«Юридична Газета» №29-30(475-476) від 14 липня 2015 р.

Коментарі

Публікації

  • Питання про наукові дослідження судової влади

    Розробки наукових питань щодо судової влади, судоустрою, судочинства та судових органів надзвичайно актуалізовані сучасними державотворчими процесами.

  • Ставка на правову позицію

    У сучасних умовах для підтримки стабільності функціонування банківської системи в Україні важливою є наявність сталої та єдиної судової практики з вирішення спорів, що походять з кредитних правовідносин. З метою забезпечення однакового застосування норм права під час вирішення справ відповідної судової юрисдикції Вищий спеціалізований суд України узагальнює практику застосування норм матеріального та процесуального закону.

  • Третій не зайвий

    Під спільною частковою власністю розуміють власність двох чи більше осіб із визначенням часток кожного з них у праві власності є спільною частковою власністю.

  • Оренда сільськогосподарської землі в Україні: найпоширеніші помилки

    В Україні є орендованими мало не найбільша у світі питома кількість земель. Причина для цього дуже проста – через заборону продажу переважної більшості сільськогосподарських угідь. Як результат, єдиним ефективним шляхом для консолідації земель стала оренда.

  • Співвласникам право

    Закон України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку» від 14.05.2015 №417-VIII (далі – Закон «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку»), набув чинності 01.07.2015, який визначає особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку, регулює правові, організаційні та економічні відносини, пов’язані з реалізацією прав та виконанням обов’язків співвласників багатоквартирного будинку щодо його утримання та управління.

  • Не втратити землю

    Окремо варто зупинитися на особливостях досягнення згоди між сторонами під час виникнення орендних відносин у світлі внесених до Закону №161-XIV змін, які набули чинності від 05.04.2015.

  • Аграрні розписки – альтернативний механізм кредитування аграрного сектору України

    У часи будь-якої політичної та економічної ситуації в Україні, незважаючи на низький, місцями ганебний рівень розвитку матеріально-технічної бази, виробництво сільськогосподарської продукції була єдиною галуззю, яка завжди демонструвала позитивні тенденції розвитку.

  • Чи можливі акти "про неможливість"...?

    Останнім часом набула поширення практика безпідставного складання фіскальними органами за результатами перевірок реально діючих підприємств суб’єктів господарювання таких документів, як Акти про неможливість проведення перевірок (або зустрічних звірок), Акти про невстановлення за місцем знаходження та інших так званих «транзитних» актів (далі – Акти).

  • Боротьба з вітряками

    Ні для кого не секрет, що однією з характерних особливостей трудових правовідносин в українських реаліях є так звана заробітна плата «в конвертах». Існування такого феномену пояснюється значним фіскальним навантаженням на фонд оплати праці

  • "Коктебель": географічне зазначення чи товарний знак?

    На прикладі словесного позначення «Коктебель», що містить географічне зазначення, розглянуто конфлікт між товарним знаком і географічним зазначенням та аргументи щодо надання йому правової охорони як товарному знаку.

  • Нюанси санації

    Пункт 10 ст. 28 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» передбачає, що керуючий санацією у тримісячний строк з дня прийняття рішення про санацію має право відмовитися від правочинів (договорів) боржника, вчинених до порушення провадження у справі про банкрутство, не виконаних повністю або частково

  • Провокація хабара як обставина, що виключає склад злочину

    Кримінальний кодекс України не містить окремих положень щодо особливості кримінальної відповідальності отримувача неправомірної вигоди (хабара), у випадку провокації таких дій правоохоронними органами. Проте, чи не в кожному науково-практичному коментарі до ст. 368 Кримінального кодексу України зазначається: провокація хабара не виключає вини того, хто отримував неправомірну вигоду.

  • Механізм, якого немає

    Щороку жертвами насильницьких злочинів стають десятки тисяч українців. Однак отримати відшкодування завданої злочинцем шкоди вони можуть лише після його засудження, подавши до суду цивільний позов у межах кримінального провадження.

  • Все в руках адвокатів

    Резонансні кадрові рішення, які були прийняті на четвертій заключній частині ІІІ З’їзду адвокатів України здійняли великого галасу в адвокатському співтоваристві і ще раз довели, що розкол в адвокатурі триває.

  • Чернушенка відсторонили від посади

    10 липня цього року у Вищій кваліфікаційній комісії суддів України відбулось два засідання – кваліфікаційної палати та спільне кваліфікаційної та дисциплінарної палат.

  • Угода про асоціацію між Україною та ЄС: нові виклики та можливості

    Угода про асоціацію між Україною та Європейським Союзом – найбільш амбітна та перспективна серед численних аналогічних документів європейских країн.

  • Ідея ліквідації спеціалізованих судів не має жодного вагового аргументу, – Б. Львов

    Дискусія щодо побудови судової системи в Україні на принципах територіальності, інстанційності та внутрішньої спеціалізації суддів набирає дедалі більших обертів. Ідея реформи у вигляді створення триланкової судової системи та повної ліквідації спеціалізованих судів викликає подив та обурення у багатьох працівників Феміди.

  • Пленум ВГСУ: судді плутаються у рішеннях, а ВРЮ не вистачає грошей

    Якість відправлення правосуддя господарськими судами України, загалом відповідає міжнародним стандартам та не викликає особливих нарікань. Утім, як це не прикро, сьогодні не поодинокими є випадки прийняття та оформлення суддями судових рішень, ознайомлення з кінцевим текстом, яких викликає жах та відверте обурення.

Інтерв'ю