«Юридична Газета» №18(464) від 05 травня 2015 р.

Публікації

  • «Створення приватної виконавчої служби по суті може виправити лише окремі недоліки у роботі органів юстиції» - Арсен Мілютін

    Шановні колеги, продовжуємо коментувати судову реформу. У попередніх колонках ми обговорили два елементи незалежності, які прийнятий закон про справедливий суд не реалізував.

  • Оцінити інтелектуально

    Життєвий цикл об’єктів інтелектуальної власності умовно можна поділити на три етапи. На першому етапі з’являється замисел, відбувається розробка та створення об’єкта інтелектуальної власності.

  • Мінорна податкова нота

    Певна «відлига» із кримінальними провадженнями за статтею про ухилення від сплати податків, яка тривала з весни минулого року його більшу частину, мабуть, вже скінчилася наприкінці того самого року. Принаймні таке враження складається із відомої практики.

  • Крок до справедливого судочинства

    Кожен має право на справедливий і публічний розгляд його справи упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом, встановленим законом, який вирішить спір щодо його прав та обовʼязків цивільного характеру або встановить обґрунтованість будь-якого висунутого проти нього кримінального обвинувачення.

  • Не втаїш шила в мішку, бо все одно вилізе, або чи варто порушувати закон?

    З часу набуття чинності Законом України «Про акціонерні товариства» (далі – Закон) минуло вже майже 6 років. Весь цей час до Закону вносились зміни, спрямовані на запровадження нових механізмів реалізації окремих положень Закону або вдосконалення вже наявних.

  • Міноритарії отримають право судитися від імені та в інтересах товариства

    На сьогодні суди доволі критично ставляться до будь-яких вимог учасників (акціонерів) господарського товариства, які прямо чи опосередковано стосуються захисту не їхніх власних корпоративних прав, а прав чи інтересів товариства.

  • Майнова люстрація

    Люстрація, про яку в українському суспільстві говорили ледь не як про панацею від корупції, восени минулого року набула форми закону з багатозначною назвою «Про очищення влади». Однак вже наприкінці того самого року Венеціанська комісія у проміжному висновку від 16.12.2014 №788/2014. CDL-AD(2014)044 (далі – Висновок) висловила цілу низку критичних зауважень щодо положень Закону України «Про очищення влади» (далі  Закон).

  • Державі слугувати – не мішки перевертати

    Метою впровадження системних змін та модернізації державного управління, яка зробить владу доступною, прозорою та ефективною є прийняття Закону України «Про державну службу» в новій редакції. Цей закон є ключовим у контексті вдосконалення системи державної служби в Україні, оскільки чинне законодавство України про державну службу не повною мірою відповідає сучасним вимогам державного управління та європейським принципам публічного адміністрування.

  • «Я можу впевнено стверджувати, що робота з’їзду була конструктивною» - Алла Лесько, член ВРЮ

    Відповідно до повідомлення Ради адвокатів України, яке надійшло до ВРЮ 06.03.2015, проведення другої частини ІІІ з’їзду адвокатів України згідно зі ст. 6-2 Закону України «Про Вищу раду юстиції» було призначено на 24–25.04.2015. До порядку денного з’їзду включено питання про призначення членів Вищої ради юстиції.

  • Нові члени ВРЮ за старими правилами, або вибори без виборців

    Адвокатська спільнота до останнього мала надію, що обрання членів до Вищої ради юстиції України та Вищої кваліфікаційної комісії суддів України від адвокатів пройде у демократичний та відкритий спосіб.

  • Юридичні будні в мистецькому оточенні

    Правова група «Побережнюк і партнери» у межах своєї місії – підтримка розвитку національної культури, за сприяння Dymchuk Gallery, розмістила у своєму офісі експозицію картин національних художників.

  • Аграріям на замітку

    Аналітики і консультанти зазначають, що Україна перебуває практично на першому місці з експорту сільськогосподарської продукції. Про це заявив Олександр Бородкін, партнер ЮФ «Василь Кісіль і Партнери», у межах бізнес-семінару «ІФА України: Аграрний сектор», який пройшов 28.04.2015 в офісі ЮФ «Єгоров, Пугінскій, Афанасьєв і Партнери».

  • Банківська робота

    Про особливості побудови ефективної системи безпеки банку, забезпечення його внутрішньої безпеки та кредитну безпеку говорили на майстер-класі на тему «Стратегія ефективної боротьби з шахрайством у банківській сфері», який відбувся 22 квітня і був організований комітетом банківського права Асоціації адвокатів України.

  • Рішення іноземних судів: чи можливе виконання?

    27 квітня цього року на спільному засіданні Комітету з процесуального права та Комітету з альтернативних вирішень спорів АПУ в офісі юридичної компанії LCF правники обговорили проблематику визнання та виконання рішень іноземних судів та міжнародних комерційних арбітражів в Україні.

  • Відкрити чи закрити?

    Про можливі позитивні та негативні наслідки повного доступу будь-якого з громадян до державних реєстрів власності говорили на круглому столі на тему: «Відкритість реєстрів: за і проти», що відбувся 28 квітня та організувала Асоціація адвокатів України та Рада підприємців при Кабінеті Міністрів України. Зазначене обговорення проводилося у контексті положень щодо проекту Закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо посилення прозорості у сфері відносин власності з метою запобігання корупції», ініційованого народним депутатом України Леонідом Козаченком.

  • Борги віддавати треба вміти

    Як не вбити банківську систему та зберегти бізнес позичальників у період кризи? Які фази співпраці між банком та позичальником можуть існувати в процесі пошуку оптимального для сторін способу реструктуризації боргу? Які «спектри» юридичної відповідальності позичальників банків та власників неплатоспроможних банків за борговими обов’язками на сьогодні в нашій країні?

  • Судді так і не потрапили до ВРЮ

    28 квітня цього року, тобто наступного дня за днем призначення членів Вищої ради юстиції за своєю квотою прокурорами, відбувся Зʼїзд представників юридичних вищих навчальних закладів та наукових установ. Так, на початку заходу було зареєстровано 125 делегатів, потім приєдналося ще двоє, таким чином на момент голосування їх було 127 зі 129.

  • Два з двох: прокурори обрали членів ВРЮ

    27 квітня Всеукраїнська конференція працівників прокуратури обрала двох із двох членів Вищої ради юстиції за своєю квотою. Так, лави ВРЮ поповнили Вадим Нежура та Володимир Комков, які набрали 81 та 83 голоси відповідно та склали присягу. На відміну від з’їду адвокатів, що відбувся напередодні, з’їзд пройшов без скандалів, і навіть трохи передбачувано. Єдине, що здивувало, – так це відсутність одностайного голосування з деяких кандидатур.

  • Трудовому кодексу бути! Питання в тому, коли?

    Перспективу прийняття в Україні нового Трудового кодексу вже кілька років активно обговорюють вітчизняні юридичні спільноти. Наприкінці минулого року народний депутат Михайло Папієв до Верховної Ради вніс законопроект №1658 – проект Трудового кодексу.

  • Як оцінити роботу судді?

    24 квітня цього року в Києві проходи міжнародний семінар «Оцінювання професійної діяльності суддів», який проводила Вища кваліфікаційна комісія суддів України (далі – ВККС) за підтримки Проекту Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Справедливе правосуддя» у співпраці з Бюро демократичних інститутів та прав людини ОБСЄ й проектом ЄС «Підтримка реформ у сфері юстиції в Україні».

Інтерв'ю