«Юридична Газета» №3-4(449-450) від 27 січня 2015 р.

Публікації

  • Про ображених суддів замовте слово

    Критика нинішнього стану судочинства в Україні та проголошення гасел різноманітних судових реформ стали звичними в риториці українських політиків. Тому є сенс висловити свою думку і тим фахівцям, які звертаються по захист своїх інтересів до українського судочинства, що і є метою цієї статті.

  • Прозорістю по реєстру

    24 грудня 2014 року Кабінет Міністрів України прийняв Постанову № 722 «Про деякі питання надання інформації про зареєстровані речові права на нерухоме майно та їх обтяження». Зокрема, цією постановою був затверджений Порядок надання фізичним та юридичним особам інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно

  • Грошове задзеркалля

    Намагаючись визначити принципові конструкції для фінансово-правового регулювання, ми безпосередньо торкнемося лише двох, які лежать в основі фінансово-правового регулювання, формують цілісну систему фінансового права та забезпечують шляхи узгодження складових фінансового законодавства.

  • Чи потрібен Фінансовий кодекс Україні?

    Становлення України як самостійної і незалежної держави супроводжується інтенсивним розвитком фінансових відносин, їхнім ускладненням, що потребує розроблення нової моделі регулювання таких суспільних зв’язків і збагачення юридичного інструментарію для їхнього оформлення. Зазначені чинникиразом із розвитком та вдосконаленням ринкових відносин спричиняють бурхливий розвиток нормативно-правових актів, зокрема, тих, що регулюють публічну фінансову діяльність.

  • Структурування бізнесу по-новому

    У зв’язку із упровадженням податкової реформи з 01.01.2015 року значних змін зазнало оподаткування пасивних доходів, до яких, зокрема, належать дивіденди та роялті. Розглянемо нові правила оподаткування кожного з таких видів доходів.

  • Єдиний податок: зміни 2015

    Прийняті зміни Податкового кодексу України відповідно до Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи» від 28 грудня 2014 року № 71-VIII значно змінили спрощену систему оподаткування. А анонсоване зменшення кількості податків з 22 до 9 вилилося в те, що фіксований сільськогосподарський податок об'єднали з єдиним податком, утворивши IV групу платників – сільськогосподарських товаровиробників. Однак ми не будемо змішувати грішне з праведним і проаналізуємо зміни єдиного податку відповідно I-III групи, оскільки V і VI груп у попередній редакції Податкового кодексу України вже не існує.

  • Прогресивний ПДВ

    Протягом останніх років спостерігається тенденція переведення податкової звітності в електронний формат. З метою забезпечення належної систематизації податківці намагаються якомога більше процесів перевести на електронний режим, як-то: подання декларації, проведення звірок щодо податків та зборів, складання запитів та отримання податкової інформації.

  • Податковий компроміс: чи складеться в держави діалог із бізнесом?

    Попри низку критичних зауваженьу бік нового Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей уточнення податкових зобов'язань з податку на прибуток підприємств та податку на додану вартість у разі застосування податкового компромісу», закон усе ж був підписаний президентом і набрав чинності 17 січня 2015 р.

  • Трансфертна модифікація: світовий досвід на український лад

    Набрання чинності Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи» від 28 грудня 2014 року № 71-VIII, яким урядовці поспіхом провели редагування ледь не половини Податкового кодексу України, потягло за собою зміну чималої кількостіположень податкового законодавства, що впливають на економіку нашої держави в цілому та визначають правила гри при веденні бізнесу зокрема.

  • Податкові нововведення 2015 року

    Суттєві зміни внесені урядом щодо платників податку на прибуток з оборотом менше 20 млн грн. Такі платники податків можуть проводити розрахунок оподатковуваного прибутку за даними бухгалтерського обліку без застосування будь-яких обмежень і коригувань, передбачених Податковим кодексом. Крім того, такі платники податків не матимуть зобов'язань щодо сплати авансових внесків з податку на прибуток.

  • Чи повинні фіскальні органи бути позивачами в адміністративному суді?

    Революція гідності надала Україні унікальний шанс – реформувати всі без винятку сфери публічної адміністрації відповідно до європейських стандартів та зробити їх максимально демократичними й ефективними. Угода про асоціацію з Європейським Союзом та коаліційна угода Верховної Ради VIII скликання є основними орієнтирами того, які реформи мають проводити новообрані органи державної влади в Україні. В цих документах визначені кроки з реформування тих чи інших сфер діяльності держави. Безумовно, вони потребують одночасно як рішучості, так і виваженості й ретельного планування.

  • ЄСВ 2015: реформа чи нові вимоги?

    Набув чинності Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування загальнообов'язкового державного соціального страхування та легалізації фонду оплати праці».

  • Плата за нерухомість

    Законом України від 28.12.2014 р. № 71-VIII, що набув чинності 01.01.2015р., змінено назву і зміст розділу XII Податкового кодексу України, який відтепер має назву «Податок на майно».

  • На межі розлучення

    Протягом останніх років Україна робить чимало виважених кроків для підвищення інвестиційної активності в країні та зростання обсягів іноземних інвестицій. Кількість іноземних компаній в Україні, що знаходять ринок збуту в нашій державі, а водночас і іноземних працівників, щороку збільшується,тому актуальними наразі є питання, що пов’язані з перебуванням іноземців на території України.

  • Без надії сподіваємось

    Правове регулювання, що стосується сфери нерухомості, протягом останніх двох років зазнало кардинальних змін. Зазначені розпочалися зі створення нової системи реєстрації прав на нерухоме майно та їх обтяжень, в результаті чого була розробленанизка похідних правових механізмів. Черговим нововведенням законодавця є відкритість та загальнодоступність надання інформації про державну реєстрацію прав та їх обтяжень з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно (далі – Державний реєстр прав, Держреєстр прав). Поряд з тим, постає низка запитань щодо переваг та недоліків запроваджуваних змін.

  • Національна поліція нас збереже?

    Про реформування міліції в Україні говорять давно, але окрім зміни назви громадськості не було представлено достойної альтернативи, якихось концептуальних напрацювань. Разом з тим, мабуть, на той час у суспільства не було сформовано розуміння того, якими мають бути правоохоронні органи за своєю суттю, тобто в буквальному сенсі, з погляду охорони прав.

  • Довіра до суду: хто і як довіряє судовій системі

    Відповідь на це запитання намагалися дати учасники презентації результатів соціологічного дослідження «Оцінка роботи судової системи України», проведеної компанією Research&BrandingGroup. Зазначимо, що опитування відбувалося в 22 областях України та м. Києві (за винятком АР Крим, м Севастополь, Донецької та Луганської областей) у листопаді та грудні 2014 р. Опитування складалося із двох –загальнонаціонального опитування, учасниками якого було все населення України віком 18 років і старше, та спеціалізованого опитування. Респондентами останнього були учасники судових процесів на момент проведення опитування у віці 18 років і старше.

  • АМКУ захищає конкуренцію серед постачальників обладнання для гемодіалізу

    Шляхи вирішення проблем щодо надання послуг з гемодіалізу обговорювалися на під час круглого столу, що відбувся 22 січня 2015 року у приміщенні Антимонопольного комітету України. Свою ініціативу щодо проведення такого заходу керівництво АМКУ пояснило необхідністю пошуку шляхів усунення дискримінаційних підходів під час формування тендерної документації на закупівлю витратних матеріалів для гемодіалізу, що, на їхню думку, сприятиме усуненню умов, які створюють підстави для оскаржень. Такі дії, як було зазначено, пришвидшать процес здійснення закупівель необхідних матеріалів для хворих, які нагально потребують гемодіалізу.

  • Бізнес боїться ліквідації госпсудів

    Колишню владу в Україні можна назвати реформаторами. На відміну від своїх попередників вона не просто заявляла про необхідність проведення реформ, а насправді їх втілювала. Звісно, у своїх інтересах і подекуди не зовсім демократично, але реформування відбувалось. Здається, нова на половину стара влада, яка з’явилась після Революції гідності вирішила підтримати реформаторську хвилю в Україні. Тож, перше, що вона вирішила зробити, – провести судову реформу. Зважаючи, що нова влада в Україні наполовину стара, то й до реформи два підходи і два законопроекти, в яких вона відображена.

  • Потреба дерегуляції

    Держава прагне реформувати свою політику щодо розвитку підприємництва. Саме такого висновку можна дійти, проаналізувавши останні дії владних структур з реформування адміністративних органів у сфері підприємницької діяльності. Нагадаємо, місяць тому Кабінет Міністрів постановою від 24.12.2014 №724 утворив Державну регуляторну службу України, реорганізувавши Державну службу України з питань регуляторної політики та розвитку підприємництва, а згодом головою Державної регуляторної служби призначено Ксенію Ляпіну (розпорядження КМУ від 09.01.2015 №1-р).

  • З благодійною метою

    Українська художник Ірина Третьяк 22 січня ц.р. провела виставку власних картин в рамках вечору «ART-ГРАНАТ». В рамках заходу спiльно з Юлією Савчук художниця провела презентацiю проекту SmartАRT – лінійки одягу з елементами сучасного мистецтва. Інформаційним партером заходу виступила «Юридична газета»

  • Нова податкова реальність

    З початку року українці працюють в нових податкових умовах – 1 січня 2015 р. набув чинності Закон України № 71-VІІІ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законів України (щодо податкової реформи)». Про основні нюанси податкових нововведень розповіли юристи адвокатського об’єднання «Скляренко,Сидоренко та Партнери» 20 січня 2014 р. в рамках проведеного для клієнтів семінару.

  • Реформувати Мін’юст будуть нові кадри

    Міністерство юстиції розпочинає оптимізацію системи юстиції, в результаті якої буде приблизно вдвічі скорочена кількість структурних підрозділів. Про це 20 січня під час прес-конференції в Кабінеті Міністрів, присвяченій запланованим реформам в структурі міністерства, повідомила перший заступник міністра юстиції Наталія Севостьянова.

  • Куди рухається юридичний бізнес в 2015 році?

    Підбиваючи підсумки 2014 р., представники юридичного бізнесу одностайно заявляли про загальний спад і необхідність затягнути паски. Воно й не дивно, адже через війну на Сході й анексію Криму знана частка українського бізнесу просто зникла, в той час, коли іноземні інвестори масово покидали Україну. Юристи стверджують, що серед останніх в нашій державі залишились лише ті, хто не зміг піти через активи, які неможливо вивести

Інтерв'ю