«Юридична Газета» №08 (402) від 18 лютого 2014 р.

Коментарі

Публікації

  • Практика Європейського суду з прав людини і законодавство України про захист економічної конкуренції

    Основоположні права та свободи в законодавстві про захист економічної конкуренції є предметом обговорень в Європейському Союзі протягом тривалого часу. Контекст дискусії навколо взаємодії цих галузей можна узагальнити наступним чином. Європейська комісія акумулює ролі слідчого, прокурора і судді без ефективних внутрішніх гарантій їх відокремленості. Через це виникають сумніви у неупередженості Комісії, оскільки її функції щодо розслідування, обвинувачення та покарання суб’єктів господарювання за порушення законодавства про захист економічної конкуренції не відокремлені між собою.

  • Оскарження висновків органів доходів і зборів, зроблених в акті перевірки платника податків без винесення податкового повідомлення-­рішення

    На жаль, на сьогодні досить часто органи доходів і зборів України, нехтуючи нормами законодавства України, проводять перевірки платника податків, наводячи за текстом акта ті чи інші припущення, які без винесення податкового повідомлення­рішення, з огляду на реалії сьогодення, платник податків не може оскаржити в судовому порядку з надією на позитивний результат, та захистити своє порушене право.

  • Особливості захисту прав інтелектуальної власності при виході компанії на міжнародні ринки

    Одним з важливих аспектів при виході компаній на міжнародні ринки є права інтелектуальної власності. Чимало компаній у цьому випадку намагаються захистити їх (ці права), проте часто забувають перевірити, чи вони самі не будуть порушниками (прав інтелектуальної власності третіх осіб.) Наприклад, планується вихід на міжнародний ринок нового пристрою для зчитування даних, а виявляється, що такий пристрій, скажімо, у США, вже запатентований іншою компанією.

  • Представництво іноземної компанії в українських і зарубіжних судах

    На сьогодні трапляються непоодинокі випадки виникнення спірних правовідносин між українським підприємством та іноземною компанією. Найпоширеніші ситуації виникнення спору – це невиконання умов укладених договорів.

  • Застосування антикорупційного законодавства США та Великобританії до українських компаній

    Аналіз міжнародного досвіду боротьби з корупцією свідчить про те, що за сучасних умов корупція виходить за рамки національних кордонів і потребує глобального підходу. Прояви корупції створюють загрозу не лише національній безпеці більшості країн світу, а й підривають міжнародні інститути влади та економіки. Саме тому в останні роки боротьба з корупцією набула транснаціонального значення, а деякі національні закони країн мають екстериторіальну дію.

  • Верховенство Конституції на противагу нормам міжнародного права

    Суперечності між нормами міжнародного та національного права досить часто виникають у практичній діяльності. Зазвичай у такій конкуренції виграють норми міжнародного права. Натомість нівелюється роль українського законодавства. Органи державної влади не приводять свої акти у відповідність до актуальних міжнародних договорів, і як результат виникають колізії та невизначеності.

  • Тимчасовий доступ до речей і документів та обшук за КПК України

    Тимчасовий доступ до речей і документів та обшук мають спільні риси, що викликає низку питань при їх застосуванні, але, логічно, є й відмінності.

  • Протидія протиправному поглинанню та захопленню підприємств

    Тема протиправного захоплення та поглинання підприємств була і є актуальною для України з моменту проголошення її незалежності. Причинами цього явища стало багато негативних факторів, до яких насамперед необхідно віднести недосконалість вітчизняного законодавства та високий рівень корупції в державі. Хоча державою і робляться позитивні кроки в напрямку протидії протиправному захопленню підприємств, однак це питання все одно залишається проблемним.

  • Застосування Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод при вирішенні митних спорів

    Економічна криза, яка стрімко набирає обертів у країні, позначається на всіх галузях життєдіяльності. Насамперед її вплив на собі відчуває бізнес. Значний дефіцит бюджету є одним із основних симптомів цієї кризи. Для латання бюджетних дір влада активно залучає фіскальні органи, які не так давно формально об’єдналися під єдиною назвою – Міністерство доходів і зборів України. Але навіть об’єднавши всі сили в одному відомстві, фіскали не справляються з поставленими завданнями.

  • «Свобода для» і «свобода від»

    Події, що розпочалися з мирних протестів студентів київських вишів у листопаді 2013 року і на початку 2014­го набули форми глобального протесту не лише в Києві, а й у багатьох областях України, безумовно, потребують своєї оцінки, зокрема з юридичної точки зору.

  • «Хмарні» технології в бізнес­реаліях України

    Захист інформації є досить поширеним явищем в українському бізнесі. Нерідко для уникнення проблем під час перевірки контролюючих органів підприємці укладають з адвокатами договір про надання юридичних послуг з метою зберігання документів у офісі адвоката, куди, як відомо, доступ для правоохоронців дещо ускладнений. Адже непоодинокими є ситуації, коли після проведення виїмки документів та офісної техніки (зазвичай комп’ютерів та серверів) діяльність компанії виявляється паралізованою та не може повноцінно здійснюватися.

  • TaxPro 2014: підсумки та висновки конференції

    Тематика міжнародного податкового планування стає з кожним роком дедалі популярнішою. Так, велика кількість податків та напружена ситуація в країні тиснуть на бізнес, який вимушений шукати кращі шляхи для роботи з іноземними партнерами.

  • Попередні підсумки роботи фондового ринку України у 2013 році

    Прес­конференція, що відбулася 13 лютого цього року в Національній комісії з цінних паперів та фондового ринку, була присвячена попереднім підсумкам роботи регулятора та всього фондового ринку в минулому році.

  • Договір на управління готелем

    5 лютого в готелі Premier Palace відбулося засідання комітету фінансів і права Клубу готельєрів та рестораторів HOTELIERO, на якому старший юрист і керівник практики готельного бізнесу АО Arzinger Лада Шелковнікова висвітлила деякі аспекти укладення договору на управління готелем.

  • Податкова оптимізація та пов’язані з нею ризики

    З 1 січня цього року кримінальна відповідальність за статтею 212 (ухилення від сплати податків) настає тоді, коли сума завданих державі збитків перевищує 609 тис. гривень. Тобто якщо податкова побачила якісь транзакції, що порушують податкове законодавство, якщо особа приховала дохід, і їй донарахували суму, меншу ніж 609 тис. грн, тоді потрібно доплатити сплачений податок, сплатити штраф або пеню та й жити собі спокійно.

Інтерв'ю

  • Найактуальнішими моментами для юристів є залучення та збереження клієнтів

    Питання побудови бізнесу притаманні всім сферам, і юридичній у тому числі. На сьогодні досить поширеним є проведення заходів, що спрямовані на підвищення ефективності діяльності підприємців, менеджерів та власників підприємств. З метою обговорення окремих питань ведення бізнесу «Юридична газета» звернулася до експерта з систематизації бізнесу та побудови сильних команд, засновника компанії «Бізнес­Конструктор» Кирила Куницького

  • Латвийский юрист думает, что каждый второй украинец – олигарх

    Интервью, которое Вы, читатель, держите в руках, больше похоже на разговор двух приятелей по конференции. Им оно, в сущности, и является. Вам, вероятно, любопытно будет узнать, что средний оборот для партнеров большой прибалтийской шестерки (Sorainen, Raidla, Borenius, Tark, VARUL, LAWIN) за 2012 год составил 913, 765, 407, 363, 380, 390 тысяч евро соответственно, в то время как средний оборот для сотрудников этих же фирм составил 143, 131, 82, 76, 63, 67 тысяч евро соответственно.