«Юридична Газета» №07 (401) від 11 лютого 2014 р.

Коментарі

  • Податкові доктрини не є джерелом податкового права України

    Аналіз кримінальних проваджень у сфері податкових злочинів, які було порушено за друге півріччя 2013 року, свідчить про те, що Міністерством доходів і зборів України та його структурними підрозділами все частіше при здійсненні аналізу правомірності поведінки учасників податкових правовідносин застосовуються так звані податкові доктрини.

  • Практика застосування може бути абсолютно різною

    16 січня ц. р. Верховною Радою України було прийнято низку законів, які і в суспільстві, і в професійному середовищі дістали негативні оцінки. Зумовлено це насамперед порушенням процедури їх прийняття, а також їхнім змістом, що, по суті, обмежували низку конституційних прав і свобод.

  • Вимоги до кваліфікації фахівців у галузі права обмежуються лише наявністю вищої юридичної освіти

    В умовах комерціалізації ринку юридичних послуг, коли підприємницькі інте­реси правників починають домінувати над інтересами права, а «право» стає об’єктом підприємницької діяльності, з метою забезпечення правових потреб громадян, вважаю за необхідне удосконалити систему підготовки юристів та запровадити додаткові вимоги до майбутніх адвокатів.

  • Відновити репутацію компанії після спору з клієнтом можна лише одним способом – говорити правду

    Єдиний спосіб повністю захистити свою компанію від спорів із клієнтом – це у всьому з ним погоджуватися. Хоча насправді ми розуміємо, що це шлях у нікуди.

  • Слід надавати послуги такої якості, щоб клієнт був задоволений

    Усі ми люди, які мають своє бачення, ставлення до тієї чи іншої ситуації, очікування, а тому час від часу між юридичною компанією та клієнтом можуть складатися певні конфліктні ситуації, зумовлені незадоволеністю клієнта якістю послуг, що надаються, або термінами виконання його доручення.

  • Узаконення автоматичної фіксації порушень ПДР у такій редакції призведе до масових порушень

    Законопроект № 4046, зареєстрований у Верховній Раді України 29 січня, повторює вже скасований закон про автоматичну фіксацію, прийнятий 16 січня цього року. Так, згідно з цим законопроектом вводиться автоматична фіксація порушень правил дорожнього руху. Усе б нічого, проте в документі пропонується доповнити Кодекс України про адміністративні правопорушення (далі – КупАП) статтями 14­2 та 279­1, котрі по своїй суті повністю дублюють відповідно статтю КУпАП 14­1 та частину 6 статті 258, які за Рішенням Конституційного Суду України у 2010 році були визнані неконституційними.

  • Законопроект № 4046 розрахований на те, щоб якнайшвидше зробити пересічного водія головним спонсором державного бюджету

    Однозначної думки з приводу цього законопроекту немає. Як зазначається в пояснювальній записці, основною метою законопроекту є зменшення кількості ДТП і загиблих у них людей. Проте вказаним законопроектом не передбачено жодного конкретного кроку щодо впорядкування відповідно до державних стандартів дорожніх знаків, світлофорів та дорожньої розмітки, дорожнього покриття, адже більшість аварій трапляється саме через це.

Публікації

  • Охорона атмосферного повітря: правові нюанси

    Застосування положень ст. 34 Закону України «Про охорону атмосферного повітря» у розрізі відсутності спеціального закону про визначення порядку та розмірів відшкодування шкоди, завданої порушенням законодавства про охорону атмосферного повітря, нещодавно обговорювали фахівці на засіданні секції першої та другої судових палат Науково­консультативної ради Вищого господарського суду України.

  • Аннулирование свидетельства плательщика НДС

    Часто юридические или физические лица получают сообщение от органов налоговой службы об аннулировании свидетельства плательщика НДС или узнают об этом от своих контрагентов. Такая неожиданная проблема требует безотлагательного ее решения, ведь от этого зависит хозяйственное функционирование предпринимателя или предприятия.

  • Запровадження трансфертного ціноутворення

    Починаючи з 1 травня 2014 року, після подання українськими компаніями першої звітності з трансфертного ціноутворення – звіту про контролюючі операції, Міністерство доходів і зборів України зможе запитувати документацію з трансфертного ціноутворення щодо окремих операцій, які їх зацікавлять.

  • Фармацевтичний бізнес: висновки 2013, очікування 2014

    Фармацевтичний бізнес – тематика досить специфічна. Останні роки в Україні фармацевтична галузь зазнає дедалі більше нормативних змін, що, у свою чергу, потребує втручання юристів з метою підтримання діяльності фармбізнесу в належному стані. Тож на сьогодні на сайтах багатьох юридичних компаній з’являється така галузь права, як фармацевтичне право, або ж інформація про те, що юристи цієї фірми спеціалізуються на супроводі фармацевтичного бізнесу.

  • Використання електронних документів і даних у кримінальному процесі

    Можна з упевненістю констатувати той факт, що на сьогодні Інтернет є невід’ємною частиною життя майже кожної людини. У свою чергу, рівень нормативно­правової бази, яка регулює процес поширення та зберігання електронної інформації, залишається ще на досить низькому рівні, і така неврегульованість у результаті призводить до виникнення значних труднощів в застосуванні електронної інформації як доказу в кримінальному процесі.

  • Інститут присяжних в Україні

    Одним із нововведень Кримінального процесуального кодексу України від 13.04.2012 року, яке відобразилось і в Законі України «Про судоустрій і статус суддів», було фактичне введення інституту присяжних в Україні.

  • Обшук та вилучення

    Відносини законодавця з фізичними особами та суб’єктами господарювання у кримінальному провадженні повсякчас були складними та багатотлумачними. Особливо це стосується процедури обшуку та вилучення речей і документів.

  • Пастки нового КПК для виправдувальних вироків

    Для кожного правника не секрет, що виправдувальний вирок у нашій країні – рідкісне явище. Для прокуратури та слідства виправдувальний вирок – це результат їхньої неефективної роботи, недоопрацювання, тому система «обвинувачення» всіма силами прагне такого явища не допускати, а якщо воно мало місце в суді першої інстанції – негайно ліквідувати, використовуючи для цього всі методи, у тому числі й прогалини чинного Кримінального процесуального кодексу України.

  • Поєднання двох практик: кримінальної та податкової

    Коротко про кримінальні справи, і… податки. Число саме кримінальних справ, чи то пак досудових розслідувань, пов’язаних із податками, значно побільшало із прийняттям нового Кримінального процесуального кодексу.

  • Процесуальні права сторони захисту

    Згідно з вимогами статті 129 Конституції України рівність усіх учасників судового процесу перед законом і судом є однією з основних засад судочинства.

  • Тимчасовий доступ до речей і документів та обшук

    Почнемо з того, що і обшук, і тимчасовий доступ до речей та документів є втручанням в особисте життя людини, порушенням звичайного режиму роботи юридичної особи і сприймаються останніми як акт певного насилля. Тому відповідно до положень Конституції України та Кримінального процесуального кодексу України (далі – КПК України) вказані дії проводяться виключно за рішенням суду чи слідчого судді.

  • Чи є вирок у кримінальній справі за статтею 205 КК України щодо контрагента «вироком» для платника податків при проведенні позапланової перевірки?

    Не є новиною, що одна з розповсюджених підстав для збільшення податкових зобов’язань платників податків за результатами проведених позапланових документальних перевірок – посилання на розслідування кримінальної справи за статтею 205 Кримінального кодексу України (далі – КК України) (фіктивне підприємництво) або на набрання законної сили обвинувальним вироком за цією ж статтею відносно контрагента платника податків.

  • Проблематика та перспективи реєстрації речових прав на нерухоме майно

    З 1 січня 2013 року повною мірою набрав чинності прийнятий Верховною Радою Закон України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обмежень» №1952­ІV від 01.07.2004 року (далі – Закон). Розпочалася нова сторінка в такому важливому інституті національного законодавства, як система реєстрації прав на нерухоме майно.

  • Подарункові сертифікати

    Розвиток маркетингу призводить до значного поширення та використання торговельними закладами подарункових сертифікатів. Турбота про клієнтів, комфорт і зручний спосіб здійснення дарунку близькій людині позиціонуються як ключові особливості сертифікатів.

  • Кіпрський траст: основні моменти, на які варто звернути увагу

    У зв’язку з бурхливими політичними процесами значно активізувалися й дії власників бізнесу щодо захисту своїх активів і мінімізації недобросовісного впливу на діяльність окремих структур.

  • Нова редакція Закону України «Про інститути спільного інвестування»

    Із набранням чинності новою редакцією Закону України «Про інститути спільного інвестування» можна спостерігати виникнення цілої низки нововведень, які мають позитивно вплинути на діяльність інститутів спільного інвестування. Серед позитивних змін варто відзначити розширення переліку видів і типів ІСІ, удосконалення корпоративного управління корпоративних фондів та виправлення колізійних положень.

  • Реєстрація права на нерухомість

    Цей матеріал, як ви вже здогадалися, – про реалії роботи державного реєстратора з правом власності на нерухоме майно. А також про нюанси, які не лише треба ретельно відслідковувати, але й про те, як діяти у випадку порушення закону реєстратором.

  • Фіксація порушень Правил дорожнього руху: бути чи не бути?

    16 січня 2014 року Верховна Рада України, серед інших резонансних законопроектів, прийняла закон, яким впроваджувалися фото­ і відеофіксація в автоматичному режимі порушень Правил дорожнього руху.

  • Від чого залежить заробіток вітчизняних юристів

    Робота юриста, як і кожного іншого спеціаліста, має бути оплачуваною – це аксіома. Так, виконання певного виду робіт передбачає витрати на вирішення поставленого завдання, адміністративні витрати та винагороду спеціаліста.

Інтерв'ю