«Юридична Газета» №47(493) від 24 листопада 2015 р.

Коментарі

Публікації

  • «Успадкована» заборгованість за кредитним договором

    Навесні 2012 р. до мене звернувся клієнт. Повідомив, що на нього подав у суд банк, хоча людина ніколи не брала в цьому банку жодних кредитів.

  • Перспективи розвитку агрострахування

    Аграрний сектор є тим локомотивом, який здатний витягнути нашу країну з боргової ями та забезпечити розвиток інших галузей.

  • "Міміно", "Аватар"- вже торгові марки?!

    Однією з актуальних проблем правової охорони інтелектуальної власності є «стикові випадки», коли один і той же об'єкт може охоронятися нормами різного виду виключних прав.

  • Нові інтернет-можливості

    Нещодавно Уряд вніс до Верховної Ради України підготовлений Мінекономрозвитку законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України про захист авторського права і суміжних прав у мережі Інтернет».

  • Переваги, недоліки та перспективи введення в Україні арбітражу ad hoc

    Наразі, в Україні здійснюється адаптація чинного законодавства до європейських стандартів, у зв’язку з чим перед українською владою постають важливі питання, завдання та цілі.

  • Зловживання спадкоємцями своїм правом на судовий захист

    Поділ майна дуже рідко проходить легко й безперешкодно між особами, які це майно ділять. Така проблема не оминає і поділ спадку померлого між його спадкоємцями.

  • Аналіз актуальних питань спадкування за законодавством України

    Спадкування – це інститут цивільно-правових відносин, що існує вже сотні років, тому, відповідно, є майже досконало дослідженим та вивченим.

  • Деякі аспекти захисту спадкового права

    Отримання спадщини інколи перетворюється на суцільні пригоди не лише для людей, далеких від юриспруденції, але й для самих юристів. Здавалося, чого б там – зібрав усі необхідні документи, підготував позовну заяву та подав до суду.

  • Захист спадкових прав у суді

    Наше життя влаштоване таким чином, що кожен хоча б раз у житті стає учасником спадкових правовідносин.

  • Кайдашева сім'я по-американськи або Американський спадок по-українськи

    Коли в сім'ї грошей бракує, то всі гуртуються, аби якось вижити. А от коли приходить звістка, що хтось з американських родичів залишив величезний спадок, то всі гуртуються, аби «урвати» собі шмат спадку побільше.

  • Верховна Рада узаконила чесну гру

    Верховна Рада прийняла Закон «Про протидію впливу на результати офіційних спортивних змагань корупційних правопорушень».

  • ОСББ чи управитель?

    1.07.2015 набрав чинності закон України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку». Метою цього закону є виведення галузі управління багатоквартирними будинками з-під державної монополії.

  • Юридична освіта: тенденції впровадження дистанційної форми навчання

    В України навчання у вищих навчальних може здійснюватися за дистанційною формою навчання (ст. 49 Закону України «Про вищу освіту» від 1.07.2014).

  • Національна поліція: крок вперед чи рух на місці

    7 листопада 2015 року набув чинності ЗУ «Про Національну поліцію», на підставі чого втратив чинність ЗУ «Про міліцію», який діяв на території України ще з 1 січня 1991 року.

  • Нові виклики представницькій демократії: 7 недоліків закону "про місцеві вибори" та шляхи їх вирішення

    Здавалося б, що може бути спільного між виборами у законодавчі збори Санкт-Петербурга в 2011 році та місцевими виборами 2015 року в Україні? Відповідь проста – в обох випадках схема обрання депутатів рад була настільки специфічною, що і досі не мала світових аналогів.

  • Прийняття спадщини: як продовжити строк?

    Загальне правило спадкового законодавства, встановлене Книгою 6 Цивільного кодексу (далі – ЦК), говорить, що спадкоємці можуть вільно прийняти спадщину протягом 6-ти місяців після її відкриття.

  • Відмова від спадщини та наслідки її застосування

    З моменту відкриття спадщини у спадкоємців постає питання: як правильно та швидко оформити свої спадкові права? Чинне законодавство встановлює термін тривалістю 6 місяців, протягом якого спадкоємці можуть заявити про своє бажання оформити спадщину або відмовитися від неї.

  • Фармацевтична галузь крізь призму конкуренційного законодавства

    Проблемні моменти взаємовідносин між виробниками лікарських засобів і фармацевтичної продукції та дистриб’юторами обговорювали правники під час спільного засідання Комітетів АПУ з фармацевтичного та конкуренційного права «Фармацевтична галузь крізь призму конкуренційного законодавства».

  • Конституційна реформа у частині правосуддя: чого чекати?

    Сьогодні в усьому світі до представників судової системи ставляться нові, більш жорсткі вимоги. Наразі суддя повинен володіти цілою низкою якостей, які здатні забезпечувати не тільки прийняття рішення у конкретній справі, а прийняття рішення у справі, відповідно до нового концепту розуміння статусу прав людини.

  • 22 суддів рекомендовані для обрання безстроково

    20.11.2015 р. на засіданні Вищої кваліфікаційної комісії суддів України розглянуто питання про рекомендування кандидатів для обрання на посаду судді безстроково.

  • Новий інститут – новий порядок

    Зважаючи на ті функції, які сьогодні мають нотаріуси (нагадаємо, що нотаріусам цього року надано додаткові повноваження у сфері державної реєстрації прав), арбітражні керуючі (від діяльності яких фактично залежить доля багатьох українських підприємств), держслужбовці Мін’юсту та роль представників цих професій у суспільстві, підвищення їх кваліфікації є вкрай актуальним і важливим питанням.

Інтерв'ю