«Юридична Газета» №22-23(468-469) від 09 червня 2015 р.

Коментарі

  • Громадське обвинувачення у корупції: ризики і наслідки

    22 травня ц.р. у другому читанні був прийнятий законопроект №1165, який ввів процедуру громадського обвинувачення при розслідуванні корупційних злочинів. Якщо не замислюватися над змістом положень і про те, як вони будуть реалізовуватися в українських реаліях, то йдеться про можливість громадян ініціювати розслідування злочинів і частково виступати в ролі обвинувачувача.

  • Правова мережа для українського Інтернету

    На сьогодні інформаційні технології розвиваються дуже стрімко і, як наслідок, є відсутність якісного правового регулювання цієї сфери. На мій погляд, цю сферу правовідносин неможливо врегулювати лише правовими методами, оскільки кіберпростір мережі Інтернет на сьогодні є найбільш вільним простором.

  • Як захистити честь, гідність та ділову репутацію в мережі Інтернет?

    Нині мережа Інтернет виступає чи не найважливішим засобом обміну інформацією абсолютно в усіх галузях життєдіяльності. З підвищенням залежності людства від думки оточення, яка висвітлюється у всесвітній мережі питання захисту прав та інтересів фізичних та юридичних осіб стає дедалі актуальнішим.

  • Захист прав інтелектуальної власності у мережі Інтернет

    Правова основа захисту прав інтелектуальної власності в Україні складається із десяти спеціальних законів та понад двадцять багатосторонніх міжнародних договорів. Проте досі не розроблено нормативно-правового акта, за яким би передбачались способи та методи захисту прав ІВ у мережі Інтернет.

Публікації

  • Як позбутися боргу та стягнути свої кошти одночасно

    Не платити борг – мрія багатьох підприємців і підприємств. Стягнути свої кошти – ще більш бажана подія. Як зробити так, щоб отримати кошти і не виконувати своїх зобов’язань? В Україні це можливо.

  • Недитячі війни за дитячих героїв

    За персонажів дитячих казок та героїв відомих мультфільмів розгортаються недитячі війни. Кому насправді належать права на Чебурашку, Карлсона, Шерлока Холмса?

  • Велика риба у морі інвестиційних спорів

    Коли йдеться про міжнародні спори за участю фармацевтичних компаній, зазвичай ми говоримо не просто про великі, а колосальні суми грошей, поставлених на карту.

  • Автор завжди правий

    Розвиненому суспільству відомі види юридичної відповідальності за порушення авторських та суміжних прав – це цивільно-правова відповідальність, адміністративна відповідальність та кримінальна відповідальність. Але водночас значній кількості людей притаманна особливість сподівання, а у деяких ще і впевненість в уникненні такої відповідальності.

  • Нові можливості та ризики для власників торговельних марок у мережі Інтернет

    Загальноприйнято, що словесна торговельна марка, як правило, становить відмітну частину доменного імені компанії у мережі Інтернет. Традиційно склалось так, що українські споживачі вважають офіційним сайтом сторінки із розширенням .com або .ua і надають перевагу та довіряють саме їм.

  • Криптовалюти і «різноманітні біткоіни»

    Гроші – це один із стовпів нашої цивілізації. Але користуючись ними кожного дня, більшість із нас до кінця не знає, що таке гроші. За звичними для нас лаштунками купюр, банківських рахунків та курсів валют залишається неймовірно складна система інституцій, процесів, взаємозв’язків, що є за своїми законами.

  • Європейський досвід

    Судова система Німеччини будується за принципом децентралізації. Відповідно до ст. 92 Конституції Німеччини, судова ланка передбачає 5 судових ієрархій із спеціалізацією юрисдикції. До того ж компетенція федерального парламенту та уряду поширюється виключно на суди касаційної інстанції.

  • "Мені за державу болить"

    Посилення місцевого самоврядування – важливий чинник забезпечення добробуту населення, зміцнення народовладдя, утвердження європейських та світових стандартів життя. З іншого боку, ступінь розвиненості країни багато в чому залежить від кваліфікованих професіоналів-управлінців. Так само і ступінь розвитку територіальних громад пов’язаний з наявністю кваліфікованих працівників в органах місцевого самоврядування.

  • Обережно, бомбосховище!

    Ні для кого не секрет, що за роки незалежності України багато бомбосховищ перейшли у «приватну власність», шляхом списання та використання таких приміщень з метою підприємницької діяльності, а ті, що перебувають у державній та комунальній власності переважно перебувають у незадовільному стані.

  • Чи склеїти розбиту чашу?

    Адвокатське співтовариство продовжує брати активну участь у формуванні складу Вищої ради юстиції (далі – ВРЮ). 12.06.2015 продовжить свою роботу черговий з’їзд адвокатів України, який добере ще одного члена ВРЮ від адвокатського співтовариства.

  • Конституційний вектор

    Науково-консультативна рада при Вищому господарському суді України (далі – НКР) нарешті запрацювала у новому складі. І першим важливим документом, який напрацював цей орган стали Пропозиції НКР щодо вдосконалення конституційного регулювання питань здійснення правосуддя та функціонування судової влади.

  • В очікуванні інвестицій

    В Європі хочуть знати про Україну більше як про потенційного ділового партнера та об’єкта для капіталовкладення. До того ж набагато більший інтерес і довіру викликає інформація, отримана не із офіційних джерел, а в результаті живого спілкування з реальними людьми, які мають безпосередній стосунок до бізнесу та мають значний досвід у цій сфері, готові відверто, без прикрас, відповідати на питання.

  • На захисті інтересів країни

    Про міжнародно-правову позицію України в умовах сучасних викликів, які постали нині перед державою, говорили на однойменному спільному круглому столі Комітету Асоціації правників України з міжнародного права та Української асоціації міжнародного права, що 27 травня пройшов у залі засідань Вченої ради Інституту міжнародних відносин КНУ ім.Т. Шевченка.

  • Вийти з-під контролю

    Про це голова окружного адміністративного суду м. Києва розповів під час зустрічі з журналістами профільних видань, що відбулася 27.05.2015. Так, відповідаючи на питання ЗМІ щодо необхідності створення окремої системи адміністративного судочинства на чолі з Верховним адміністративним судом, Павло Вовк зазначив, що сприймає таку ідею позитивно.

  • Чи допоможе декларація?

    З огляду на те, що адвокати відіграють важливу роль у функціонуванні правової системи та забезпечують здійснення захисту, представництва та надання інших видів правової допомоги на професійній основі, Адвокатура України підготувала Декларацію щодо захисту прав людини у кримінальному провадженні, яка відображає спільну позицію адвокатської спільноти щодо важливості захисту прав людини у кримінальному процесі та необхідності покращення спроможностей адвокатів належно виконувати свої професійні обов’язки.

  • Реформувати- не можна чекати

    Про це і не тільки йшлося на черговому засіданні Ради з питань судової реформи 27.05.2015. Зокрема Президент України Петро Порошенко висловив задоволення її роботою та зазначив, що Закон про право на справедливий суд почав реально працювати.

  • Чи змінилась позиція слідчих органів з часів «Майдану»?

    На це та інші питання, пов’язані з наданням правової допомоги клієнтам, які перебувають у СІЗО, шукали відповіді юристи-практики та адвокати на круглому столі, присвяченому проблематиці обрання особі запобіжного заходу тощо.

  • Виконати приватно

    Не секрет, що проблема виконання судових рішень в Україні досягла критичної межі. Відповідно до статистичних даних, не виконується майже 80% виконавчих документів. Тому останнім часом тема реформування роботи виконавчої служби та запровадження приватних виконавців є досить актуальною.

  • Зробимо Україну чистою. Чистою від підробок

    Gucci, Chanel, Dolce&Gabbana, LouisVuitton, Adidas… Володіти речами з цими написами мріє майже кожна людина. Звичайно, бренди це прославлені, відомі, популярні, якісні. А за якість, як відомо, треба платити. Це ні для кого не секрет і навіть є закономірністю.

Інтерв'ю