«Юридична Газета» №13(459) від 31 березня 2015 р.

Коментарі

Публікації

  • Врятувати або знищити

    Дискусія про необхідність реструктуризувати валютні зобов’язання українських позичальників ведеться вже тривалий час. Ще рік тому з’явився законопроект Закону України «Про врегулювання ситуації з погашенням зобов’язань за кредитами в іноземній валюті, забезпеченими іпотекою».

  • Захист прав інтелектуальної власності в мережі Інтернет

    На сьогодні у результаті стрімкого розвитку інформаційних технологій, розвитку різноманітних систем комунікацій, інформатизації, інтернаціоналізації та глобалізації світу все більшої популярності набирає обмін інформацією в мережі Інтернет.

  • Битва за оригінал

    Торговельна марка має певні функції (насамперед, вказівки на виробника, рекламну та гарантійну), які дають змогу говорити про спільність інтересів виробників товару та споживачів: виробник зацікавлений, щоб його торговельні марки впізнавалися на ринку, а позначений цими марками товар – купувався. Споживачі теж часто бажають придбати саме оригінальний товар з відповідним рівнем якості та надійності.

  • Крок вперед чи два назад?

    Органи примусового виконання судових рішень давно потребують суттєвих та якісних змін, на що неодноразово наголошували фахівці та сторони виконання. Отримати позитивне рішення у суді – це лише частина справи, а ось домогтися виконання рішення суду – це дійсна проблема для кредитора, якому необхідно задіяти всю свою винахідливість для отримання присудженого.

  • Право на гроші

    Найманим працівникам гарантовано право на належні умови їхньої праці. Зокрема зазначені особи за систематичне та сумлінне виконання покладених на них трудових обов’язків володіють юридичною можливістю отримувати належну заробітну плату. Який мінімальний розмір притаманний останній?

  • Позбавити прав чи змінити місце проживання?

    У житті сім’ї можуть бути такі часи, коли спільне проживання батьків разом стає неможливим – батьки розлучаються і найважче у цій ситуації дітям, особливо малолітнім. Держава у цьому випадку повинна захисти дітей від моральних страждань, якщо батькам не вдається досягти згоди з питань, пов’язаних з дитиною.

  • Потреби дорослих чи потреби дітей - все на розсуд Феміди

    Чимало українців наразі проживають далеко за межами нашої держави. Випробування на віддалене проживання (бо не завжди за кордон від’їжджає вся сім’я) проходять не всі, часом, результати бувають плачевні, і насамперед тому, що страждають діти, стаючи засобами маніпуляції батьків.

  • Хочеш керувати - вмій відповідати

    Здійснення господарської діяльності в Україні є не лише ризикованим з економічної точки зору, а й покладає велику відповідальність на керівника підприємства, у тому числі й кримінальну. Керівник підприємства є не лише особою, що здійснює представництво підприємства перед іншими юридичними особами, а і суб’єктом, який несе відповідальність за неправомірні дії.

  • Назустріч бізнесу

    Президент України Петро Порошенко 25.03.2015 підписав нову редакцію Закону України «Про ліцензування видів господарської діяльності» (далі – Закон), який набуде чинності через три місяці з дня його офіційного опублікування. Серед основних новел Закону хотілося б звернути увагу на такі.

  • У контексті державної підтримки

    Проект ЄС «Гармонізація системи державних закупівель в Україні зі стандартами ЄС» 25.03.2015 провів семінар для державних посадовців, присвячений першому Дослідженню державної підтримки суб’єктам господарювання в Україні. Метою заходу стала презентація висновків першого проведеного в Україні Дослідження щодо державної підтримки суб’єктам господарювання в Україні.

  • Проблемне виконання

    На сьогодні виграти справу в суді – це лише 20% успіху під час вирішення проблеми клієнта. Як правило, вдало відпрацьована правова позиція, ще не є досягненням результату. На практиці адвокати, юристи та клієнти мають проблеми виконання рішення суду, яка потребує неабияких зусиль.

  • Українська люстрація очима європейських суддів

    Так, 24.03.2015 у стінах Вищого спеціалізованого суду з розгляду цивільних і кримінальних справ відбулась прес-конференція за участю представників делегації Європейської асоціації суддів з представниками ЗМІ. Участь у заході взяли віце-президент світової асоціації суддів, президент Європейської асоціації суддів Крістофер Регнард, члени асоціації – суддя Базельського апеляційного суду Швейцарії Штефан Гасса й суддя Талліннського адміністративного суду Мееліс Еерік. З української сторони участь у заході взяла президент Асоціації суддів України, суддя ВССУ Олена Євтушенко.

  • «Олександр Волков проти України»: моніторинг виконання рішень

    Круглий стіл, присвячений питанням виконання рішень Європейського суду з прав людини, відбувся 25 березня. Зазначимо, що під час заходу було обговорено низку питань пов’язаних з реформуванням системи суддівської відповідальності.

  • Асоціація з Європою – угода нового покоління

    Після підписання знакової Угоди Асоціація правників України почала серію заходів, присвячених майбутнім змінам у правовій сфері внаслідок підписання Угоди про асоціацію України з ЄС. Так, 20 березня у Києві відбулась конференція АПУ «Угода про асоціацію: для всіх і кожного».

Інтерв'ю