«Юридична Газета» №26(472) від 30 червня 2015 р.

Коментарі

Публікації

  • Юридичний Due Diligence

    «Due Diligence» (дью ділідженс) у перекладі з англійської мови означає забезпечення належної сумлінності. Під цим визначенням розуміють процедуру детальної незалежної перевірки об’єкта або суб’єкта можливих правовідносин з метою формування обʼєктивного уявлення про нього.

  • Похідний позов як інструмент захисту інвесторів

    Останнім часом законодавство України зазнає досить значних змін, які в тому числі пов’язані з частковим приведенням у відповідність до вимог європейського законодавства. Не виключенням стали зміни в сфері корпоративних відносин.

  • Мала реформа землеустрою

    27 червня 2015 року набрав чинності Закон України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо визначення складу, змісту та порядку погодження документації із землеустрою” від 02 червня 2015 року № 497-VIII (далі - Закон).

  • Судові витрати як невід’ємна складова цивільного процесу

    Існування інституту судових витрат у цивільному процесі є явищем цілком логічним, оскільки встановлює «платність» процесу судового захисту прав та інтересів, що охороняються законом.

  • Особливості стягнення аліментів з осіб, які мешкають за кордоном

    Інтернаціональні шлюби на сьогодні не є рідкістю. Шлюб з іноземцем сам по собі передбачає глобальні зміни у житті та часто супроводжується виїздом за кордон. Проте доля таких жінок складається по-різному: деяким вдається побудувати щасливу сім’ю з чоловіком-іноземцем, а деякі змушені повернутись додому із розбитим серцем та дитиною на руках.

  • Міжнародні нюанси цивільного процесу

    Наразі кількість справ за участю іноземців, осіб без громадянства, іноземних юридичних осіб у судах України зростає.

  • Боротьба із затягуванням справи

    Всім нам відомо, що судова справа може бути розглянута «заочно». Водночас не всі надають належної уваги такому судовому механізму вирішення спору. Передусім потрібно розуміти сутність та мету заочного провадження або заочного розгляду справи у цивільному процесі.

  • Заочний розгляд спору: до, під час, після

    У вас не складалося враження, що більшість рейдерських схем і схем, з явними ознаками шахрайства, чомусь повʼязані з заочними рішеннями? Цей інститут зʼявився у процесуальному праві досить давно, але викликає надто багато питань в юридичному середовищі.

  • Дискусійні питання підвідомчості

    Такий спосіб захисту цивільних прав, як відшкодування шкоди дуже часто використовується на практиці незалежно від галузевої належності спірних правовідносин та їх суб’єктного складу.

  • Судові витрати у Міжнародному спортивному арбітражному суді

    У своїх офіційних прес-релізах сам САС, а також ряд практиків-європейців у своїх статтях, присвячених діяльності САС, зазначають, що вартість послуг САС є низькою порівняно з судами загальної юрисдикції, навіть враховуючи адміністративні внески (подаючи заяву, заявник має сплатити 1 тис. шв. фр. канцелярського збору для відкриття провадження), вартість провадження та оплату послуг арбітрів

  • «МЕДВЕПУТІК»: скандальний знак не пройде!?

    Останнім часом досить часто як товарні знаки намагаються зареєструвати скандальні або лайливі позначення. Це досить зручна маркетингова стратегія: можна швидко просунути свій товар завдяки суспільному резонансу, який викличе продукція, маркована таким знаком.

  • Ухвалюючи – аргументуй!

    Вмотивовані судові рішення – основний критерій якості правосуддя? На це питання намагалися дати відповідь українські правники. Так, 23.06.2015 під час спільного круглого столу «Правила аргументації судових рішень», організованого Комітетом Асоціації правників України з процесуального права, секцією суддів АПУ, Національної школи суддів України та Юридичної групи LCF юристи обговорили особливості мотивації судових рішень.

  • Комплексне реформування

    Завдяки співпраці Асоціації правників України, Вищого адміністративного суду України та Вінницького апеляційного адміністративного суду 19.06.2015 відбувся перший Міжнародно-правовий форум, учасники якого обговорили конкретні шляхи вдосконалення вітчизняного законодавства з урахуванням правових стандартів, вироблених на загальноєвропейському рівні.

  • Багатогранна реформа

    Як відомо, на початку тижня, а саме 15 червня у Верховному Суді України відбулася конференція присвячена питанням реформування судової системи – «Судова реформа: стратегічне планування та подальші кроки», організована Радою з питань судової реформи за підтримки Проекту ЄС «Підтримка реформ у сфері юстиції в Україні».

  • Чи була змова на ринку?

    Два роки тому Антимонопольний комітет України (далі – АМКУ) запідозрив найбільші роздрібні мережі у зростанні цін на продукти харчування. Це так звана справа рітейлерів, яких звинуватили у порушенні законодавства про захист економічної конкуренції у вигляді антиконкурентних узгоджених дій між великими торговельними мережами у 2010-2012 рр. Йдеться про суб’єктів торгівельної діяльності, які діють під брендами «Сільпо», «Фора», «Фуршет», «Велика кишеня», «ЕКО маркет», «Караван», «БІЛЛА», «НОВУС», «Спар», «Бімаркет», «МЕТРО», «АШАН», «АТБ», «Перекресток», «Край та Країна», та дослідницьку компанію АСНільсен Юкрейн (без її допомоги картельна змова не відбулася б, вважають в АМКУ, адже фахівці Нільсен проводили моніторинг цін на продукти харчування у різних магазинах і передавали цю інформацію всім охочим).

Інтерв'ю