«Юридична Газета» №24-25 (470-471) від 16 червня 2015 р.

Коментарі

  • У судовій системі не потрібно створювати «надоргани»

    Одним із питань, над якими наразі працює робоча група з питань правосуддя, суміжних правових інститутів та правоохоронної діяльності, що діє у складі Конституційної комісії, є визначення позиції щодо існування та повноважень Вищої ради юстиції та Вищої кваліфікаційної комісії суддів України.

  • З огляду на неоднакову практику, запропоновані зміни є своєчасними

    Законопроект №2177 про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо державної реєстрації речових прав на земельну ділянку) 03.06.2015 р. був рекомендований Комітетом з питань економічної політики для прийняття за основу.

Публікації

  • Захистити міноритарія

    Останнім часом досить актуальною темою у сфері корпоративного управління є права міноритарних інвесторів – власників незначного пакету акцій, частки у статутному капіталі та запровадження засобів їхнього захисту.

  • В статусі бенефіціара

    Протягом останніх декількох місяців керівники юридичних осіб, зареєстрованих в Україні, прикладали всі можливі і неможливі зусилля для з’ясування, хто є кінцевий бенефіціарний власник їхньої компанії, а також для своєчасного подання такої інформації державному реєстратору.

  • Роль корпоративного секретаря в товаристві

    Останні півтора роки в Україні відзначилися істотною законотворчою активністю. Така активність зумовлена загалом єдиною метою – бажанням зберегти економіку держави від колапсу.

  • Акціонерні модифікації

    Передумови для активного початку використання бізнесом можливості перетворити акціонерне товариство на інше підприємницьке товариство склались після вступу в силу Закону України «Про акціонерні товариства» (далі – Закон) у середині 2009 р.

  • Як позбутися небажаного учасника ТОВ?

    Зміна складу учасників товариства з обмеженою відповідальністю може відбуватись з різних підстав, наприклад, реорганізації учасника – юридичної особи, ліквідація учасника – юридичної особи, купівля-продаж, дарування, спадкування частки у статутному капіталі.

  • Капітальна протекція

    Верховна Рада України 07.04.2015 прийняла Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту прав інвесторів» (далі – «Закон про захист інвесторів»). Згідно з цим законодавчим актом вноситься ряд важливих змін, зокрема, до Цивільного та Господарського кодексів України, Закону «Про акціонерні товариства», Закону «Про господарські товариства», Кодексу законів про працю України, Господарського процесуального кодексу та Закону «Про аудиторську діяльність».

  • РРО – на крок ближче до ЄС

    Ми настільки боїмося змін, що завжди шукаємо тільки негатив та аргументи «проти», лише б залишатися у своїй звичній «зоні комфорту». Одночасне бажання змін і страх, що вони трапляться, – це внутрішня суперечність, яка притаманна практично кожному з нас. Проте змінюватись – це рухатись вперед.

  • Щодо поліпшення умов ведення бізнесу в Україні

    Відповідно до Кримінально-процесуального кодексу України 1960 року слідчий будь-якого правоохоронного органу для того, щоб порушити кримінальну справу, зокрема проти службових осіб суб’єкта господарювання, був зобов’язаний сформулювати приводи і підстави до порушення такої кримінальної справи.

  • Прогресивні торги

    Торги є добре відомою юридичною процедурою, вони характерні для ринкової економіки та останнім часом широко застосовуються у публічно-правовій сфері для організації закупок товарів, робіт, послуг для державних та муніципальних потреб.

  • Обґрунтованість підозри

    Ухвалення нового Кримінально-процесуального кодексу України у 2012 р. заклало початок нової віхи у розвитку національної кримінальної юстиції. Низка положень нового КПК України є беззаперечно прогресивними і відповідають європейським і світовим стандартам кримінальної юстиції.

  • Невигідна вигода

    Таке поширене в суспільних і правових реаліях явище, як хабар, у випадку його надання або отримання, утворює склад одного з найбільш латентних й таких, що важко довести, злочинів.

  • Ефективне оскарження

    Одним із головних нововведень Кримінального процесуального кодексу України, який набув чинності у листопаді 2012 р. (далі – КПК), стало запровадження нового для українського кримінального процесу інституту – кримінального провадження на підставі угод.

  • Особливості захисту прав потерпілих під час досудового розслідування

    Головним завданням держави у випадках вчинення злочинів є захист законних прав та інтересів громадян. Тому діяльність органів, які здійснюють кримінальне провадження, має бути спрямована на реальне забезпечення гарантій учасників провадження, і ефективне поновлення їхніх прав у разі порушення.

  • Цілі регулювання державних закупівель та майбутній розвиток

    Ця стаття пропонує розглянути цілі законодавства про державні закупівлі та деякі важливі тенденції в ЄС щодо регулювання цієї системи, які матимуть неабияке значення у процесі подальшої гармонізації українського законодавства зі стандартами ЄС у найближчими руками.

  • Мирове судочинство:

    Наша країна зробила свій європейський вибір, підписавши 27.06.2014 Угоду про асоціацію між Україною та ЄС, тим самим задекларувавши ряд основоположних принципів, цілей та завдань, обставин та мотивів, що стали приводом для укладання цього документа. Одним із основоположних завдань є судова реформа, а саме створення чесної, прозорої та ефективної судової влади.

  • Підприємці під тиском

    Починаючи з липня 2015 р. малий і середній бізнес очікують зміни у фіскальній частині їхньої діяльності. Законодавець передбачив застосування реєстраторів розрахункових операцій (РРО), тобто установку касових апаратів у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг.

  • Запрацювала!

    Минулого тижня відбулася довгоочікувана подія – нарешті після майже річної перерви відбулося перше, поки що організаційне засідання Вищої ради юстиції. Безперечно, одним із головних пунктів порядку денного було обрання голови нового складу ВРЮ. У кулуарах між тим вже пошепки називали фаворитів серед представників суддівського корпусу, однак у день засідання, ще до його початку, переможець вже був відомий

  • Децентралізація, деконцентрація і місцеві вибори

    Конституція України – великий здобуток українського народу в часи незалежності нашої держави. До цього український народ йшов роками і лише 28.06.1996 було прийнято Основний закон нашої держави. За роки існування Конституцію України змінювали, потім ці зміни скасували… Сьогодні спеціальна робоча група веде роботу над підготовкою змін до Конституції України, які мають переважно стосуватися децентралізації влади та судової реформи.

  • Життя по-королівськи

    Великобританія… Країна дощу, люльок та вечірнього чаю. Напевно, кожна людина у своєму мріє хоча б раз за все життя відвідати батьківщину Шекспіра – прогулятись тауерським мостом, сфотографуватись на фоні Біг-Бену, помилуватись королівською охороною біля Букінгемського палацу.

  • Конституційна реформа: погляд правників

    Минулого тижня правники обговорили питання конституційної реформи. Так, 8 червня Комітет з конституційного права, адміністративного права та прав людини Асоціації правників України (далі – АПУ) провів засідання для обговорення процесу підготовки проведення конституційної реформи.

  • Інституту масового позову в України бути?

    Про необхідність запровадження у нашій державі зазначеного інституту фахівці обговорювали 11 червня у Верховному Суді України. Так, відбулось обговорення шляхів вдосконалення вітчизняного законодавства у контексті впровадження інституту масового позову в межах засідання круглого столу на тему «Масовий позов: перспективи в Україні через призму зарубіжного досвіду».

  • Мільйони для держбюджету

    Останнім часом все частіше в Україні говорять про дефолт. Наша країна набрала стільки зовнішніх кредитів, що скоро її власного майна не вистачить на те, щоб їх повернути. Водночас украденими представниками минулої влади коштами, які були виведені з території України донині серйозно в Україні не зайнялись.

Інтерв'ю