«Юридична Газета» №11 (405) від 11 березня 2014 р.

Коментарі

  • Біржові ІСІ можуть стати досить популярними вже найближчим часом

    Редакція «Юридичної газети» звернулася за правовою оцінкою до юристів щодо Закону України «Про інститути спільного інвестування», що набрав чинності 1 січня 2014 року.

  • Законопроект загалом має право на існування

    Редакція «Юридичної газети» звернулася за правовою оцінкою до юристів щодо законопроекту № 4116 про внесення змін до КК України відносно відповідальності за неповідомлення громадянином України про отримання іноземного громадянства.

  • Судовий перегляд рішень АМКУ має обмежений характер

    Редакція «Юридичної газети» звернулася за правовою оцінкою до юристів щодо відповідності судового перегляду рішень АМКУ, що здійснюється господарськими судами України, статті 6(1) Європейської конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

Публікації

  • Судова влада: відновлення довіри чи втрата соціального значення

    Мені імпонувало висловлювання з приводу того, якщо людство справді бажало справедливості, воно вигадало би що завгодно, тільки не суд. Так було навіть ще донедавна. Проте з роками, набуваючи життєвого і професійного досвіду, я зрозумів, що саме судова влада, виділена в окрему гілку державної влади, загалом надає пересічному громадянину впевненість у реальній можливості захиститися від держави.

  • Оскарження висновків органів доходів і зборів, зроблених в Акті перевірки платника податків без винесення податкового повідомлення-рішення

    Останнім часом за результатами документальних перевірок, проведених підрозділами Міністерства доходів і зборів України, почастішали випадки невинесення податкових рішень-повідомлень.

  • Шляхи та способи реєстрації торговельних марок на територіях інших країнах на ім’я резидентів України

    Для резидентів України (юридичних та фізичних осіб) існують два шляхи одержання прав на торговельну марку у більшості інших країни.

  • Деякі особливості порядку звернення до суду із заявою про банкрутство

    У нинішніх умовах післякризового періоду, що супроводжується відсутністю вагомих інвестицій в економіку та спадом виробництва, закономірним є збільшення кількості припинення суб’єктів господарювання (юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців), які не витримали жорсткої конкуренції в умовах ринкової економіки.

  • Оскарження «не кредитором»

    Справи про банкрутство юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців розглядаються господарським судом за правилами, передбаченими Господарським процесуальним кодексом України, з урахуванням особливостей, визначених Законом України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом».

  • Забезпечений кредитор у справі про банкрутство

    19 січня 2014 року минув рік з дня набрання чинності Законом України «Про внесення змін до Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» (від 22.12.2011 № 4212-VI). Ці зміни суттєво вплинули на процедуру банкрутства, у тому числі й на правовий статус забезпеченого кредитора. З огляду на судову практику, яка склалася за цей рік, пропонуємо розглянути особливості статусу забезпеченого кредитора.

  • Окремі слідчі (розшукові) дії із залученням спеціаліста-лікаря

    Питання про співвідношення правових (юридичних) і спеціальних знань набуває значної актуальності в умовах успішного вирішення завдань судово-правової реформи. Вони насамперед залежать не лише від удосконалення системи правоохоронних органів та нормативно-правового врегулювання процедури судочинства, а й від належного наукового забезпечення процесуальних форм кримінального провадження.

  • Взаємодія з фахівцями сфери охорони здоров’я

    На сьогодні загальновідомим є той факт, що промоційна діяльність представників фармацевтичного ринку значною мірою спирається на взаємодію з медичними та фармацевтичними працівниками. Одним із важливих способів покращення професійних знань спеціаліста є освітня та промоційна діяльність фармпідприємств.

  • Незаконне проведення аборту

    Стаття 3 Конституції України проголошує, що людина, її життя та здоров’я, честь і гідність, недоторканність і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю.

  • Зміна правил гри на фармацевтичному ринку

    2013-й насамперед ознаменувався тим, що вже на початку року, у лютому-березні, вводилися нові ліцензії на імпорт лікарських засобів. Тоді в авральному порядку ці питання були вирішені. Наприкінці року це питання виникло знову, чим немало схвилювало ринок.

  • Врачебные ошибки с тяжкими последствиями

    В Республике Молдова на протяжении многих лет не ведется официальный учет врачебных ошибок, повлекших по неосторожности гибель пациентов или причинение им тяжких телесных повреждении.

  • Міжнародна біржа працевлаштування

    28 лютого цього року відбувся круглий стіл, присвячений проблемі працевлаштування випускників вищих навчальних закладів та обговоренню розробки законопроекту «Про розподіл випускників ВНЗ і пільги для роботодавців», який проходив під егідою Незалежного інституту судових експертиз за підтримки Європейської арбітражної палати.

  • Закон України «Про боротьбу з тероризмом»: влада страшніша за терористів

    Закон України від 20.03.2003 р. № 638-IV «Про боротьбу з тероризмом» тривалий час залишався непоміченим широкою юридичною громадськістю. З одного боку, зазначене, очевидно, пов’язане із тим, що в серйозну терористичну загрозу в Україні (справжню, а не вигадану владою) ніхто не вірив, тому не бачив підстав для реального застосування положень цього Закону. З іншого боку, припускалося, що терористичні акти, навіть якщо вони, не дай Бог, відбудуться, матимуть локальний характер звичайних міліцейських операцій.

  • Громадськість і бізнес пропонують переглянути питання ліквідації Міністерства доходів і зборів України

    Як відомо Міністерство доходів і зборів було створено у грудні 2012 року як правонаступник Державної митної служби України та Державної податкової служби України, відносно яких розпочиналася процедура ліквідації.

  • Позитивний імідж юридичної фірми

    Не секрет, що одним з надзвичайно важливих стратегічних ресурсів юридичних фірм, соціальної і політичної діяльності є їхня репутація, сформована у свідомості клієнта думка про достоїнства, недоліки юридичної фірми як соціального, політичного, економічного суб’єкта та його суспільна оцінка.

  • Оскарження договорів іпотеки

    Незважаючи на досить об’ємну судову практику та численні роз’яснення вищих судових інстанції зі спірних питань у межах кредитних, іпотечних правовідносин, періодично ще виникають проблемні моменти. У зв’язку з цим пропоную ознайомитись із деякими судовими рішеннями щодо цього питання.

Інтерв'ю