«Юридична Газета» №3-4(501-502) від 26 січня 2016 р.

Коментарі

Публікації

  • Процесуальні питання

    2015 рік ознаменувався судовою реформою, пов’язаною з прийняттям Закону України «Про забезпечення права на справедливий суд».

  • Децентралізація і не тільки

    Дискусія про шляхи конституційного регулювання політико-правового розвитку України сьогодні набуває особливої гостроти.

  • Для чого нам потрібен суд?

    Динаміка судової реформи у нашій державі нагадує нескінченну п’єсу для механічного піаніно.

  • Скарга із-за грат

    Оскарження в судовому порядку дій посадових осіб виправної колонії, органів прокуратури особами, засудженими до позбавлення волі

  • Участь прокурора у господарському процесі

    У 2015 р. набули чинності законодавчі акти щодо участі прокурора у господарському процесі.

  • Недостатня захищеність суду – головна проблема адміністративного судочинства

    Адміністративне судочинство завжди знаходиться на вістрі протистояння з органами інших гілок влади – законодавчої та виконавчої, відтак, основні проблеми, з якими зіштовхуються адміністративні суди, лежать саме у цій площині.

  • Реалізація предмета іпотеки на прилюдних торгах: два чи три етапи?

    Не тільки суди касаційної інстанції, але й Верховний Суд України не має однозначної позиції стосовно того, в якій редакції застосовувати Закон України «Про іпотеку» під час продажу предмета іпотеки з прилюдних торгів

  • Методика судового захисту бізнесу в податкових спорах у 2016 році

    Фундаментальною основою демократичного суспільства є справедливе судочинство, ознаками якого, зокрема, є прогнозованість (стабільність) судової практики та дотримання балансу між державними та приватними інтересами при прийнятті судових рішень.

  • «Wi-Fi» – тепер цукерочка?

    Нещодавно аналізуючи рішення Апеляційної палати Роспатенту мою увагу привернула справа щодо невдалої спроби опротестування американською компанією Wi-Fi Alliance рішення про реєстрацію товарного знака «Wi-Fi» за заявкою №2013706249 на ім'я російської кондитерської фабрики «Фінтур» щодо товарів 30 класу МКТП.

  • Як вираховувати заборгованість за аліментами?

    Питання правильного визначення та стягнення заборгованості зі сплати аліментів на утримання дітей залишається надзвичайно актуальним, незважаючи на численні публікації науковців та юристів-практиків на цю тему.

  • Залишаємо найцінніше

    Нестабільна ситуація в країні призводить до агресії у суспільстві. Зростає кількість справ про розлучення, поділ майна подружжя та визначення місця проживання дитини.

  • Залучення інвестицій у сільське господарство за допомогою ДПП

    Протягом останнього року з боку представників влади та засобів масової інформації спостерігається все більше радісних звісток про те, що сільське господарство стало експортною галуззю №1 України.

  • Процедура медіації, проваджувана МСАС

    При вирішенні спортивних спорів досить рідко, проте практикується медіація. В Україні цей напрямок слабо розвинений та й взагалі малознаний (в тому числі серед юристів-практиків), а в спорті тим більше.

  • Адміністративні послуги: змінене обличчя держави

    Якість надання адміністративних послуг населенню свідчить про рівень розвитку держави. Результати соціологічних опитувань, проведених Фондом «Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва» на замовлення Центру політико-правових реформ свідчать, що за минулий 2015 р. у цій сфері українці стали на крок ближче до Європи

  • Конституція України: час змінювати систему правосуддя

    Наразі на розгляді в Конституційному Суді України знаходиться справа за зверненням Верховної Ради України про надання висновку щодо відповідності законопроекту про внесення змін до Конституції України (щодо правосуддя) (реєстр. №3524) вимогам ст. 157 і 158 Конституції України. Зазначений законопроект було внесено до парламенту Президентом України 25.11.2015 р.

  • ДФС інформує

    Положення Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи» №71-VIII (далі – Закон №71-VIII) у частині справляння податку на прибуток підприємств набрали чинності 01.01.2015 р.

  • 10 років Ліги студентів АПУ

    Ліга студентів АПУ від самого початку свого заснування ставила перед собою надзвичайно амбітні цілі та неодмінно досягала їх з успіхом, переконуючи всіх, що студенти, попри свій молодий вік, здатні мислити глобально та здобувати дорослі результати.

  • Новий формат самоврядування

    Вже понад рік суспільство вимагає очистити судову владу від недолугих та недобросовісних володільців мантій.

  • Удар по кодифікації

    Господарський кодекс України, прийнятий у 2003 р., ввібрав у себе безліч застарілих радянських норм, котрі не відповідають сучасним реаліям ведення комерційної діяльності, погіршують становище інвестиційного клімату та надають можливість для корупційних зловживань.

  • Новому кодексу бути?

    22.01.2016 р. у будівлі Вищого господарського суду України відбулося засідання круглого столу на тему: «Зміни до Господарського процесуального кодексу України». Цей захід став одним з-поміж низки засідань, проведених Всеукраїнською громадською організацією «Асоціація суддів України» за підтримки Проекту USAID «Справедливе правосуддя»

  • Від податку до податку

    На початку нового року податкові спори не втрачають своєї актуальності для бізнесу, який провадить діяльність на території України.

Інтерв'ю