«Юридична Газета» №7(453) від 17 лютого 2015 р.

Коментарі

Публікації

  • «Незалежність судової влади буде забезпечено лише тоді, коли затвердять повноцінний кодекс суддівської етики»

    Шановні колеги, продовжуємо інформувати про просування судової реформи. Те, про що так довго говорили небайдужі, відбулося. Верховна Рада прийняла законопроект «Про забезпечення права на справедливий суд» (№ 1656). Тобто з двох проектів перемогла реформа Олексія Філатова.

  • Чи є вихід з АТ?

    ЦК України та Закон України «Про господарські товариства» надають учасникам право вийти з господарського товариства у порядку, встановленому установчим документом товариства та законом.

  • Чи повернеться скіфське золото до України?

    Як відомо, наразі у Нідерландах триває розгляд судової справи за позовом кримських музеїв до Музею Алларда Пірсона (далі - МАП) щодо повернення частини експонатів виставки «Крим. Золотий острів у Чорному морі».

  • Хронічні півкроку до мети…

    Згідно з даними вітчизняних аналітиків та статистів обсяг іноземних інвестицій в економіці України за неповний 2014 р. скоротився більше ніж на 10 млрд США порівняно з початком 2014-го року і становив близько 48,5 млрд дол. США. Окрім того, згідно зі статистикою наявне значне зниження обсягів надходження (припливу) нових прямих іноземних інвестицій в Україну в 2014 р.; якщо порівняти ці обсяги з показниками 2013-го року, зниження становитиме в кілька разів.

  • Російсько-українська «торговельна війна»: є чи ні?

    На тлі затяжних воєнних дій на Донбасі навіть найбільш нагальні економічні проблеми стають другорядними. Проте забувати про економічну складову війни не варто. Адже як-то кажуть: «Для війни потрібні три речі: гроші, гроші і ще раз гроші». У цьому контексті розглянемо питання двосторонніх торговельних обмежень, прийнятих Росією і Україною.

  • Чи може арбітражний керуючий мати свого представника за довіреністю?

    Суперечності з приводу того, чи може арбітражний керуючий (розпорядник майна, керуючий санацією, ліквідатор) уповноважувати іншу особу на виконання певних дій чи зобов’язаний виконувати покладені на нього законом обов’язки самостійно, тривають давно та донині не має єдиної відповіді на це питання

  • Працювати по закону

    Базовий нормативний акт, який регулює трудові правовідносини в нашій державі – Кодекс законів про працю України, було прийнято ще у 1971 р.

  • Про реформу державної виконавчої служби

    Щодо ліквідації ДВС України і передачі його функцій Мін’юсту України, то це загалом правильний крок, оскільки, як мінімум приводить діяльність виконавчої служби у відповідність до Закону України “Про державну виконавчу службу”, яким однозначно передбачено, що державна виконавча служба є департаментом у складі Мін’юсту України, а не окремим центральним органом виконавчої влади, який, до речі, було створено під одного з колишніх керівників.

  • Дерегуляція чи зарегуляція

    Кабінет Міністрів України 24.12.2014 вніс на розгляд ВР України проект Закону України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення умов ведення бізнесу (дерегуляція)” з проханням прийняти якомога швидше. Прохання було почуте. Вже 28.12.2014 ВР України прийняла законопроект у першому читанні. Наразі йде робота з підготовки остаточної редакції законопроекту.

  • Революція в юстиції

    На порядку денному у нас сьогодні реформи. Саме реформи, за численними заявами представників нинішньої української влади, є пріоритетними напрямами розвитку вітчизняної суспільно-правової дійсності. Таке реформування, зі слів вищого керівництва держави, стане рішучим кроком нашої держави до переформатування чинних усталених правовідносин та дасть змогу вийти на новий рівень розвитку на шляху до стандартів Європейського Союзу

  • Сьогодення та майбутнє податкової реформи

    Основні проблемні питання податкової реформи та необхідність законодавчого вдосконалення норм чинного законодавства обговорили під час круглого столу Комітету з оподаткування Асоціації правників України «Податкова реформа: чи буде досягнуто цілей?», що відбувся 9 лютого ц.р..

  • Що треба для успішної судової реформи?

    Буквально за декілька годин до того, як 12 лютого ВР України проголосує в другому читанні та загалом законопроект №1656 «Про забезпечення права на справедливий суд», того ж дня в інформаційному агентстві «Укрінформ» відбулася прес-конференція на тему «Судова система і реформа правосуддя очима громадян, експертів та суддів – точки напруги».

  • Чи скористається Україна грузинським шансом?

    Боротьба з корупцією – одне з принципових питань, яке потребує негайного вирішення. Для цього створюється Національне антикорупційне бюро України (НАБУ), очільника якого найближчим часом мають призначити у нашій державі. Планується, що НАБУ очолить грузинський представник, однак поки невідомо, хто саме це буде.

Інтерв'ю