

Інтерв'ю

  • Нотаріат у фокусі реформ

    Нотаріальна палата України (далі – НПУ) запропонувала проект Концепції реформування нотаріату України в напрямку євроінтеграції та децентралізації, який у червні був представлений юридичній громадськості й міжнародним партнерам. Детальніше про перспективи розвитку нотаріату «ЮГ» розповів Президент Нотаріальної палати України Володимир Марченко.

  • «Я ніколи не буду оскаржувати результати конкурсу до Верховного Суду», - Д. Гетманцев

    Почесний президент ЮК Jurimex, д.ю.н., проф. КНУ ім. Тараса Шевченка Данило Гетманцев відверто розповів «Юридичній Газеті» про Jurimex, рейтинги, конкурс до Верховного Суду та соцмережі.